11 karácsonyi koncert, mely szebbé varázsolja az adventi heteket

A karácsonyt megelőző hetekben számtalan varázslatos ünnepi koncert vár bennünket az országban. Mutatjuk a kedvenceinket! 

Nyári Károly Budapesti Karácsonyi Koncertje (december 27.)

Az ország legismertebb énekes-zongoristája december 27-én eddigi legkülönlegesebb ünnepi duplakoncertjét adja a Budapest Kongresszusi Központban 15:00, valamint 20:00 órai kezdettel. A művész hamisítatlan családi produkciót ígér, mellyel minden bizonnyal elhozza az ünnep melegét a közönség szívébe. A koncert meghívott sztárfellépői Tokody Ilona Kossuth – és Liszt-díjas világhírű szoprán operaénekesnő, Muskát András operaénekes, Nyári Aliz és Nyári Edit énekesnők, akikkel gyönyörű duettek hangzanak el az esten. Közreműködik a Budapesti Jazz Szimfonikus Zenekar.

 

A 100 Tagú Cigányzenekar Ünnepi Nagykoncertje – Pécs (december 27.)

A pécsi Kodály Központ hangversenyterme ad otthont a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar kétfelvonásos ünnepi nagykoncertjének. A repertoárban közkedvelt klasszikusok, virtuóz cigányzene és népzenei művek egyaránt helyet kapnak, melyeket a zenekartól megszokott egyedi hangszerelésben élvezhetünk.

100 Tagú Cigányzenekar Ünnepi Nagykoncert - Pécs (december 27.)

Föld körüli utazás / A Nemzeti Énekkar karácsonyi koncertje (december 18.)

A Magyar Nemzeti Múzeumban ad karácsonyi koncertet december 18-án a Somos Csaba vezette Nemzeti Énekkar. Az este folyamán a közönség a legszebb európai karácsonyi dalok meghallgatásán túl bepillantást nyerhet a tőlünk távol élő népek ünnepi szokásaiba is. A műsorban a kórus mellett a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagjai, valamint Bizják Dóra zongoraművész is közreműködik.

Föld körüli utazás / A Nemzeti Énekkar karácsonyi koncertje (december 18.)

Diótörő – egy karácsonyi álom (december 23.)

A Nemzeti Filharmonikusok a Pécsi Balett táncosaival és Cakó Ferenc homokrajzaival állítja a Müpa színpadára Csajkovszkij Diótörőjét december 23-án 15:00, illetve 18:00 órai kezdettel. A klasszikus karácsonyi mesének köszönhetően a közönség újra és újra ráébred, milyen drága kincs a boldogság és a szeretet. A Nemzeti Filharmonikusok előadásában a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Gyermekkara is közreműködik.

Diótörő - egy karácsonyi álom (december 23.)

Karácsonyi Kaláka (december 9.)

Az 50 éves Kaláka együttes a Pesti Vigadóban tartja adventi koncertjét december 9-én. Műsoruk gerincét megzenésített karácsonyi versek, illetve különböző nemzetiségű népdalok adják, de Bach egy klasszikus művének feldolgozása, valamint a Csendes éj sem maradhat ki a repertoárból.

Karácsonyi Kaláka (december 9.)

Adventi koncert – Dresch Quartet (december 12.)

December 12-én az óbudai Esernyős a magyar népzenéből táplálkozó muzsika egyik legkiválóbb hazai művelőjét, a jazz- és világzenében is jártas Dresch Mihályt és három zenésztársát látja vendégül. A számos fúvós hangszert megszólaltató művész kimagasló tehetségét és zenei alázatát nemzetközileg is elismerték.

Adventi koncert - Dresch Quartet (december 12.)

Royal Opera House Live – Csajkovszkij: A Diótörő (december 17.)

Az óbudai Esernyős immár hagyománnyá vált operaközvetítései sorában decemberben természetesen Csajkovszkij ünnepi klasszikusa, A Diótörő is feltűnik. 17-én a londoni Royal Ballett 2016-os előadása kerül levetítésre, mely káprázatos jelmezeinek, díszleteinek, valamint a társulat magával ragadó táncának köszönhetően minden korosztály számára igazi karácsonyi élményt nyújt.

Royal Opera House Live – Csajkovszkij: A Diótörő (december 17.)

Csík János adventi koncertje – A fény felé (december 12.)

A tavaly megnyílt UP – Újpesti Rendezvénytérben az adventi muzsikáról december 12-én Csík János és zenekara gondoskodik. A repertoárban többek között József Attila, Márai Sándor, Radnóti Miklós, Kosztolányi Dezső és Dsida Jenő megzenésített versei lesznek hallhatóak, vendégként pedig Őze Áron és Auksz Éva színművészek is feltűnnek a műsorban.

Csík János adventi koncert - A fény felé (december 12.)

Hétfői Orgonakoncertek a Bazilikában (december 30-ig minden hétfőn)

Kizárólag hétfőnként zendül fel a Szent István Bazilika nagy orgonája, melyen énekesek, illetve csellisták közreműködésével egészen év végéig hallhatóak Albinoni, Caccini, Bach, Mozart, Schubert, Gounod, Bizet, Rachmaninoff, Cesar Franck, valamint Liszt Ferenc leghíresebb művei.

Hétfői Orgonakoncertek a Bazilikában (december 30-ig minden hétfőn)

Igazából Karácsony – Szimfonikus Koncertshow (december 28.)

A tavalyi nagy sikerű koncert után a Budafoki Dohnányi Zenekar ebben az évben is nagyszabású arénás műsort szervez december 28-án. A közönség komoly és könnyedebb szimfonikus feldolgozásokkal, szólistákkal, táncosokkal és artistákkal egyaránt találkozhat a rendezvényen, melynek egyik vendége Tompos Kátya lesz.

blank

Karácsonyi Csajkovszkij-est Antje Weithaasszal (december 19. és december 20.)

December 19-én és 20-án Karácsonyi Csajkovszkij-esten vehetünk részt a Zeneakadémián a Concerto Budapest szervezésében. A programban megtaláljuk a komponista leghíresebb ünnepi művét, A diótörőt, de A hattyúk tavából is elhangzanak részletek. Az 1878-as D-dúr hegedűverseny szólistája pedig a bravúros technikával és kivételes zenei intelligenciával megáldott német muzsikus, Antje Weithaas hegedűművésznő lesz.

blank