Ghosting után gaslighting: Az új párkapcsolati jelenség

Volt már rá példa, hogy a párod miatt megingott az önbecsülésed? Esetleg kétségbe vontad a saját beszámíthatóságodat? Ha a válaszod igen, akkor már te is megtapasztaltad a gaslighting néven futó új párkapcsolati jelenséget.

Mit jelent a gaslighting?

A kifejezést először a Gázláng című 1944-es filmben használták, amiben egy férfi addig manipulálja a feleségét, amíg a nő elhiszi, megőrült. A rossz hír pedig, hogy a magyarul érzelmi manipulációnak fordítható jelenség a hús-vér párkapcsolatokban is egyre gyakrabban megfigyelhető. A gaslighting tehát olyan érzelmi és pszichológiai bántalmazás, amely hosszú távon negatív hatással lehet mentális egészségünkre.

Habár a gaslightingra utaló jeleket nehéz felismerni, összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelni egy párkapcsolatban.

1. A partnered szerint gyakran tévedsz

Gyakran hallod a szerelmedtől, hogy tévedsz, rosszul emlékszel vagy hülyén gondolkodsz? Az ilyen ismétlődő vádaskodások hatására előbb-utóbb te is elgondolkodsz majd azon, hogy tényleg kezdesz beszámíthatatlanná válni.

2. Mindig ő dönt

Ha a párkapcsolatotokban mindig a párod dönt, akár kettőtök helyett, vagy csak kimondottan helyetted, valószínűleg manipulálni próbál téged. Ezzel a módszerrel megfoszt a függetlenségedtől, és eléri, hogy ne te hozd meg a saját életeddel kapcsolatos döntéseket, így mindennemű hatalom az ő kezében összpontosul.

3. Mindent túlreagál

Ha elmondod a párodnak az azzal kapcsolatos aggályaidat, hogy talán érzelmileg manipulálni próbál téged, ő pedig egyértelműen támadásnak veszi, nagy az esélye annak, hogy tényleg kihasznál. A manipuláló minden helyzetből képes úgy kijönni, hogy te tűnj hibásnak, vagy legalábbis megkérdőjelezd az állításod létjogosultságát.

4. Általában te kérsz bocsánatot

Folyton te kérsz bocsánatot, és gyakran felmerül benned a kérdés, hogy mégis miért? Ha a partnered kiforgatja a mondandódat, mire hibásnak érzed magad, és úgy gondolod, bocsánatot kell kérned, próbálj meg visszaemlékezni, hogyan kezdődött a beszélgetés. Tényleg van miért bocsánatot kérned? A gaslighting jelenséggel állsz szemben, ha önmagadat okolod a téged ért sérelmekért.

Ha már megtanultad beazonosítani a gaslightingra utaló jeleket, és úgy érzed, megéri küzdeni a párkapcsolatotokért, mert nincs még veszve minden, a párod képes a változásra, és van még esély egy egészséges párkapcsolatra, adunk néhány tippet, hogyan szabjatok gátat az érzelmi manipulációnak.

1. Bízz a megérzéseidben

Ha tényleg gaslightinggal állsz szemben, mélyen legbelül valószínűleg tisztában vagy vele. Bízz a megérzéseidben, és ha úgy érzed, valami nincs rendben, valószínűleg nincs is. Nem szabad hagynod, hogy partnered elérje, ne bízz magadban.

2. Vezess naplót

A szerelmed talán képes meggyőzni arról, hogy rosszul emlékszel egy bizonyos szituációra vagy beszélgetésre. Ha a partnered tényleg manipulál, egy idő után kirajzolódik majd egy tendencia a leírt beszélgetéseitekből, ami alapján egyértelművé válik az érzelmi manipuláció. Ha a párod megpróbál meggyőzni, hogy elhangzott valami a szádból, amiben nem vagy biztos, meg tudod majd nézni, valóban igazat mond-e.

3. Kérj tanácsot

A párterápia segíthet megoldást találni a gaslightingból fakadó problémákra, mivel egy külső szemlélő könnyebben ismeri fel az érzelmi manipulációra utaló jeleket. Ha a párodat egy harmadik személy szembesíti a hazugságaival, rá lesz kényszerítve, hogy reagáljon a vádakra, és átgondolja a helyzetet.

4. Avasd be a szeretteidet

A manipuláló emberek gyakran megpróbálják elválasztani a partnerüket a barátaiktól és családtagjaiktól. Ne hanyagold el a személyes kapcsolataidat, és ne zárd ki a szeretteidet az életedből, így nagyobb rá az esély, hogy ők tudnak majd segíteni, ha szükséged lesz rá.

Ne feledd, senkinek sem szabad hagynod, hogy megkérdőjelezze az önmagadba vetett hited. Ha megpróbáltad alkalmazni a fenti módszereket, és nem látsz változást, itt az ideje kilépned a párkapcsolatból. A lelki békéd mindennél többet ér.

Ha érdekelnek a párkapcsolati témák, gyere el október 28-ai Funzine TALKS eseményünkre, ahol többek között a gaslighting jelenségről is szó esik.

Forrás: Hello Giggles