Hamarosan Budapestre látogat a legendás Twin Peaks c. sorozat alkotója

Az elborult képi világáról ismert David Lynch februárban nálunk is bemutatja szokványosnak korántsem nevezhető kiállítását, ráadásul nem aprózza el: Magyarország legnagyobb fotográfiai eseménye, a Budapest Fotófesztivál keretein belül érkezik hazánkba. A rendezvény igazi különlegességgel és egyben közép-európai premierrel nyitja meg 2019-es rendezvénysorozatát február 28-án a Műcsarnokban.

A harmadik éve megrendezett Fesztivál nyitókiállítását nem más, mint David Lynch, az amerikai függetlenfilm élő legendája, rendező, forgatókönyvíró, festő és zenész jegyzi. A Fesztivál nyitóeseménye, David Lynch: Small Stories / Kis történetek című fotókiállítása. Lynch egyedülálló tárlatának hangulatát a láthatatlan összefüggések izzása, a kimondhatatlan érzések felszínre hozása és a felszabadított fantázia kiteljesedése adja. Lynch egész munkásságára, így erre a sorozatára is meghatározó mód volt hatással a szürrealizmus, az ezotéria, a szorongás és az erőszak művészi és populáris megjelenítésének speciálisan amerikai tradíciója – a kultikus rajzoló Norman Rockwell-től a mai thriller filmekig.

© David Lynch / SmallStories: Interior #1

Lynch szürreális képeinek alapja a fotómontázs, a portrék és a reprodukciók újraértelmezése. Ezekből olyan térbeli-időbeli dimenziók születnek, melyek egy olyan univerzummá állnak össze, amelyet a mester filmjeiből már jól ismerünk. A Small Stories / Kis történetek egy valóságon túli pszichedelikus utazás az érzelem, a humor, a játékosság és a nyugtalanság világában, miközben egyaránt feltárja az emlékeket, és a sebeket. Filmes munkáihoz hasonlóan képein az álom dominál, poétikájának alapvető ereje a tudattalan és a valóság közötti összefonódás. A sorozat 2014-ben a párizsi fotóhónapra, a Maison Européenne de la Photographie-ra készült és eddig mindössze három alkalommal volt látható. Kurátor: Szarka Klára fotótörténész.

© David Lynch / SmallStories: Head #2

A kiállítás 2019. március 1-től június 2-ig látogatható, és a tárlat exkluzivitásához kapcsolódóan számos sokszínű programmal és ismert tárlatvezetők meghívásával is készül a Műcsarnok.

A Budapest FotóFesztivál a The Photo Europe Network /PHEN/ tagja, fővédnöke Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes, Budapest Főváros Önkormányzata.