Elgondolkodtat és szórakoztat a II. Posterfest a Teslában

Mindig felemelő dolog fiatal művészek munkáit megtekinteni. Ennél már csak az a jobb, mikor  két generáció alkotásai egy helyen találkoznak, és a  tanár és diák egyszerre, ugyanott állítja ki a munkáit. Ez történt a II. Posterfest Budapesten is.

Idén a Tesla Budapest adott otthont a kiállított műveknek. A kiállítótérhez vezető kissé zegzugos útvonal után egy hatalmas terem nyílt ki előttem, telis tele színes plakátokkal. Más téma, más művész, más elképzelés és kivitelezés. Mégis, együtt egy közös kompozíciót alkottak. Egységként is végigtekinthetőek, azonban egyesével, külön külön  is értelmezhetők.

Az egész rendkívüli kezdeményezés a Magyar Plakát Társaság neve alatt fut. Hónapokkal korábban pályázatot hirdettek szakmabeli grafikusok és tervezőgrafikusok számára. A felhívás nem szabott meg külön tematikát, csupán az volt a megkötés, hogy 3 pályaművet lehetett maximum beküldeni. Diák kategóriában a „szabadság” volt a meghatározott ttéma, melyről a pályázók szabadjára engedett fantáziájukkal, saját kreatív ötleteiket beletéve gondolhattak tovább.

Ezenkívül a kiállításnak volt egy nemzetközi része is, ahol bepillantást nyerhettünk a külföldiek gondolkodásmódjába, s az őket foglalkoztató mindennapi problémákba.

Merthogy ez volt az, ami engem leginkább meglepett és megragadt bennem.

Ezek a plakátok nem csupán szépen megrajzolt és összeszerkesztett vonalak. Erős kritikát megfogalmazó, az aktuális hírekkel foglalkozó műveket láthattunk, melyek mögött okosan gondolkodó, élesszemű alkotók állnak.

blank

Sorba haladva, mintha híreket olvasna az ember. Sokféle, teljesen különböző téma jelent meg, mint például a politika, esélyegyenlőtlenség, maga az alkotás, mint folyamat, erőszak, szabadság, karrier építés és még lehetne sorolni.

Az első ránézésre felfedezett képek, valójában kendőzetlenül őszinte, mély tartalommal bírtak, melyet csak az fedez fel benne, aki tényleg elidőz néhány percet egy-egy plakátnál. Persze, teljesen eltérő, hogy a különböző művek kiből milyen reakciókat váltanak ki, ki mire asszociál általuk. A lényeg valójában az, hogy mi, laikus érdeklődők elgondolkodhatunk rajtuk.

A befogadókból kiváltott érzések és reakciókból lehet tudni, hogy ez egy komoly, mégis szórakoztató kiállítás. Elgondolkodtat, rádöbbent a rejtett igazságokra, összefüggésekre. Az alkotásokat nézve egyre inkább azt érzhetjük, hogy még több ilyen őszinte és tehetséges művészt ennek a világnak.

Szerző: Guba Márta