Téli történetek II. – A karácsonyi pók(háló)

Kelet-Európa országai kivétel nélkül büszkélkedhetnek legalább egy meghökkentő hagyománnyal, legendás történettel, amivel nem tud mit kezdeni a világ. Karácsonyi cikksorozatunk folytatásában a leginkább Ukrajnában ismert, karácsonyi pók legendájáról mesélünk. 

Ne lepődj meg, ha Ukrajnában járva pókhálóra emlékeztető díszeket látsz a fenyőfákon! A szokást egy szegény, gyermekeit egyedül nevelő özvegy történetével magyarázzák. A család egy kis kunyhóban húzta meg magát, aminek a tetejére toboz esett, belőle pedig kinőtt egy fa, amit a gyerekek gondosan öntözgettek, hogy minél nagyobbra nőhessen karácsonyig.

A fa csak nőtt és nőtt, ám úgy tűnt, hiába, hiszen eljött a szeretet ünnepe, de nem volt mivel feldíszíteniük. A gyerekek szomorúan tértek aludni, de mire felébredtek, anyjuk pókhálókkal borította be a fenyőt. A felkelő nap első fénysugarai megvilágították a szokatlan díszeket, amitől azok arannyá és ezüstté váltak. Az özvegy és a gyerekek nem hittek a szemüknek; tudták, hogy soha többé nem kell nyomorogniuk.

karácsonyi pók

Eredet

A néphiedelem eredete ismeretlen, ugyanakkor nagy az esélye annak, hogy vagy Németországból, vagy Ukrajnából származik. Németországban, Lengyelországban és Ukrajnában ugyanis a karácsonyfára szőtt pókháló a szerencse jelképe. Utóbbi lakosai nem véletlenül készítenek pókháló alakú díszeket papírból és vékony kábelekből, amit pavuchky-nek, azaz kis póknak neveznek. A New York-i Ukrán Múzeum népművészeti kurátora, Lubow Wolynetz szerint a szokás valóban ukrán eredetű, és az 1800 évek végén, az 1900-as évek elején alakulhatott ki.

karácsonyi pók

Mások azt feltételezik, a pókok szerencsehozó mivolta régi európai babona (kivéve a fekete pókokat, amelyeket Németország lakossága nem fogadott kegyeibe), ahogyan az is, hogy nem szabad elpusztítani a pókhálót, amíg a pók nincs biztonságos távolságban attól.