Ezekkel a programokkal vár a Hagyományok Háza februárban

Kiállítások, előadások, workshopok és táncház is lesz a következő hónapban a Hagyományok Házában. Az alábbi cikkből megismerheted az intézmény teljes februári programkínálatát. 

Forrás: Hagyományok Háza

Hagyományok Háza táncház (február 1., 8., 15., 22., 29.)

A Hagyományok Háza folytatja állandó táncház-sorozatát, melynek változatlanul az Átrium ad otthont minden szombaton 19 óra és hajnali 2 között. A táncházakban nagy hangsúlyt fektetnek a tánctanításra, a táncoslábú érdeklődők több hónapon keresztül, kiváló oktatóktól tanulhatják egy-egy tájegység táncát.

Szövő-Műhely – A Salföldi Műhely kiállítása (február 6-tól április 9-ig)

A Salföldi Műhelyben nyaranta szövőtáborok zajlanak, ahol a résztvevő lányok és asszonyok elsősorban színes gyapjú szőnyegeket készítenek paraszt szövőszékeken, ezen kívül bőrművességgel, gyöngyszövéssel, nemezeléssel és más kézműves technikákkal foglalkoznak.

Emberközelben – Bálint Zsigmond fotókiállítása (február 6-tól április 30-ig)

A kiállításban egy válogatás lesz látható Bálint Zsigmond a székely mezőségen, a Nyárád-mentén és a Küküllő-mentén több évtized alatt készített anyagából. A fotókat Ádám Gyula válogatta.

Aprók tánca – Gyermektáncház a Hagyományok Házában (február 7., 14., 21., 28.)

A Hagyományok Háza gyermektáncházaiban hétről-hétre fogadják a régi és új családokat, gyerekeket. Szeretettel várják azokat a játszani, táncolni, énekelni, kézműveskedni vágyó gyerekeket és szüleiket, akik szeretnének megismerkedni az évkörhöz tartozó ünnepeink és jeles napjaink szokásaival.

Rőmer Ottó koncertje – Mesterek és tanítványok rendezvénysorozat (február 8.)

A Hagyományok Háza, felismerve az eltűnő paraszti kultúra élő átadásának jelentőségét 2012 óta rendezi meg Mesterek és tanítványok koncertsorozatát. Célja megmutatni a folytonosságot, az idősebb és fiatalabb zenészeket, az egymástól tanuló generációkat, valamint egy színpadra állítani a mestereket és a tőlük tanuló, ihletet szerző tanítványokat. Februárban Rőmer Ottó érkezik tanítványaival a Hagyományok Háza színpadára.

Gyöngykötő workshop (február 8.)

Kétalkalmas tanfolyam dr. Nemesházi Valéria népi iparművész gyöngyfűzővel. A kurzuson a résztvevők elsajátítják egy különleges technika, a gyöngykötés alapjait, néprajzi ismereteiket bővítik egy előadással és elkészíthetik saját érmelegítőjüket.

Folklór Filmklub (február 13.)

A Hagyományok Háza Martin György Médiatárában útjára indított néprajzi dokumentumfilm-sorozat keretében dr. Martin György néptánc- és népzenekutató életműve mellett kiemelkedő és mértékadó népzenészekről és néptáncosokról valamint folklórgyűjtőkről és néprajzi eseményekről készült filmeket mutatnak be. A sorozatot különösen ajánlják a népzenével és néptánccal foglalkozó fiatalok, középiskolai és egyetemi hallgatók figyelmébe.

Palóc pásztorfurulya készítő kurzus (február 14., 21.)

Ötalkalmas palóc pásztorfurulya készítő kurzust hirdetnek Pál István nógrádi pásztor hagyománya alapján.
Gyenes Tamás furulyakészítő népi iparművész Pál István dudás-furulyás pásztortól tanulta a palóc pásztorfurulya készítését. Az ötalkalmas, 20 órás tanfolyam alatt, a furulya elkészítése során számtalan speciális technikai fogás sajátítható el.

blank

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes: Fészek nélkül – Bukovinai székelyek (február 15.)

Az előadás a bukovinai székelyek kálváriájánál kezdődik, vagyis 1764. január 7-én, a Madéfalvi veszedelemmel, és ott ér véget, amikor 1945. tavaszán letelepedtek a magyarországi Tolna és Baranya megyében. A bukovinai székely táncokat és azt a történelmi helyzetet, amiben akkoriban éltek, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes mutatja be a Hagyományok Házában.

