Utolsó fordulójához érkezett a billentyűverseny

Különleges zenei élményt tartogat a Filharmónia Magyarország Unikum bérlet zárókoncertje. Unikalitásánál fogva a sorozat védjegyeként is szolgálhatna a zárókoncert, március 30-án. A MÁV Szimfonikus Zenekar mellett ismét felcsendül a Zeneakadémia orgonája Martin Baker jóvoltából. Az estén Daniel Boico izraeli születésű karmester vezényel. A közönség pedig ritkán játszott különlegességeket hallhat.

Martin Baker koncertorgonistaként világszerte elismert művész, zenei vezető, orgonaművész, kórusának karnagya. A Westminster Katedrális világhírű orgonaművésze ragyogó improvizációs játékával 1997-ben első díjat nyert a Szent Alban Nemzetközi Orgona Fesztivál improvizációs versenyén. A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli hivatásos zenekarainak sorában tartják számon. 2011-ben az egyik legjelentősebb zenei elismerésben részesült, megkapta a Bartók Béla-Pásztory Ditta díjat. Repertoárjuk a barokk zenétől a modern, kortárs művekig terjed. A zenekar magas művészi tudását számos külföldi turnén is elismerték. Világszerte elismert karmesterek vezényelték koncertjeiket, és világsztárokkal dolgoztak együtt. Daniel Boico nemzetközi karmesterversenyek győztese, Berlin, New York, San Francisco, Tel Aviv, Taiwan koncerttermeinek ismerője, és olyan sztárokkal dolgozott már együtt, mint Itzak Perlman, Daniel Barenboim vagy Gil Shaham.

Filharmónia Magyarország
Daniel Boico

A zárókoncerten ritkán játszott művek csendülnek fel. Az első darab Johann Sebastian Bach orgonára komponált alkotása a „d-moll toccata és fúga”, az orgonairodalom egyik legismertebb műve, melynek Leopold Stokowski által készített zenekari átiratát hallhatja a közönség. Alexandre Guilmant francia zeneszerző számos szólószonátát is írt orgonára, melyek közül a nyolcadikból zenekarra és orgonára átdolgozva született meg az évad utolsó hangversenyén elhangzó „2. Orgonaszimfónia”. Albinoni „d-moll Adagio”-ja a zenetörténelem egyik legnagyobb és legnyíltabb csalása keletkezésének körülményei miatt, hisz a valódi zeneszerző Remo Giazotto, aki azt állította, hogy  Albinoni kézirat-részlete ihlette meg a mű megírására. Ezzel együtt az est során felcsendülő melankolikus művet számtalan helyen idézik és sikere mindmáig töretlen. Végezetül  Ottorino Respighi szimfonikus költeménye, a „Római triptichon” első darabja, a „Róma kútjai” zárja ezt a különleges zenei estét.

Filharmonia

Jegyek válthatók Filharmónia Magyarország irodájában, az ismert jegyirodákban, a hangverseny helyszínén, valamint online a www.jegymester.hu oldalon.