Beszélgetés a tojásdíszítés királynőjével
Kecskemét büszkesége a világ minden tájáról várja a locsolkodókat

Zsigóné Kati népi iparművész hihetetlenül pozitív, kreatív és életimádó. Nehéz gyermekkora volt, de kitartásának hála a csúcsra jutott. Nyolc művészeti ágat űz, mindennél többre tartja a családját, és hajtják az új kihívások. Húsvét apropóján munkájáról, sikereiről beszélgettünk vele.

Alkotás közben

Miért kezdtél el tojásdíszítéssel foglalkozni?

A lakásunkat szépítgettem, és a Férjecském biztatott, hogy fessek virágokat egy üres falfelületre. Hamar ráéreztem a benne rejlő gyönyörűségre. Amikor elkezdem díszíteni a tojásokat, áramlanak felém a pozitív energiák, általuk feltöltődöm. Hiszem, hogy a hímes-tojásdíszítés boldogabbá teszi az életünket, valódi csoda.

Léteznek trendek a tojásdíszítésben?

A tojásdíszítésben nincs trend, csak hagyomány, ami manapság eléggé eltolódott a hímes tojások esztétikuma felé. Este szoktam ábrándozni, álmodozni, elengedni a fantáziám. Aztán, ha olyan ötlethez érek, ami rendkívüli és fennáll a veszélye, hogy nem tudom csinálni; no, akkor biztos, hogy nekifogok! Még nem volt olyan, hogy nem tudtam elkészíteni, amit kigondoltam.

A Magyar Nemzet Tojása

Milyen technikákat alkalmazol?

Közel 30 díszítési móddal dolgozom, ami rendkívül sok. Senki nem tanított egyetlen díszítési módra sem. A faragás nehéz, a patkolás könnyű, de a patkó „szeg nélküli felrakása” idegőrlő számomra. A többi kb. 28-at könnyű megcsinálni. Leggyakrabban karcolom a tojást. Tyúk, kacsa, liba, emu és strucctojásra dolgozom, de bármilyet tojást kidíszítek.

Mennyi idődbe telt tökéletesíteni az egyes technikákat?

Változó, az adott technikától függ. Például azt csak egyszer láttam, hogyan viaszolnak. Aztán hazamentem, és néhány nap alatt, mint egy megszállott, beviaszoltam 480 darab tojást. Alig aludtam azokban a napokban.

Mi volt a legegyedibb felkérés, amit teljesítettél?

A Szerencsekerék c. televíziós műsorban kétméteres tojást festettem a nézők előtt, de olyan is volt, hogy egy sejk Dubaiban 1 éves szerződést kínált, hogy arannyal patkoljam kint a tojásokat neki. Ezeket a  szállodáiban hasznosította volna. Tanítani is hívtak oda. Egyszer születésnapra vittek tőlem egy hímes tojást Sydney-be, gyűjtőnek. Egyszerű libatojásról volt szó, semmilyen drágakő nem volt rajta, csak az én munkám. Így került 170 ezer forintba. Úgy tudom, amikor a gyűjtő meglátta, a legszebb helyre tette a gyűjteményében.

Melyik alkotásod a kedvenced?

A Magyar Nemzet Tojása (megvásárolható – szerk.), amit 2018 húsvétjára készítettem, valamint a Beszélő Tojás, amit 2019 húsvétjára alkottam. Több, a világon egyedülálló alkotásom van, de ez a kettő rendkívüli eszmei erővel bír, méltóak lennének arra, hogy hazánk kincseit gyarapítsák. Utóbbi egy nagyméretű strucctojásra készült, amelyen őseink által használt-, és a népművészetünkben alkalmazott jeleket örökítettem meg. A jelek beszélnek, elmondják őseink gondolatait, ezért adtam alkotásomnak a “Beszélő Tojás” nevet. Korábban soha senki nem készített még hasonlót.

blank
Kati és a „Beszélő Tojás”

Tehetséged a világ számos táján elismerik. Mire vagy a legbüszkébb?

A dubai meghívásom az egyik legkedvesebb emlék, ott a világ 5 legjobb tojásdíszítője közé választottak. Szakmailag és erkölcsileg is elismertek. Hazámban a Tojásdíszítés Királynője vagyok, világhírt hoztam az országnak, elkészítettem A Magyar Nemzet Tojását. Remélem a szülővárosom, Kecskemét is büszke rám, mert bár 100 évvel ezelőtt az Alföldön díszítettek legkevesebben tojást, én létre hoztam a hímes tojás kiállításom melyet a világ minden tájáról látogatnak. Amikor ámulattal nézik az alkotásaimat, akkor érzem, nem hiába élek. Hagyok magam után valamit, amivel megérinthetem az emberek szívét, lelkét.

Mit gondolsz, mi a sikered titka?

Gyakorlom az alázatot. Azt gondolom, a szerelmemnek óriási szerepe van benne, hiszen 42 éve ő a férjem, a mindenem. Hiszem, hogy kizárólag jó ember tud szépeket alkotni. Kimagasló remekműveket mindig akkor hoztam létre, amikor azt éreztem, hogy megölelném a világ minden emberét, hogy ők is olyan boldogok legyenek, mint én. Gyermekként a kiközösítés, a szeretethiány jutott részemül, állandó feszültségben éltem. Most a világ legboldogabb emberének érzem magam.

www.zsigonekati.com