Bőrműves előadás-sorozat (február 15.)

Szakmai találkozó, tudásfrissítés, szakmai fejlődés – ezt kínálja a bőrművesség iránt elkötelezetteknek a bőrműves előadás-sorozat. A program szakmai házigazdája Torma László, a Néprajzi Múzeum nyugalmazott főrestaurátora.

Magyar népmese – hagyományos mesemondás (február 15.)

A Hagyományok Házában 60 órás akkreditált képzés indul a szövegfolklór tanulása és tanításának módszertanáról.A tanfolyam célja olyan gyakorlatban alkalmazható tudás átadása, amely mind a pedagógusok, az előadóművészek és az érdeklődők számára hasznosítható.

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes – Góbé farsang – Eltáncolt mesék előadás-sorozat (február 16.)

A Hargita Együttes Góbé farsang című előadása bőven merít a néphagyomány téli szokásaiból, és saját szájíze szerint fűszerezve mutatja be, hogy az ünnepek a lélek megtisztulásának, a szív megkönnyítésének lehetőségei.

blank

Tordasi Pillikék: Eleki román táncok (február 20.)

A Figurás bérlet idei évadában a magyarországi nemzetiségek hagyományaival is ismerkedhetnek a résztvevők. A farsangi előadás a Békés megyében élő eleki románokról szól majd, előadja a Tordasi Pillikék tánccsoport.
Műsorszerkesztő, rendező: Németh Ildikó és Szabó Szilárd.

Magyar Állami Népi Együttes: Aranyba táncolva (február 21.)

A magyar néptáncművészet különleges eseményei közé tartoznak az évente megrendezésre kerülő versenyek, megmérettetések: legényes-, verbunk- és szólótáncversenyek, illetve a Népművészet Ifjú Mestere pályázat.
A Magyar Állami Népi Együttes táncosai közül is jó néhányan vannak, akik ezeken a megmérettetéseken különböző elismerésekben részesültek. Az Aranyba táncolva című műsor az ő táncuknak egy izgalmas és reprezentatív válogatása, mely méltán bizonyítja nemcsak szakmai tudásukat, kiváló előadói képességeiket, hanem néptáncművészetünk sokszínűségét is.

blank

A népmese mai élete – „Grimm-mesék” vagy „magyar mesék”? (február 21.)

Mesehallgatóként, -olvasóként vagy mesemondóként beleütközünk néha a kérdésbe: mennyire tekinthetők „magyarnak” az úgynevezett „Grimm-mesék”, különböztessük-e meg őket a magyar népmesei anyagunk egyéb részeitől? Ennek a kérdésnek a tisztázására hívta meg a Hagyományok Háza februári előadóját, Domokos Mariann folkloristát, mesekutatót, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézete tudományos munkatársát.

Babakészítő foglalkozás Riskó Erzsébettel (február 22-23.)

Immár hagyománnyá válik a Nyitott Műhelyben a babavarrás. A programra várnak szeretettel olyan lányokat, anyukákat, egyéni érdeklődőket, akik szeretnék szabadidejüket együtt eltölteni, gyakorolni a varrást, babaruhakészítést és ennek kapcsán a népviseletről tanulni.

Síp és lant – Berecz András és barátai estje (február 23.)

Ez a műsor az ógörög írott műveltségből, és az újgörög népművészetből merít. Barlanglakó nimfák ezeréves meséi és az attikai barlangokban bujdosó Davelis betyárról szóló népdal így sodródnak egymás mellé. A muzsika természetét boncolgatják majd – a filozófia hangnemét megkerülve – és nem csak mesével, dallal, hanem muzsikával, és gyönyörű görög férfitáncokkal is. A dalok nagy része a XX. század eleji gyűjtésekből való, többek közt 1905-ös isztambuli fonográffelvételről, egy írástudatlan vurlai kikötőmunkástól valamint New York-i kivándorlóktól.

blank

Tradíció és reflexiók – A Magyar Állami Népi Együttes jelmezeinek tükrében

Március 28-ig a Magyar Állami Népi Együttes mindennapjainak és fellépéseinek kulisszái mögé tekinthetnek be az érdeklődők a jelmeztervezők, Szűcs Edit és Furik Rita munkáin keresztül. A kiállításban megjelennek majd eredeti viseletek, jelmezek fotókon és a valóságban.