Nyelvvizsga-kisokos

2007 és 2016 között Magyarországon 1 millió 27 ezren tettek sikeres nyelvvizsgát angol nyelvből, 356 ezren németből, majdnem 45 ezren eszperantóból, 30 ezren franciából, 17 ezren olaszból és 15 ezren spanyolból. Az idegennyelv-tanulás nem csak továbbtanulás és szakmai előmenetel céljából fontos, elfogadóbbá tesz más kultúrákkal szemben, hatékonyabb kommunikációhoz vezet, és elősegíti a nyitott, széles látókörű gondolkodásmód kialakulását.

Ahogy telik az idő…

Felejtünk. A középiskolai közegből kikerülve sokan megfeledkeznek a már elsajátított nyelvismeret fejlesztéséről, szinten tartásáról, pedig az aktív nyelvtudás hamarabb passzívvá válhat, mint gondolnánk. Ennek elkerülése érdekében érdemes mindennapjaink részévé tenni az adott idegen nyelv(ek)et, és hobbiként tekinteni a nyelvtanulásra. Ezt a legkönnyebben úgy érheted el, hogy

  • idegen nyelvű könyveket, (online) újságcikkeket, blogokat olvasol
  • idegen nyelvű zenét, podcastet hallgatsz
  • idegen nyelven nézel filmeket, sorozatokat, vlogokat
  • külföldi felhasználókat követsz a közösségi média oldalain, de persze előfizethetsz egy idegen nyelvű TVcsatornára is, vagy letöltheted az ingyenes Duolingót, ami segít a nyelvtanulásban.

A lényeg, hogy olyan mindennapi tevékenységeidben rejts el (tudatosan) egy idegen nyelvet, amit alapvetően szeretsz csinálni.

Ha a cél a nyelvvizsga megszerzése

Az otthoni nyelvtanulás mellett, sokaknak hasznos lehet, ha ellátogatnak egy nyelviskolába, ahol kis létszámú csoportokba osztva, képzett nyelvtanárok segítenek elsajátítani egy idegen nyelvet, és persze a nyelvvizsgára is felkészítenek. Mindemellett, a legtöbb nyelvvizsgaközpont is indít kurzusokat, amelyek célirányosan az adott nyelvvizsgára készítenek fel, általában a nyelvvizsgáztató tanárok segítségével. Fontos, hogy tudatosan készülj fel egy adott nyelvvizsgatípusra, hiszen a nyelvvizsgák feladatai számottevően eltérhetnek. Habár mindenhol egységesen az olvasás-, írás- és beszédkészséget, illetve a beszédértést mérik, nagy különbség van például az egy- és kétnyelvű nyelvvizsgák között. Az Origó kétnyelvű nyelvvizsgájának írásbeli részében például van olyan feladat, amiben magyarul kell válaszolni egy angol szöveg alapján feltett kérdéssorra, egy másikban angol szöveget kell magyarra fordítani, de az instrukciókat is magyarul fogalmazzák meg. Ezzel ellentétben az egynyelvű vizsgák nem igényelnek anyanyelvi szövegalkotást vagy szövegértést.

blank

A visszaigényelhető nyelvvizsgadíjakról

A 2018. január 1. után szerzett sikeres egy nyelvvizsga díját az állam megtéríti, ha az alábbiak egyszerre teljesülnek:

  • az igénylő még nem töltötte be 35. életévét
  • a nyelvvizsga szintje B2 vagy C1
  • típusa komplex, vagy az írásbeli és a szóbeli részvizsga egységesíthetőek
  • és államilag elismert

A támogatásra a komplex nyelvvizsgával egyenértékű, emelt szintű idegen nyelvi érettségi vizsgát tett diákok és a honosított nyelvvizsgával rendelkezők is jogosultak. A támogatás nem automatikusan kerül kifizetésre. A vizsgázóknak le kell tölteniük a kérelemről szóló dokumentumot erről a linkről, amit kitöltve – a nyelvvizsgadíjára, az emelt szintű idegen nyelvi érettségi térítési díjára, vagy a honosítási eljárás díjára vonatkozó számla másolatával együtt – a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak (levelezési cím: 1820 Budapest) kell benyújtani. A kérelem (és a mellékelt számlamásolat) elektronikus úton, Ügyfélkapun keresztül is benyújtható