Cannes-ban díjazták az iPhone-nal forgatott magyar kisfilmet

Cannes-ban díjazták Florosz Zoi színész, énekes és filmkészítő iPhone 6-ossal forgatott kisfilmjeit. A filmek egyike a szekszárdi Ízlelő Családbarát Éttermet mutatja be, ahol a vezetőktől eltekintve csakis testi- vagy szellemi fogyatékossággal élők dolgoznak. Az étterem hegyvidéki ága épp ma nyílik meg.

World Peace & Initiative Karl Bardosh Humanitarian Cellphone Cinema kategóriában, Best Documentary dij átvétele az amerikai pavilonban

A remény kék madara. Ez a címe annak a mobiltelefonnal forgatott, hatperces kisfilmnek, ami egy sikeres szekszárdi vállalkozást, a testi- és szellemi fogyatékosokat foglalkoztató Ízlelő Családbarát Étterem mindennapi működését, filozófiáját és küldetését mutatja be. A film alkotója, Florosz Zoi nagyrészt Magyarországon, de részben az Egyesült Államokban élő művész, akinek munkáját május 22-én Cannesban, a Cannes-i Filmfesztivállal párhuzamosan zajló World Peace & Tolerance Initiative Karl Bardosh Humanitarius Cellphone Cinema Awards keretében díjazták. A remény kék madara egy indiai filmmel megosztva kapta a legjobb mobillal készült dokumentumfilm díját a hollywoodi, bollywoodi és nollywoodi alkotásokkal tűzdelt mezőnyben. A humanitárius tematikájú fesztiválon idén először szerepelt mobiltelefonos szekció Cannes-ban. A díjazott filmmel Florosz Zoinak komoly tervei vannak: szeretné a jövőben egész estés dokumentumfilmmé fejleszteni, ugyanis az étterem és dolgozói bőven szolgáltatnak ehhez témát, ráadásul az étterem új üzletet is nyit június közepén Budapesten Hegyvidéki Ízlelő néven.

Az Off Stage magyar újhullámos filmes közösség tagjaként is dolgozó Florosz Zoinak nem ez volt az egyetlen díjazott munkája Cannes-ban. A Syrinx című mozgóképes költeménye a Global Short Film Awards nemzetközi rövidfilmverseny mobilfilmes szekciójából hozhatta haza a legjobb zene díját. Zoi a kisfilmben Debussy: Syrinx című darabját dolgozta fel, és saját maga vette fel a fuvolára komponált zenét. Az ember és a természet egységéről szóló munkája május 25-én kapta az elismerést az Intercontinental Carlton báltermében. A versenyre rengeteg nevezés érkezett szerte a világból, Magyarországot tíz kisfilm – a hazai elődöntő legjobbjai – képviselte.