Ezekkel a programokkal töltsd az év első hétvégéjét!

Alig kezdtük el az évet, máris elérkezett 2019 első hétvégéje! Mostani programajánlónkban azoknak is kedvezünk, akik a karácsonykor elfogyasztott bejglimennyiséget szeretnék ledolgozni és azoknak is, akik Budapest múltját szeretnék jobban megismerni. Természetesen azoknak is akad néhány programunk, akik bulizni szeretnének. Következzék hétvégi programajánlónk. 

Csütörtök – január 3.

A 64-es betegnapló premier előtti vetítés – Művész moziban – 16:15

Munkások egy lakás falának bontása során szörnyű felfedezést tesznek: egy titkos szobában három mumifikálódott holttestre találnak. Az ügyet a Q-ügyosztály nyomozói, Carl Mørck és Assad kapják. Hamarosan rájönnek, hogy a szálak Sprogø szigetére vezetnek. A sziget hírhedt kórházában egykor nőket sterilizáltak, gyakran erőszakkal. Az egykori rémségek azonban nemcsak a három holttesttel vannak összefüggésben, a nyomozás további sötét titkokra is fényt derít. Mørck és Assad az egyik legnagyobb kihívásukkal néznek szembe, amikor az ügy végére próbálnak járni.

A Professzorra! – koccintás JRR Tolkien születésnapján – Kelta Pub – 19:00

Természetesen a január 5-i Tolkien-napon is felköszöntheted a professzort, de ne hagyd ki az igazi (a Tolkien Társaságok által világszerte megtartott) születésnapi koccintást sem. 19:00 órától találkozó a Kelta pincéjében, 21:00 órakor pedig koccints a Professzorra! Igény esetén – azok kedvéért, akik másnap nagyon korán kelnek vagy egyéb feladataik miatt nem tudnak maradni – 19:30-kor is tartanak egy koccintást.

Recirquel Újcirkusz Társulat: Párizs Éjjel – Müpa Budapest – 19:00

Lenyűgöző artisták, táncosok és zenészek keltik életre a korszak dekadens és fülledt erotikájú világát, felidézve a századelő párizsi lokáljainak vággyal teli és szerethető miliőjét. A közönség a színpadon és annak közvetlen közelében elhelyezett asztaloknál foglal helyet. Az előadóművészek és a nézők közötti távolság eltűnik, így könnyen előfordulhat, hogy éppen Ön fölött handstandoznak, vagyis állnak majd kézen az artisták az erre a célra kivitelezett, már cirkuszi kellékekké avanzsált bisztróasztalokon.

blank

ONE DANCE – s03e16.| The New Wave x ESSKEETiT – Ötkert – 23:00

Hello, 2019! Az év első One Dance-én ismét a hónod alá csaphatod a szörfdeszkád és a világ legnagyobb hullámait lovagolhatod meg. Nem is akárhogy – a szokásos bomba reggaeton/rnb szett után ezúttal az ESSKEETiT-es tesókkal érkeznek a legnagyobb new core hip-hop trekkekel. Line-up: Chris M (Reggaeton), Jam-I (Rnb), Siaga (New School Hip-Hop). Belépő: 1000 HUF / 1500 HUF.

blank

Péntek – január 4.

A néma forradalom – Bem Mozi – 19:00

Igaz történet egy kelet-német osztályról, amely kiállt a magyar forradalmárok mellett. 1956 októberében pár tinédzser Nyugat-Berlinbe látogat, ahol független tudósításokkal találkoznak a budapesti eseményekről. Rádöbbennek arra, hogy az otthon hallott propagandával szemben nem ellenforradalmi zavargások zajlanak Budapesten, és hazatérve illegális rádióadásokból igyekeznek tájékozódni a magyar eseményekről. Amikor az éterben bemondják a téves hírt, hogy Puskás áldozatul esett a szovjet intervenciónak, az egész osztály úgy dönt, hogy az egyik órán egy perc néma csönddel adóznak a magyar mártíroknak. Az eset felháborodást kelt az iskola vezetésében, a botrány egyre magasabbra jut, hamarosan maga az oktatási miniszter utazik a helyszínre, hogy a fiatal „ellenforradalmárok” körmére nézzen.

blank

Bohemian Betyars – Akvárium NagyHall – 19:30

Evés, ivás, duhajkodás, szerelem és sírva vigadás. A Bohemian Betyars 2009-es működése óta nem csak ország, de világszerte belopta magát egy tekintélyes méretű közönség szívébe speed-folk-freak-punkos, magával ragadó, energikus formációjával. Különleges hangzásukkal hitelesen képviselik a hazai keserédes szemlélet unikumát, zenéjükben egyedi, saját ízlésükre formálják a magyar, balkán és cigány népzenét a punk, ska és még megannyi stílus találkozásával.

blank

Kiss Ádám a Nagyvilágban Utolshow – Budapest Kongresszusi Központ – 21:00

Az elmúlt években rengeteg helyen járt a világban, ha nem fellépés, akkor forgatás céljából, egyszer még az is előfordult, hogy magánúton. Sok ország és nép kultúrájába nyert betekintést, és bizony csuda dolgokat látott, fantasztikus emberekkel ismerkedett meg a napsütötte Romániától a ködös Californiáig. De hagyott ő is bőven nyomot az emlékezetükben.

blank

Bowie 72 – Bowies Keep Swinging – Muzikum Klub & Bisztró – 20:30

Fújjuk el David Bowie 72. képzeletbeli születésnapi gyertyáját a BOWIES KEEP SWINGING zenekarral. A Vékony Fehér Herceg 72 éves lenne január elején, őt ünnepeljük munkásságának legjobb dalaival. Átfogó válogatás Bowie több mint 50 éves zenei karrierjéből. Belépő: 1200 Ft.

blank

Szombat – január 5.

