Autómentes szeptember: Mi bringára pattanunk, ti jöttök?

1998 óta minden évben szeptember 22-én tartják az európai autómentes napot, amely a fenntartható városi közlekedés és a kerékpáros útvonalak kiépítésének fontosságára kívánja felhívni a városlakók figyelmét.

Különösen fontosnak tartjuk, hogy ne csupán évi egy napot szenteljünk a biciklis közlekedésnek, hanem megpróbáljuk integrálni a kerékpáros városi mozgást a mindennapjainkba. Nem is találhatnánk erre ideálisabb hónapot a szeptembernél, hiszen ilyenkor nem csupán az időjárás kedvez a bringásoknak, de a budapesti városvezetés is azon van, hogy minél több ember megszeresse a biciklizést.

A fővárosban különféle forgalomcsillapítási projektekkel próbálják élhetőbbé tenni a várost, aminek keretein belül számos (még ha ideiglenes is) bicikliútvonalat adtak át: szeptember végéig például minden hétvégén megnyílik a gyalogosok és a kerékpárosok előtt a pesti alsó rakpart, október 18-ig pedig lezárják az autósforgalmat az Andrássy út Rózsa utca és Vörösmarty utca közötti szervizútjain.

Az idei ősz tehát tökéletes időpont arra, hogy a kezdő biciklisek is kimerészkedjenek az utcára, és szerezzenek egy kis tapasztalatot a valamivel kevésbé forgalmas utakon, mielőtt fejest ugranak a csúcsforgalmi mély vízbe. Sorolhatnánk még, milyen előnyökkel jár a biciklis közlekedés mind az egészségünkre, mind a környezetre nézve, de inkább ajánlunk nektek egy gyönyörű tájakon végigfutó útvonalat a főváros szívében.

Az egyik kedvenc budapesti biciklisútvonalunk egy, a Fővám térről induló, 11 kilométeres út, amely végigvisz Budapest majdnem minden világhírű turistalátványossága mellett. Tökéletes azoknak, akik először látogatnak a fővárosba, vagy helyieknek, akik szívesen felfedeznék a várost két keréken.

Fővám tér, Vásárcsarnok (A) – Múzeum körút, Nemzeti Múzeum (B) – Károly körút, Dohány utcai zsinagóga (C) – Andrássy út (D) – Hősök tere, Szépművészeti Múzeum, Városliget (E) – Andrássy út, Terror háza (F) – Magyar Állami Operaház (G) – Szent István Bazilika (H) – Széchenyi tér, Lánchíd, MTA (I) – Akadémia utca  –  Kossuth tér, Parlament (J) – Széchenyi rakpart, Budai Vár  –  Apáczai Csere János utca  –  Belgrád rakpart  –  Fővám tér, Szabadság híd (K)

A Funzine kedvencei

Magyar Kerékpárosklub

A Kerékpárosklub oldalán minden fontos információt megtalálsz a városi biciklizésről, a bringás hírektől és kezdeményezésektől kezdve kerékpáros KRESZ-ig és túraútvonalakig.

Velo Budapest

Egy bringasuli azoknak, akik városban szeretnének kerékpározni. A teljesen kezdő biciklistől a rutinos közlekedőkig a Velo segítségével mindenki elsajátíthat olyan képességeket, amelyekkel a városi kerékpározás kényelmesebb, biztonságosabb és örömtelibb lesz.