2500 év után kiderült, Hérodotosz nem hazudott!
A Nílus mélyén megtalálták a Historiából ismert hajót

Az i. e. 5. században a görög történetíró, Hérodotosz bejárta Egyiptomot, és kalandjait papírra is vetette a Historia c. művében, ami a világ első történelmi elbeszélése. Az i. e. 450 körül megjelent műben 23 soron keresztül ír egy általa barisnak nevezett hajóról, amelynek építésénél jelen volt.

A kép csak illusztráció!

A történészek évtizedeken keresztül vitáztak Hérodotosz leírásának hitelességéről, mivel hosszú időn keresztül nem került elő semmiféle bizonyíték, amely alátámasztotta volna, hogy léteztek ezek a hajók. Nemrégiben azonban felfedeztek egy hajóroncsot a mai Alexandria közelében, az elsüllyedt Thonis-Heracleion kikötőváros területén, amely nagy valószínűséggel Hérodotosz barisának egyik példánya.

Dr. Damian Robinson, az Oxford Egyetem víz alatti régészeti központjának igazgatója így nyilatkozott a Guardiannek az ásatásról:

Nem tudtuk, hogy Hérodotosznak igaza volt, amíg meg nem találtuk ezt a hajóroncsot. Pontosan az tárult a szemünk elé, amit a történész leírt.

Mivel a Historia leírása elég rejtélyes, nem csoda, hogy a történészek ezidáig – régészeti bizonyíték hiányában – rosszul értelmezték a hajó bizonyos részeiről szóló mondatokat, amik most a Ship 17 (17-es hajó) nevet kapó roncs megtalálásával értelmet nyertek.

A maga 28 méteres hosszúságával a Ship 17 az egyik legnagyobb kereskedelmi hajó, amely az ókori Egyiptom idejéből fennmaradt.