Inzulinrezisztenciád lehet, ha ilyen furcsa tüneteid vannak

A betegségekre általában úgy gondolunk, hogy néhány pirulával könnyen megszabadulhatunk tőlük. A hormonzavar azonban sokkal alattomosabban támad, mint egy nátha és jóval nehezebb meggyógyítani is. Ráadásul olyan tüneteket okoz egy időben, amelyeket csak a szakértő ismer fel.

Felszaladt pár kiló? Oké, előfordul, majd kicsit visszafogod a nasit. Egyre többet izzadsz? Nos, amit összekajálsz, és amilyen stresszesen élsz, nem csoda. Folyton fáradt vagy, de aludni nem tudsz? Próbálj megnyugodni, mert a hajtás a melóhelyen nem tesz jót. Úgy látod, mintha kissé sűrűbben nőnének a szőrszálak a szád felett és már nem elég kétnaponta leborotválni a lábad? Jó, ez már tényleg ciki, de majd átállsz a gyantára.

Ugye milyen könnyen találunk választ ezekre a kérdésekre?

Hormonális elváltozás állhat a háttérben

Ha azonban ezeket a tüneteket egy időben tapasztalod magadon, érdemes elgondolkodni azon, hogy szakemberhez fordulj, ugyanis ezek összessége az inzulinrezisztencia jele lehet. Egy egyszerű terheléses vércukorszint vizsgálat során megvizsgálják az inzulin szinted és ha a háziorvosod rossznak találja az értéket, az endokrinológushoz irányít tovább.

„Az endokrinológia azon belső elválasztású mirigyek működésével foglalkozik, melyek a szervezet működését szabályozó hormonokat termelik. Ha a mirigyek rosszul funkcionálnak és a hormonális egyensúly felborul, különféle tünetek, sőt, komoly, szinte visszafordíthatatlan betegségek is kialakulhatnak, mint a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás.” – nyilatkozta Dr. Balogh Illés endokrinológus, a Dr. Rose Budapest Plasztikai Intézet szakértője.

A mobil az oka

Ez ugyan furcsának tűnhet, de az okostelefonok elterjedése bizony nagyban befolyásolja az inzulinrezisztencia kialakulásának gyakoriságát! Az okostelefonok mindig nálunk vannak, folyamatosan, éjjel-nappal hírekkel, információkkal bombáznak minket, ez a túlterheltség pedig emeli a stresszhormonok szintjét, ami csak megfelelő táplálkozással és sporttal csökkenthető.

Ha azonban nem mozgunk és pihenünk eleget, illetve sok készételt fogyasztunk, a hormonszint folyamatosan magas marad, ez pedig hosszú távon diabéteszt okozhat. A kész- és feldolgozott élelmiszerek rengeteg cukrot, lisztet és keményítőt tartalmaznak, a felesleges mennyiséggel nem tud megbirkózni a túlterhelt szervezet, így inzulinrezisztencia alakul ki, amit megfelelő diétával és rendszeres testmozgással meg lehet előzni, illetve segítségükkel még hatékonyabbá válik a betegség kezelése is. Viszont a végleges gyógyuláshoz sokszor gyógyszer szedése is szükséges.

Igazi, „magyaros” betegség

A magyarok hagyományosan kevés jódot fogyasztanak az étkezéseik során, így Magyarországon az átlagosnál több a pajzsmirigy alulműködésben szenvedő ember.

„Szerencsére a jódhiány elkerülhető jódozott só használatával, illetve ma már a multivitaminok is tartalmaznak megfelelő mennyiségű jódot.” – tudtuk meg Dr. Balogh Illés endokrinológustól.

Ha több információra van szükséged az endokrinológiai szakrendeléssel kapcsolatban, kérj időpontot a Dr. Rose Budapest Plasztikai Intézet orvosaitól a Budapestplasztika.hu oldalon, vagy a +36 1 354 08 00 telefonszámon.