12 év múlva elpusztul a világ? A novemberi TEDxDanubián kiderül, hogyan lehet más a jövő

Október 8-án megjelent az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) friss klímaügyi jelentése, rendkívül szomorú képet festve a bolygó állapotáról. A lehangoló eredmények szerint a jelenlegi helyzet tarthatatlan, és ha nem következik be drasztikus változás, 12 év múlva menthetetlenül utolér minket a végzet, elpusztul a világ. A  TEDxDanubia egynapos novemberi előadásán éppen ez a téma kerül reflektorfénybe, pontosabban azok a lehetőségek, amelyek megoldást jelenthetnek erre az évtizedek óta fennálló problémára.

„Mi lenne, ha …”

November 13-án a Müpában megrendezendő TEDxDanubián ezt az egyszerű kérdést járják körbe. A kérdést, amely eljátszik a lehetetlennel, és új értelmet ad a lehetségesnek. Túlmutat a szokványos, mindennapi kényelmes gondolkodáson. Feltéve, ha a kényelem helyett a megértést választjuk. Ha „előre becsomagolt” világunkban hajlandóak vagyunk a dolgok mögé tekinteni.

Ezt az előadást érdemes meghallgatnod, ha tevőlegesen érdekel a világ jobbá tételének gondolata. Mi lenne, ha az országokat nem a gazdasági teljesítményük mérnénk, hanem aszerint, hogy mennyi jót tesznek az emberiség számára? Simon Anholt a világ számos országának legmagasabb szintű ország image tanácsadója létrehozta Good Country Indexet, amelyből kiderül, hogy melyik országok tettek a legtöbbet az emberiségért. Simon Budapestre egy nagyszerű és forradalmian új kezdeményezéssel érkezik, amelyet a TEDxDanubián jelent be.

Fb/TEDxDanubia

Néhány igazán inspiráló kérdés, amire választ kaphatsz:

Milyen ma a legzöldebb energia? Mi történik, ha a növekvő energiafogyasztásunkat hirtelen zölddé szeretnénk változtatni?
Michael Shellenberger (US), környezetvédelmi szakértő és volt kormányzó-jelölt igazít el minket a megújuló, a fosszilis és az atomenergia nem is olyan egyértelmű labirintusában.

Mi történne, ha az áram ára radikálisan – akár a jelenlegi ár 1/5-re – csökkenne?
Paddy Padmanathan (SA), a világ egyik legnagyobb energiacégének elnök-vezérigazgatója mutatja be, hogy ez, az egyébként egyáltalán nem elképzelhetetlen forgatókönyv mit jelenthetne az egyén, a közösségek és az egész bolygó számára.

Van-e híd az olyan globális problémák, mint a klímaváltozás keletkezése és azok nemzeti szintű megoldása között?     
Bart István klímaszakértő, a nemzetközi klímatárgyalások magyar kiküldöttje rendhagyó előadásának segítségével megláthatjuk, hogy mit gondolnak erről a kérdésről a szakemberek, a jelenlegi felnőtt generáció és azok, akiket ez a kérdés igazán érinteni fog, a mai tinédzserek.

A híres magyar negativizmusunk: Miért nem bírja a magyar magát oly jól, mint körülményei engednék? 
Csepeli György szociálpszichológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora arról beszél, hogy a híres magyar negativizmusunk megértése miképpen segít a panaszkultúra megváltoztatásában.

Mit akar valójában a Z generáció?     
A generációs kutatók és minden gyakorló felnőtt kedvenc témája, de most helyettük hallgassuk meg az érintetteket. A Kidsnews tehetséges fiataljai tükröt tartanak számunkra, és megmutatják, hogy milyen mintákat is rajzolunk mi felnőttek a fiatalok elé.

Az inspiráló előadások között természetesen sok más, érdekes témáról is szó esik majd. A teljes programot ITT találod!