Bár most még sokan a nehéz vizsgák utáni búfelejtés eszközeként asszociálnak a pálinkára, hamarosan jóval fontosabb szerepet kap nemzeti italunk a felsőoktatásban.
A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) egyedülálló szakirányú képzést indít pálinka turisztikai szaktanácsadó néven, hozzásegítve az országmárkát erősítő gyümölcspárlatot, hogy megfelelő rangot szerezzen a hazai gasztronómiában, kiaknázva a pálinkaturizmusban rejlő remek lehetőségeket. Bachmann Bálint, a Budapesti Metropolitan Egyetem rektora így nyilatkozott a képzésről:
Folyamatosan figyeljük a munkaerőpiaci réseket, és ezekre reflektálva rugalmasan alakítjuk ki képzési kínálatunkat. A hazai pálinkaágazat régi igénye a megfelelő turisztikai szakembergárda, örülünk, hogy az egyetemen most alkalmunk nyílt megteremteni ehhez az oktatási hátteret.
A szakirányú képzés a turizmus-vendéglátás kettősére épül, és betekintést nyújt egyebek mellett a pálinkabírálat alapjaiba, továbbá az ételek és italok párosításának ismereteibe. Az alapanyagok, gyümölcsök, előállítási módszerek ismeretén kívül fontos téma lesz a pálinka jogszabályi rendszere és a kereskedelem. A cél, hogy az ország gasztronómiai régióinak ismeretében a végzett hallgatók képesek legyenek a pálinkán alapuló turisztikai termékfejlesztésre.
A képzés egyéves, és ősszel indul. Részletek: itt.
Inni, vagy nem inni – A pálinka interaktív otthonában kóstolgattunk
Kiemelt fotó: Németh Kriszti (Egy jó kép rólad)