Segíteni menő: 8 karitatív kezdeményezés, amivel másokat támogathatsz

Számtalan módon segíthetünk másoknak akár a mindennapokban, akár az ünnepek alkalmával, cikkünkkel pedig neked szeretnénk segíteni 8 példaértékű civil szervezet és kezdeményezés bemutatásával.

Autistic Art Alapítvány

A rajzokkal díszített termékeiről ismert Autistic Art Alapítvány 2006 óta foglalkozik autista lakóotthonok segítésével. A szervezet nemcsak anyagilag támogatja az otthonokat, amelyek megfelelő környezetet és szakembereket biztosítanak az autista emberek számára, hanem művészeti programot is szervez az ott élőknek. A rajzterápián készült alkotásokat felhasználják az alapítvány webshopjában kapható termékekhez, így megvásárlásukkal jobban megérthetjük az autizmussal élőket és támogathatjuk jövőjüket.

Budapest Bike Maffia

Láttál már bicikliken száguldozó adományszállítókat Budapest utcáin? Ők a Budapest Bike Maffia önkéntesei, egy civil szervezet tagjai, akik nap mint nap a rászorulók segítésén fáradoznak. A 2011-ben alakult csapat eleinte ételadományok készítésével és szétosztásával foglalkozott, utóbbinak elengedhetetlen kelléke természetesen a kétkerekű volt. Az évek során a BBM tevékenységeinek és projektjeinek köre kiszélesedett, de a cél nem változott, továbbra is rászoruló embereken szeretnének segíteni. Aktuálisan futó segítő programjaikról honlapjukon tudhattok meg többet.

Civillusztrátor

Két tervezőgrafikus, Bernát Barbara és Molnár Rebeka összefogott, hogy az egyetem óta tartó barátságukat, szaktudásukat és segítő szándékukat egy magasabb szintre emeljék. Idén decemberben indították útjára a Civillusztrátor kezdeményezésüket, első alkalommal pedig a TASZ-nak szerveztek adománygyűjtést mégpedig úgy, hogy az adományozók egyéni kívánságait teljesítették egyedi rajz formájában. A jövőre nézve hasonló akciókat terveznek, nem kell sokat várni, hogy kiderüljön, melyik lesz a következő alapítvány vagy szervezet, melyet ilyen kreatív módon szeretnének megtámogatni.

Csodalámpa Alapítvány

A Csodalámpa Alapítvány hiánypótló és áldozatos munkája segít, hogy súlyos, életveszélyesen beteg gyerekek egy-egy kívánsága teljesülhessen. Önkéntesekkel, támogatókkal segítik a kívánságok megvalósulását, legyen az tárgy, élmény vagy épp utazás. Ráadásul 10 éve nem telik el úgy advent, hogy ne lenne adventi licit a Sebők Judit által indított játékszerészet, a Fércművek Facebook-oldalán. Idén is tart a hagyomány, ahol december 1. és 24. között mindennap különleges ékszerek és fércek kerülnek kalapács alá, a liciten befolyt teljes összeg pedig teljes összegében a Csodalámpa Alapítványt és munkáját támogatja.A Fércművek oldalán bőven van még lehetőség olyan karácsonyi meglepetést vásárolnunk, mellyel jótékony és segítő célt szolgálhatunk.

A Csodalámpa Alapítvány munkáját támogató Fércművek adventi licite

Indahouse Hungary

A budapesti központú, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, egészen pontosan az encsi kistérség falvaiban tevékenykedő Indahouse önkéntesei hátrányos helyzetű kiskorúakat fejlesztenek és mentorálnak. A szervezet azért dolgozik, hogy felelős felnőttekké nevelje a gyerekeket, ekképpen ösztönözve őket arra, hogy hasonlóan járjanak el saját gyermekeikkel a jövőben. Többféleképpen lehet az Indahouse-hoz csatlakozni: tanodai vagy koragyerekkori önkéntesként, mentorként, de akár feladatlapkészítőként vagy online foglalkozások tartásával is hozzájárulhatunk a gyerekek előrehaladásához. A további részletekért érdemes felkeresni honlapjukat.

Ahogy minden alapítvány, az Indahouse is örömmel veszi a támogatói felajánlásokat. Karácsonyi kampányuk keretén belül most különleges ajándékkal lepik meg az adományozókat: ha minimum 5500 Ft értékben segítjük a munkájukat, nemcsak egy borsodi kisgyerek egyórás fejlesztését tesszük lehetővé, hanem karácsonyfadíszt is kapunk ajándékba. A karácsonyfadíszt méghozzá az alapítvány hernádszentandrási központjáról mintázták, amelyet fáradhatatlan munkával három éve építgetnek az Indahouse önkéntesei.

Macskamentők Alapítvány

Nomen est omen: a 2009-ben, egy baráti társaság által alapított Macskamentők Alapítvány immár több mint tíz éve küzd a beteg, magára hagyott, utcán kóboroló cicák biztonságos környezetbe helyezéséért, majd azt követő örökbeadásáért. A hatezer követőt számláló Facebook-oldalukon bepillanthatunk az alapítvány dorombolástól és nyávogástól hangos, olykor küzdelmes mindennapjaiba, valamint gyönyörködhetünk a gazdikereső cicák képeiben, és jókat mosolyoghatunk sokszor szórakoztató bemutatkozó szövegeiken.

Pille egy a gazdikeresők közül

Mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát

Az MFÖEK év közben is rendszeresen szervez adománygyűjtést, hogy minél több kutya és cica gyeptelepi szabadulását és állatorvosi ellátását biztosítsák. Az Ajándék neked, segítség nekik elnevezésű karácsonyi ajándékkártyáival amellett, hogy kisállatpártoló szeretteinket névre szólóan, személyes üzenettel tudjuk meglepni, megvásárlásukkal pedig a már említett gyeptelepi szabadulást segíthetjük. Az ajándékkártyák mellett december 14-től egészen szentestéig van lehetőségünk a téli, Hidegből a melegbe adománygyűjtésükhöz csatlakozni. És ha ez még nem lenne elég, Eke Angéla jótékonysági ruhavásárral is segíti az adománygyűjtést, közösségi médiaoldalain limitált példányszámú darabokat bocsát áruba és licitre, többek között neves divattervezők felajánlásaival, mely során a befolyt összeg egésze az alapítvány további munkáját segíti.

Fotó: Farsang Anna

NANE Egyesület

A NANE Egyesület a nőjogokért áll ki, valamint a nők és gyerekek elleni családon és kapcsolaton belüli erőszak ellen kampányol már 1994 óta. Számos kiadvánnyal, segélyvonallal, prevenciós foglalkozással segítik a segítségért fordulók és a segíteni akarók munkáját. A The Body Shop Kapcsolj! kampánya is a NANE-val közösen az egészséges kapcsolatokra és a kapcsolaton belüli bántalmazásra hívja fel a figyelmet. A The Body Shop december 31-ig minden eladott ajándékcsomag után 25 Ft-tal támogatja a Nők a Nőkért Együtt Egyesület tevékenységét és az Együtt Egyenlően prevenciós programjuk sikerét, amivel céljuk 1 millió forint összegyűjtése, ezzel téve együtt egy szebb világért, ahol nem lehet többé kifogás a “nem az én dolgom”. Hónapról hónapra újabb megmozdulással jelentkeznek, így érdemes követni őket, hiszen jógával, virtuális futással, de még ajándékgyűjtéssel is segíthetjük a program sikerességét.