BrewDog Bar Budapest – Szintet lépett a magyar sörélet

Néhány hónapja újabb menő sörspottal gyarapodott a főváros, hátterében egy világszerte ismert és kedvelt márkával. A BrewDog brand ötlete két skót punk fejéből pattant ki, akik komoly tervekkel vágtak neki a sörkészítésnek: ha bejönnek ambiciózus számításaik, néhány év múlva a világ minden pontján népszerűvé válik a kézműves sörkultúra.   

A 2018 novemberében megnyitott BrewDog Bar budapesti egységéről azért zengnek ódákat, mert izgalmas, állandóan változó sörkínálatuk mellett isteni hamburgereket, hot dogokat, és még jó pár ínycsiklandó harapnivalót vettek fel ajánlataik közé. Már az elmúlt év végén megfogalmazódott bennünk: a punk életérzést modern köntösben bemutató bárt fel kell vennünk gasztronómiai bakancslistánkra. Végül egy mérsékelten hideg téli délutánon állítottunk be a Deák tértől néhány percnyi távolságra fellelhető bárba.

Miután átléptük az egykori Anker küszöbét, tágas, jól kihasznált térben találtuk magunkat: egy férfias, de nem túl maszkulin, indusztriális, de nem rideg helyre érkeztünk.  Rögtön kiszúrtuk a bejárattal szemben elhelyezett, hatalmas bárt, rajta 25 csappal, elképesztő magyar és külföldi kézműves sörökkel. Fölötte a koncepció franchise-előírások szerint elmaradhatatlan eleme, a cinema board kapott helyet, hogy a betérő azonnal tisztába kerüljön a folyamatosan cserélődő kínálattal. A bejárattól balra újabb kötelező BrewDog szimbólumra lettünk figyelmesek: egy neon faldekorációról van szó, középpontjában egy fényesen izzó koponyával. Az urbánus dizájnt sötétszürke falak és tengeri lényeket ábrázoló graffiti teszik teljessé, ehhez jön még a rengeteg fafelület.

Kevésbé központi helyen, kissé elszeparálva foglaltunk helyet egy boxban, közepén masszív faasztallal, vörös színű bőrborítású ülésekkel. Úgy döntöttünk, adunk a punk életérzésnek, és kockáztatunk: rendelés helyett vendéglátónkra bíztuk a választást. Az izgatott várakozást a hangfalakból szóló punk rock slágerekre figyelve próbáltuk oldani, de nem kellett hosszasan szórakoztatnunk magunkat, mert hamarosan 4 db 1 dl-es sörkóstoló pohár érkezett az asztalunkhoz. A kiválasztott sörkülönlegességeket nekünk állították össze, figyelve, hogy ízviláguk harmonizáljon a velük felszolgált ételekével.

blank

Először egy afféle kóstolótál érkezett 3 szaftos hamburgerrel: a Patriot nevű ízbomba a marhahús, bacon és kovászos uborka verhetetlen párosításával, a vegetariánus Buffalo a karfiolos-gorgonzolaszószos álomkombinációjával, a Cluck Norris pedig isteni sült csirkével, és avokádóval ejtette rabul az ízlelőbimbóinkat. Mellé a BrewDog Punk IPA-ját társították, hogy trópusi jegyeivel és visszafogottan kesernyés utóízével hangsúlyozza ételeink karakterét. A csodanégyes két további tagja, az Elvis Juice (színe az Aszúéra emlékeztető, íze grapefruit és karamell jegyeket hordoz) és Indie (körte és süti jegyei révén a „csajosabb” sörök kategóriájába tartozik) névre hallgató különlegességek ízvilága szintén remekül passzolt a hamburgerekhez.

A meglepetés menüsor következő részeként megkóstolhattuk a BrewDog magyar konyhájának egyik specialitását, a gulyáslevest. Ez a kellemesen sós, ínycsiklandozó illatú fogás piros minifazékban, mellette kenyérszeletekkel és erőspaprikával került az asztalunkra, rusztikus kis fadeszkán. Felidézte bennünk azokat az időket, amikor nagymamánknál leültünk az ebédlőasztalhoz, és hozzáláttunk a szívvel-lélekkel készített finomságok elfogyasztásához. De nem sokáig volt időnk a múlton merengni, mert érkezett a következő étel: pikáns-mézes máz borította csirkeszárnyak. Bevallom, kolléganőmmel mindketten hálát adtunk az égnek a melléjük kínált vegán majonézért, ami segített visszafogni lángoló ízlelőbimbóinkat. Szerencsénkre akadt még egy pohár kávés, sötétbarna színű stout is az asztalunkon, amit mindketten a kedvencünknek választottunk.

blank

Teli has ide vagy oda, volt még valami, amit le kellett gyűrnünk távozás előtt. A BrewDog snack kínálatának gyöngyszeme, a vajas főtt kukorica előttünk illatozott, és egyszerűen nem tudtuk csak úgy otthagyni. Sokat ugyan (hely híján) nem tudtunk enni belőle, csak elismerően tudunk nyilatkozni róla. Nagy kár lett volna kihagyni. Még valami: ha nem akarsz lemaradni a BrewDog most elérhető söreiről, azonnal indulj útnak, mert a kínálat állandóan változik!

Kövesd őket Instagramon!

1061 Budapest, Anker köz 2-4.

Képek: Németh Krisztina.