Segíteni menő: 8 karitatív kezdeményezés, amivel másokat támogathatsz

Számtalan módon segíthetünk másoknak akár a mindennapokban, akár az ünnepek alkalmával, cikkünkkel pedig neked szeretnénk segíteni 8 példaértékű civil szervezet és kezdeményezés bemutatásával.

Autistic Art Alapítvány

A rajzokkal díszített termékeiről ismert Autistic Art Alapítvány 2006 óta foglalkozik autista lakóotthonok segítésével. A szervezet nemcsak anyagilag támogatja az otthonokat, amelyek megfelelő környezetet és szakembereket biztosítanak az autista emberek számára, hanem művészeti programot is szervez az ott élőknek. A rajzterápián készült alkotásokat felhasználják az alapítvány webshopjában kapható termékekhez, így megvásárlásukkal jobban megérthetjük az autizmussal élőket és támogathatjuk jövőjüket.

Budapest Bike Maffia

Láttál már bicikliken száguldozó adományszállítókat Budapest utcáin? Ők a Budapest Bike Maffia önkéntesei, egy civil szervezet tagjai, akik nap mint nap a rászorulók segítésén fáradoznak. A 2011-ben alakult csapat eleinte ételadományok készítésével és szétosztásával foglalkozott, utóbbinak elengedhetetlen kelléke természetesen a kétkerekű volt. Az évek során a BBM tevékenységeinek és projektjeinek köre kiszélesedett, de a cél nem változott, továbbra is rászoruló embereken szeretnének segíteni. Aktuálisan futó segítő programjaikról honlapjukon tudhattok meg többet.

Civillusztrátor

Két tervezőgrafikus, Bernát Barbara és Molnár Rebeka összefogott, hogy az egyetem óta tartó barátságukat, szaktudásukat és segítő szándékukat egy magasabb szintre emeljék. Idén decemberben indították útjára a Civillusztrátor kezdeményezésüket, első alkalommal pedig a TASZ-nak szerveztek adománygyűjtést, mégpedig úgy, hogy az adományozók egyéni kívánságait teljesítették egyedi rajz formájában. A jövőre nézve hasonló akciókat terveznek, nem kell sokat várni, hogy kiderüljön, melyik lesz a következő alapítvány vagy szervezet, melyet ilyen kreatív módon szeretnének megtámogatni.

Csodalámpa Alapítvány

A Csodalámpa Alapítvány hiánypótló és áldozatos munkája segít, hogy súlyos, életveszélyesen beteg gyerekek egy-egy kívánsága teljesülhessen. Önkéntesekkel, támogatókkal segítik a kívánságok megvalósulását, legyen az tárgy, élmény vagy épp utazás. Az alapítvány célja, hogy súlyos, tartós betegségben szenvedő gyermekek elfeledkezhessenek a kórházról, a kezelésekről, a teljesült kívánságok csodás élménye pedig örömtelibbé, s legalább átmenetileg gondtalanabbá tegye a gyermekek életét.

Indahouse Hungary

A budapesti központú, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, egészen pontosan az encsi kistérség falvaiban tevékenykedő Indahouse önkéntesei hátrányos helyzetű kiskorúakat fejlesztenek és mentorálnak. A szervezet azért dolgozik, hogy felelős felnőttekké nevelje a gyerekeket, ekképpen ösztönözve őket arra, hogy hasonlóan járjanak el saját gyermekeikkel a jövőben. Többféleképpen lehet az Indahouse-hoz csatlakozni: tanodai vagy koragyerekkori önkéntesként, mentorként, de akár feladatlapkészítőként vagy online foglalkozások tartásával is hozzájárulhatunk a gyerekek előrehaladásához. A további részletekért érdemes felkeresni honlapjukat.

Macskamentők Alapítvány

Nomen est omen: a 2009-ben, egy baráti társaság által alapított Macskamentők Alapítvány immár több mint tíz éve küzd a beteg, magára hagyott, utcán kóboroló cicák biztonságos környezetbe helyezéséért, majd azt követő örökbeadásáért. A hatezer követőt számláló Facebook-oldalukon bepillanthatunk az alapítvány dorombolástól és nyávogástól hangos, olykor küzdelmes mindennapjaiba, valamint gyönyörködhetünk a gazdikereső cicák képeiben, és jókat mosolyoghatunk sokszor szórakoztató bemutatkozó szövegeiken.

Míra egy a gazdikeresők közül

Mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát

Jó pár éve annak, hogy Zsepi, a Mindenki Fogadjon Örökbe Egy Kiskutyát alapítvány első kutyusa megmutatta magát a nagyvilágnak. Akkoriban az oldal alapítója, Ferenczi Szonja, egyetlen céllal osztotta meg első posztját: hogy mentvénye megtalálja végleges otthonát. Az azóta eltelt évek alatt már több száz mentett kutyának és macskának sikerült az MFÖEK Facebook-oldala és a gyeptelepen rekedt állatok sorsát szívükön viselő támogatók segítségével gazdát találni.

NANE Egyesület

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület a nőjogokért áll ki, valamint a nők és gyerekek elleni családon és kapcsolaton belüli erőszak ellen kampányol már 1994 óta. Számos kiadvánnyal, ifjúsági programokkal, chatsegéllyel és prevenciós foglalkozással segítik a segítségért fordulók és a segíteni akarók munkáját. Ingyenes segélyvonalukat az érintett nők és segítőik (családtagok, barátok, szakemberek stb.) is hívhatják a 06 80 505 101 számon (H, K, CS, P 18–22 óra és SZE 12–14 óra).