CKG Artisan: Kézműves pékség Budapest szívében

Specialty kávé és kézműves biokenyér? A kettő most már együtt is elérhető, egy helyen!

A tavaszi karantén sokaknak adta meg a lehetőséget, hogy a rengeteg szabadidőt olyan új, hasznos skillek elsajátítására fordítsák, mint az otthoni kenyérsütés. Mindeközben a budapesti Madal kávéházlánc vezetőjének, Repka P. Péternek nagyszabású tervei születtek.

Először csak hobbiból kezdtek sütögetni: a dolog akkor fordult komolyabbra, amikor a régóta kimagaslóan finom kenyereket gyártó Pipacs Pékség tulajdonosai, Ádám és Marci megmutatták neki az általuk gyakorolt, hagyományos, francia recepten alapuló technikát.

A kávé és a péksütemények univerzuma mindig is közel állt egymáshoz, így adta magát a profilbővítés ötlete és megszületett a CKG Artisan kézműves pékség.

Lassú kenyér tovább ér!

Az utóbbi években láthattuk, ahogy a komoly népszerűséget szerzett különleges sörök és specialty kávék mellé lassan a kézműves kenyér is felzárkózik.

A fogalom alatt ma legtöbbször az úgynevezett kovászos kenyeret értik. Ellentétben az élesztővel készített, különféle adalékanyagokat is tartalmazó bolti típusokkal, az ilyen kenyérnek csak három összetevője van: liszt, víz és só.

A kovász a liszt és a víz keveréke, amely a kézműves pékségekben folyamatosan érlelődik: a pékek napról napra vesznek ki belőle a sütéshez. A CKG kenyerei lassan nevelgetett kovásszal készülnek, a kelesztés egy teljes napot vesz igénybe – az élesztős világban megszokott néhány óra helyett. Ezekből adódik a minőségi különbség: a boltokban kapható kenyerekhez képest a kovászos kenyér rugalmasabb tésztájú, ízesebb, táplálóbb és általában 3-4 napig is gond nélkül fogyasztható.

“Vad”, kézműves, kovászos kenyér bio alapanyagokból

A CKG sok szempontból ennél is messzebb megy – külön törekednek arra, hogy minden felhasznált elem a lehető legtermészetesebb legyen.

Szigorúan tartják magukat a „bio” elvéhez – az általuk használt liszt olyan búzából készül, amely speciális termőföldről és malomból érkezik, ahol semmilyen, a termesztés közben használt vegyszer vagy szennyezőanyag nem keveredik bele. Sőt, még a kevert kenyereikben szereplő magok, aszalványok is bio forrásokból származnak.

A pékség alkotásai így igazi „vad” kovászos kenyerek, amelyek akár egy középkori fantasy sorozatban is hiteles módon szerepelhetnének: így ugyanis már ötszáz évvel ezelőtt is sütöttek.

A Pipacs alapítói segítettek az új pékség elindításában, amely a CKG nevet kapta Sri Chinmoy békefilozófus (gyerekkori becenevén Madal) teljes nevének monogramja után. A CKG péksüteményei augusztustól kezdve a Madal valamennyi kávézójában helyet kaptak, így a Hollán Ernő utcában, a Ferenciek terén és az Alkotmány utcában is. Kínálatukban jelenleg ötféle kenyeret, veknit és bagettet találunk, 590-1690 Ft közötti árakon: érdemes megkóstolni őket!