Programajánló a hétvégére: Te libegőztél már az új évben?

Korlátozások ide, korlátozások oda, libegőzni még mindig szabad, és szerencsére lehet is. Ha éppen szabadtéri programötlet híján vagy, tökéletes hétvégi programnak bizonyul libegő segítségével elvonulni a város zajától.

Sokak számára hihetetlen lehet, de a Zugligeti Libegő elnevezés nem volt mindig ennyire egyértelmű, sőt mi több, 1970-es átadását megelőzően ötletpályázatot írtak ki a János-hegyi kötélpálya névadására. Talán mindenki számára megkönnyebbülés, hogy a Libegő név lett a nyertes, szemben az olyan ötletekkel, mint a Hegyi-kopter, az Űrbusz, a Jánoshegyi Zümmögő vagy épp a Huza-vona.

A német mintára épült 1040 méteres kötélpályán körülbelül 12 percet időzhetünk, hogy aztán 262 méternyi szintkülönbséggel magasabban érkezzünk meg végállomására, a János-hegyre, vagy épp zugligeti végállomására, ha a hegyről lefelé utaznánk, ami a panoráma miatt kihagyhatatlan élmény.

Tartós vihar, nem megfelelő időjárási és látási viszonyok esetén érdemes tájékozódni a libegő üzemeléséről a BKV honlapján, valamint hétközbeni kiruccanás esetén ne felejtsétek el észben tartani a páros hétfőkön rendszeresített karbantartást.

A libegő völgyállomásához legkönnyebben a Nyugati pályaudvartól induló 291-es busszal lehet eljutni, míg hegyállomása több útvonalon is megközelíthető, a Normafától 20-30 perces erdei útvonalon vezet az út, de ha útba ejtenénk a Gyermekvasutat, akkor a János-hegy és Virágvölgy állomásától is könnyű, rövid erdei sétával közelíthetjük meg.

János-hegyi végállomásán pihenőparkkal, mobilpavilonokkal, valamint az egykori vendéglő teraszrészén kialakított, kerekesszékkel is megközelíthető kilátópontnak köszönhetően egyedül, párban és családosan is élvezhetjük a friss, magaslati levegőt.

Nyitókép: Fortepan