Egyszerű tippek, hogy műanyagmentessé tehesd az életed!

Augusztus a műanyagmentesség hónapja, amiből több szórakozóhely az egyszer használatos szívószálak száműzésére irányuló kampányaival próbálja kivenni a részét. Ez azonban önmagában kevés a döbbenetes mértékű környezetszennyezés visszaszorítására.

A mindennapjainkban nagy szerepet játszó műanyag az élet szinte minden terén jelen van, találkozunk vele például csomagolóanyagként, valamint az ételeink frissen tartására használt edények és bevásárlószatyrok formájában, csak hogy néhányat említsünk. Szerencsére jó pár opció létezik mindezek kiváltására; mi most azok közül válogattunk, amelyeket a saját háztartásunkban is bevethetünk. Tippjeinkkel segítünk elindulni azon az úton, ami a teljes műanyagmentesség felé vezet!

#1 Használj szövet bevásárlótáskát!

Ugyan léteznek már lebomló anyagból készülő szatyrok, a legjobb mégis az, ha szövet bevásárlótáskával indulsz el a piacra, szupermarketbe. A gyümölcsök tárolására hálós szatyrot is beszerezhetsz, ami mosható, és akár 3-4 kg-os terhet is elbír.

#2 Csomagolt jégkrém helyett egyél tölcséres fagyit!

A tölcséres fagyi esetében nem termelsz hulladékot, hiszen minden része ehető. Ha mégis jégkrémre fájna a fogad, látogasd meg például an Anjuna standjait (Budapesten és Balatonfüreden), ahol egészséges, mindenmentes finomságokkal hűtheted le magad a nyári melegben.

#3 Vásárolj tudatosan!

Próbálj kevesebb műanyagpalackos üdítőt venni, ha teheted, készíts otthon friss gyümölcslevet, smoothie-t vagy limonádét. A péksüteményt inkább papírba csomagold, mint műanyag zacskóba, de akár zsinóros vászonzsákot is használhatsz erre a célra.

blank

#4 Válts papírdobozos mosószerre!

A legtöbb mosópor ugyan műanyag flakonban kerül a boltok polcaira, léteznek még papírból készült dobozban árusított alternatívák. Ha ilyenre lelsz, csapj le rá!

#5 Jól nézd meg a kozmetikai cikkek címkéjét!

Tudtad, hogy számos szépségápolási termék (arclemosók, tusfürdők, és sok más) tartalmaznak műanyagot? Biztosan vagyunk benne, hogy te sem szeretnéd magadra kenni, ezért bármit vásárolsz, a „polyethylene” szó lehetőleg ne szerepeljen az összetevők leírásában. Természetes kozmetikumokkal biztosra mehetsz!

blank