Hello 2019! – futás a POLAR támogatásával – Soroksári út – 9:00

Nem kezdődhet az ÚJÉV futás nélkül. Egy igazi futó futva zárja az óévet és futva is köszönti az újévet. Miután kipihentétek a szilveszteri dorbézolást, január 5-én egy közösségi POLAR futásra invitálunk benneteket. A kiadós ünnepi evések, bulizások, pihenés után nem ajánlott kemény edzéssel elkezdeni az évadot, ezért mi a ráhangolódás mellett tesszük le a voksunkat. A Polar néhány kilóméterrel és meglepetéssel váru benneteket.

blank

Komplex tartásjavító program – nyitó óra – Life1 Nyugati Fitness – 11:00

Ismerd meg és a sajátítsd el a Foundation Training gyakorlatait, hogy erőteljes törzset építhess és el tudd felejteni a hanyag tartás okozta kellemetlenségeket. A gerinced megérdemli a figyelmet. Ismerd meg a legmodernebb alapelveket és gyakorlatokat: nyújts, lazíts és erősödj a Foundation Traininggel, egy 8 hetes komplex tartásjavító program keretein belül Riskó Zsolttal.

blank

Kurátori tárlatvezetés a Londoni Iskolában – Magyar Nemzeti Galéria – 16:00

A kiállítás a Londoni Iskola olyan kulcsfontosságú alkotóira összpontosít, mint Francis Bacon, Lucian Freud, Frank Auerbach és Leon Kossoff, kitekint azonban a tendencia előzményeire és a kortárs brit festészetre gyakorolt hatására is: bemutatja a brit figurális festészet a 20. század elejétől napjainkig ívelő történetének egyik legfontosabb szálát. A tárlatra jelentős festményeket kölcsönöznek európai és tengerentúli magángyűjtők és közgyűjtemények, és számos mű érkezik a londoni Tate Britain gyűjteményéből is.

blank

Bowie – Toldi – 23:30

Ez a buli elsősorban David Bowie munkássága előtt tiszteleg, az ő dalain kívüli zenei fókusz pedig Bowie legerősebb, a legendás ’70-es évekbeli korszakának pályatársaira irányul, úgyhogy Bowie mellett olyanokra lehet táncolni, mint a Rolling Stones, Blondie, Roxy Music, Pink Floyd, Lou Reed, Iggy, Sparks, Devo, Gary Numan, Kraftwerk, Joy Division, Talking Heads stb. és belenyúlunk kicsit a punkba, a korai diszkóba meg még egy csomó mindenbe!

blank

Vasárnap – január 6.

A Nyócker málló pompája – szociokulturális kalandozás – Budapest Beyond – 10:00

A séta első felében a XIX. századi pesti mágnás-negyed palotáit járjuk körül. Az arisztokrácia világának különös szerelmei, fényűző életmódja, különc fekete bárányainak legendái elevenednek fel egy-egy épületnél. Emberi sorsok és forradalmak dőltek el itt egy talpalatnyi helyen. Életre hívjuk a történelmet, belesünk az udvarokba, megtaláljuk az elfeledett csodákat. Világhírű tudósok, politikusok, művészek éltek és hagytak itt nekünk felfedezni való nyomot, emléket önmagukról.

blank

Élet a budapesti gettóban – Dohány utca – 10:00

Európa utolsó, egyik legnagyobb gettója, a pesti nagy gettó 1944 novemberének legutolsó napjaitól 1945. január 17-éig, a szovjet Vörös Hadsereg alakulatainak megérkezéséig állt fenn. Területén több ezer ember lelte halálát, a nyilas terrort és a város ostromát pedig maradandó sérülések árán – több tízezer ember élte túl. A gettót magas deszkapalánkkal vették körül és december 10-én lezárták. Területét csak különleges esetekben, illetve csak a kijelölt személyek hagyhatták el. Négy kapuját fegyveresek őrizték. A gettó életének szervezését, a közegészségügyi és élelmiszerellátási, rendészeti feladatait a Zsidó Tanácsra bízták.

blank

Kasimir és Karoline – Centrál Színház – 19:00

Mindenki sikít a hullámvasúton, zeng a sördal, szól a sramli és a valcer – a müncheni Oktoberfesten. Mindenki szállni, mulatni, felejteni akar. Az 1929-es gazdasági világválság milliók egzisztenciáját sodorta veszélybe, ki tudja, mit hoz a holnap. Kasimir éppen elvesztette a munkáját, Karoline pedig mintha túlságosan is sokfele nézelődne a vásárban. Ahogy az este éjszakába vált, a szerelmesek elveszítik egymást, a piti bűnözők, élveteg milliomosok és széplelkű torzszülöttek részeg forgatagában. Ödön von Horváth sírnivalóan gyönyörű népszínműve aktuálisabb, mint valaha.

blank