Férfiszépség: A fiatalosság státuszszimbólum

Mára a plasztikai sebészet és az esztétikai kezelések ugyanolyan népszerűek a férfiak, mint a nők világában. A különbség csak annyi, hogy míg a nők szépülni akarnak, addig az urak a fiatalosságukat kívánják megőrizni.

Míg a nőknél a történelem kezdete óta a kortalan szépség a vágyott ideál, hogy egymásnak és a férfiaknak is tetszenek, addig az erősebb nem tagjai sokáig nem foglalkoztak az öregedéssel. Sőt, úgy gondolták, hogy a kor jelei az erőt és a befolyást hirdetik. Az utóbbi évtizedben azonban megváltozott ez a tendencia, a férfiak számára szintén fontos lett a fiatalos kinézet. Függetlenül attól, hogy milyen munkahelyi beosztásról van szó, a munkaerőpiaci harc és az egymás közötti dominancia is indokolja, hogy mindig a legjobb formájukat hozzák, ezzel azt sugallva, hogy ugyanolyan lendületesek és erőteljesek, mint fiatalon. Ennek lehetőségeiről Dr. Gacs János plasztikai sebésszel, a Budapest Plasztikai Intézet szakértőjével beszélgettünk.

A siker záloga a fiatalos külső

Ahogy a nők számára, úgy a férfiaknál is a harmincadik életév az a fordulópont, amikor a karrier és a magánélet egyaránt fontossá válik. Ugyan, ez az az életkor, mikor egy férfi fizikailag a csúcson van, de az idősebb generációt elnézve már felvetődik benne a kérdés, hogy lehet ezt minél tovább kitolni? Bár a rendszeres testmozgás segít fenntartani az erőnlétet, az öregedés külső jegyeivel és egyes öröklött problémákkal csak szakértői segítséggel lehet felvenni a harcot.

„A mai kor férfija a fiatalosságát akarja megőrizni. Az ősz haj nem olyan zavaró, de a ráncok már igen. Egy jól megválasztott és elvégzett plasztikai sebészeti beavatkozás, vagy esztétikai arckezelés eredménye nem feltűnően látványos, sokkal inkább olyan, mintha az illető egy hónapon át pihent volna. Manapság – ahogy a nők – a férfiak rengeteget dolgoznak, több fronton kell helytállniuk, így azt kell láttatniuk, hogy mindezek ellenére energikusak és fáradthatatlanok. Egy esztétikai kezelés utáni megnövekedett önbizalom és határozottság segít a karrierépítésben és a szakmai sikerek elérésében is.” – mondta Dr. Gacs János plasztikai sebész.

Másra vágynak a férfiak, mint a nők

Ugyan régebben a nők kiváltságának tartották a szépészeti beavatkozásokat, manapság a férfiak ilyen irányú igényei ugyanúgy elfogadottá váltak. Sőt, az olyan professzionális magánklinikákon, mint amilyen a Budapest Plasztikai Intézet, külön férfiak számára kidolgozott esztétikai szolgáltatásokat is nyújtanak.

„Míg a nők visszaforgatnák az idő kerekét és szépülni vágynak, addig a férfiak többnyire csak fel szeretnék frissíteni külsejüket, a lehető legkevesebb fájdalommal, a lehető legrövidebb idő alatt és a lehető legkisebb feltűnéssel. Ilyen a hónalji izzadást orvosló botoxkezelés, és a ránctalanítás, melyeket akár egy ebédszünetnyi idő alatt is elvégezhetünk. Ezek a szike nélküli beavatkozások főleg azoknak a férfiaknak fontosak, akik a munkájuk során a személyes kapcsolatépítésre támaszkodnak. Természetesen van néhány olyan, tipikusan férfiprobléma – ilyen például a gynecomastia, vagyis a megnövekedett férfimell – amin csak a műtét segít.” – tudtuk meg Dr. Gacs Jánostól, a Budapest Plasztikai Intézet plasztikai sebész szakorvosától.