10 dolog, amit biztosan nem tudtál a ma 22 éves Google-ről

Íme néhány érdekesség a ma 22 éves Google-ről! 

A Google ma 22 éves

#1 A kezdeti időszakban összeomlott a Google telefonhálózata 

Az első években mindössze 30 alkalmazott dolgozott a Google főhadiszállásán, akikről hamar kiderült, hogy annak ellenére, hogy gond nélkül képesek működtetni egy több millió ember által használt webes szolgáltatást, a vállalathoz beérkező telefonhívásokat ilyen kis létszámban már nem tudják kezelni. Történt ugyanis, hogy egy nap véletlenül nyilvánosságra került az iroda központi telefonszáma, a rengeteg beérkező hívástól pedig az egész rendszer rövid időn belül összeomlott. (Természetesen ezután az iroda telefonszámát azonnal le is kellett cserélni.)

#2 A Googleplex a biciklisek paradicsoma

A Google kaliforniai főhadiszállásának épületei között szinte mindenki biciklivel közlekedik. A vállalat ennek megkönnyítésére több ezer – a Google logó jellegzetes színeiben pompázó – kerékpárt is biztosít dolgozói számára.

A Google központja a biciklisek paradicsoma

#3 TGI… T?

A vállalat TGIF! szlogenű pénteki nagymeetingje néhány éve a csütörtöki napra került átütemezésre, anélkül hogy új nevet kapott volna.

#4 Snack-stratégia 

A Google főhadiszállásán lépten-nyomon megtalálható rágcsálnivalók nem akármilyen stratégiai szempontok alapján lettek elhelyezve: az egészséges harapnivalókat (pl. a müzliszeleteket) a dolgozók kényelmesen elérik, míg a cukorkákért és más édességekért le kell hajolniuk, így azok megkaparintásához máris társítva egy apró kellemetlenséget.

#5 Tetsuwan Atom Cafe 

A Google kaliforniai központjában található menza egy legendás japán rajzfilmhősről kapta a Tetsuwan Atom elnevezést. A karakter (akit mi Astro Boyként ismerhetünk) fotója minden falfelületen megjelenik, az étterem kínálatában pedig a sushi mellett más ázsiai finomságokat is fellelhetünk.

#6 Android-uralom a Google-nél 

A robotok valósággal átvették az uralmat a Google fölött – már ami a főhadiszállás dekorációját illeti. A kertben ugyanis rengeteg nagy robotfigurát találunk, melyek mindegyike valamilyen speciális design szerint készült. Jó hír, hogy a szobrocskák az utcáról is jól láthatók, így nem szükséges belépnünk a komplexum területére ahhoz, hogy megcsodálhassuk őket.

#7 Az integráció hátulütői 

A Google irányítása rengeteg energiát fordít arra, hogy zászlóshajóinak (Google.com, Gmail, Android rendszer) működését összehangolja. Ugyanakkor az integráció rendkívül időigényes feladat, ezért sok esetben egyszerűbb olyan új szolgáltatásokat bevezetnie, melyek valamely a vállalat fő tevékenységi körétől távolabb eső területen alkalmazhatók.

#8 A Gmail csak egy áprilisi tréfa??

Sundar Pichai, a vállalat egyik vezetője épp 2004. április 1-jén, a Gmail szolgáltatás indulásának napján járt először a Google főhadiszállásán. Az állásinterjún természetesen a forradalmian új levelezőrendszer is szóba került, melyről a férfi kezdetben azt gondolta, csupán egy áprilisi tréfa, ugyanis az 1 GB-nyi tárhely lehetősége teljesen elképzelhetetlen volt számára.

#9 A videokonferencia megszállottjai 

A Google dolgozói egyszerűen imádják a videokonferenciákat, ezért gyakran még egy épületen belül is ezzel a módszerrel tárgyalnak egymással, ahelyett hogy személyesen találkoznának. Elmondásuk szerint így rengeteg időt tudnak megspórolni, hisz az épületegyüttes olyan hatalmas, hogy a munkaidő jelentős része telik el a részlegek közötti közlekedéssel.

A Google dolgozói egyszerűen imádják a videokonferenciákat

#10 A rejtélyes 80/20-as munkarend

Bizonyára te is hallottál már arról, hogy a Google alkalmazottai munkaidejük 20%-át önálló projektjeik fejlesztésére fordítják. Ennek a kezdeményezésnek hála, folyamatos az innováció a vállalatnál, hisz gyakran előfordul, hogy egy dolgozó fejéből pattan ki a legújabb szolgáltatás ötlete. Így született többek között az AdSense és a Gmail is, ám a valóságban a munkaidő 20%-ának saját projektekre való fordítása sokkal inkább egy lehetőség, így nem kötelező része a napi rutinnak.

További Google Doodle-ök a közelmúltból: