Önkéntesek hangulatos étteremmé varázsolták egy hajléktalanszálló étkezőjét

Habár az idei országos torkos csütörtököt nem lehetett megrendezni az éttermekben, a Budapest Bike Maffia tagjai azokra is gondoltak, akik számára elképzelhetetlen, hogy bármikor is éttermi ételt ehessenek. Különleges ebéddel lepték meg a BMSZKI Táblás utcai átmeneti szálló lakóit, akik egy kis időre úgy érezhették magukat, mint egy igazi étteremben. A háromfogásos menüt a Budapest Bike Maffia partnere, a Jedermann étterem készítette el.

A hajléktalan emberekkel foglalkozó Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) Táblás utcai átmeneti szálló 64 lakójának nem mindennapi vacsorában lehetett része múlt hét pénteken. A Budapest Bike Maffia önkéntesei a torkos csütörtök mintájára bőséges menüvel készültek az átmeneti otthon lakóinak, és hogy teljes legyen az élmény, egy napra étteremmé varázsolták át a szálló étkezőjét. Hangulatfények, gyertyák, rendezett teríték fogadta a rászorulókat, az aláfestő zenéről pedig egy tangóharmonikás vendégzenész gondoskodott. A háromfogásos menüt – zöldborsólevest, sült karajt majonézes krumplisalátával és somlói galuskát – a Jedermann étterem munkatársai készítették el, akik az elmúlt hideg téli időszak alatt is napi 50 adag melegétel főzésével járultak hozzá a rászorulók megsegítéséhez a Szigorítás Vacsorái akció keretein belül.

Fotó: Vida Gusztáv

Az ebéd előkészítése a járványhelyzet miatt gondos tervezést igényelt, emiatt minden részletet előre egyeztettek az intézmény háziorvosával. Az átmeneti szálló lakói ötfős csoportokban fogyasztották el a három fogást, amelyek előre bekészítve várták őket. Az ebédnek ennek ellenére is nagy sikere volt, és az ízletesen elkészített ételek és a figyelmesen berendezett terem miatt a lakók úgy érezték magukat, mintha vendégségben lennének.

Fotó: Vida Gusztáv

Az elmúlt hónapok mindenki számára rendkívül megterhelőek voltak, emiatt is szerettük volna megszervezni az ebédet a szálló lakóinak, akiknek nemhogy torkos csütörtökön, de szinte soha nem adatik meg, hogy étterembe menjenek vagy egyáltalán éttermi ételt ehessenek. Egy-egy ilyen alkalom segít a nehéz helyzetben élő embereknek, hogy kiszakadjanak az egyhangú napokból és egy kis figyelmet kapjanak” – tette hozzá a kezdeményezés kapcsán Havasi Zoltán, a Budapest Bike Maffia alapítója.

A Budapest Bike Maffia ez alkalomból a saját erőforrásait és készleteit használta fel, hogy különleges alkalmat varázsoljon az intézménybe, amivel a rászorulók is megtapasztalhatták az éttermi hangulatot és a finom ételek ízét. A Budapest Bike Maffia kezdeményezéseit az adó 1%-ának felajánlásával lehet támogatni: Bike Maffia Egyesület Adószáma: 18596856-1-42