Péntek 13 és különleges városi séták – Íme, a hétvégi programajánlónk

Máris elérkeztünk a következő hétvégéhez, ami eléggé baljóslatúan, péntek 13-val kezdődik. Minket még ez sem tudott eltántorítani attól, hogy ismét összegyűjtsük a legjobb hétvégi programokat, köztük jó sok sétával. Hétvégi programajánlónkat olvassátok. 

Csütörtök – július 12.

Ment-e a plakátok által a világ elébb? | Tárlatvezetés – Magyar Nemzeti Múzeum – 17:00

A plakát a modern nagyvárosi társadalom üzenőfala. Technikai lehetősége – a 19. század elején elterjedő litográfia – alkalmassá tette, hogy tömegesen és nap mint nap vihesse utcára üzeneteit. A MNM időszaki kiállítása azt mutatja be saját gyűjteménye segítségével, hogy a fejlődés bűvöletében élő modern magyar társadalom mit láthatott – 1890 és 1989 között – az üzenőfalon: újdonságokról, lehetőségekről, szükség- vagy kényszerhelyzetekről.

Kertmozi | Dirty Dancing – Barabás Villa – 21:00

1963 nyarán egy luxus nyaralóhelyen tölti vakációját Baby, egy tizenhétéves lány, akinek életében a táncé a döntő szerep. Megismerkedik Johnnyval, a jóképű tánctanárral, akibe hamarosan fülig szerelmes lesz. Amikor Johnnyt faképnél hagyja táncpartnere egy nagy verseny előtt, Baby veszi át a helyét, s kiderül, hogy remek kettőst alkotnak. Ám Baby szülei nem nézik jó szemmel a turbékoló párost és a lány apja mindent megtesz, hogy a fiatalokat szétválassza.

Magyar ízek – magyar zene-est – ARAZ – 19:00

Hétről hétre péntek esténként a magyar konyha hagyományos remekeiből összeállított büféasztalos választékkal várnak az Araz Étteremben. A karakteres ízvilágú ételekhez három magyar borvidékről származó bort, kadarkát, kéknyelűt és rosét kínálnak. A vendégek megismerkedhetnek a végletekig érzelemdús, hol lágy, holritmusosan csattogó – szatmári, kalotaszegi, mezőségi, székelyföldi, és más magyar tájak népzenéjével. 20 órától egy húszperces néptáncbemutató során megtekintheted az adott vidékek táncát és díszes népviseletét is.

blank

Nyáresti koncertek 3. / Schubert, Mozart, Bach és Haydn – Pesti Vármegyeháza – 20:00

Bachtól Schubertig ível program a nyáresti sorozat utolsó koncertjén, ahol a Concerto Budapest együttesével már a márciusi Mozart-napon is együtt muzsikáló salzburgi hegedűs és karmester, a kiváló Alexander Janiczek áll majd a zenekar elé – méghozzá mindkét minőségében. Jegyek egységesen 3500 Ft-ért kaphatóak, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

blank

Péntek – július 13.

Új világ született – I. világháborús kiállítás – Várkert Bazár – 10:00

Az interaktív, látványos vizuális megoldásokkal színesített tárlaton a látogatók bejárhatnak egy lövészárkot, szembesülhetnek a propaganda tömegeket megmozgató erejével, megismerhetik a háború hatását az egészségügy fejlődésére és az új orvosi eljárások megjelenésére, vagy a nők társadalmi helyzetére.

blank

Péntek 13 – Nightmare in Budapest – 12:00

A Kristály tavi rém, a hokimaszkos gyilkos, a machetés ámokfutó. Jason és barátai ezen a napon a horror házba jönnek, hogy veled találkozzanak! A program 30 perces. Belépő a helyszínen: 3500Ft/fő, online 2990Ft/fő.

blank

Horror Night: The Shining – Budapest Rooftop Cinema – 19:00

Kubrick hátborzongatóan izgalmas remekművében az ember ezen utóbbi, mindenkiben mélyen megbúvó félelme jelenik meg. A Stephen King azonos című regénye alapján készült mesterműben Jack Torrance (Jack Nicholson) író elvállal egy nyugalmasnak ígérkező munkát: családjával télire az Overloook Hotelbe költözik, hogy ellássa az épület gondnoki teendőit. Az írói válsággal küzdő Jack a magánytól és a világtól való elzártságtól azt reméli, hogy ihletet kap, ám egészen más jellegű problémákkal kell szembetalálnia magát. Fiának furcsa látomásai lesznek, ő pedig szép lassan nem tud különbséget tenni valóság és vízió között. Kétségbeesett felesége (Shelley Duvall) egy darabig csak tehetetlenül szemléli az eseményeket, ameddig rá nem döbben, hogy itt már nem csak az ép elméjük megőrzése a tét.

blank

Jeff Mills: Planets – Margitszigeti Szabadtéri Színpad – 20:00

A nagyszabású kompozícióiról ismert innovatív lemezlovas több mint egy évtizede dolgozik szimfonikus nagyzenekarokkal, és hozza létre a klasszikus és elektronikus zene egyedi ötvözetéből születő grandiózus tablóit. Júliusban a Planets (Bolygók) című legújabb koncertjével érkezik Budapestre, ahol az Óbudai Danubia Zenekar kíséretében szólaltatja meg a Naprendszer kilenc bolygója, valamint a világűr szemlélésének önismereti hatása által inspirált science-fiction-zeneművét. Az előadás az érzelmek legszélesebb skáláján mozogva pendíti meg a végtelenség érzetének lelkiállapotait, és a két, látszólag egymástól nagyon távol álló zenei műfaj harmonikus keverése által érzékelteti a fizikális és mentális síkok összefonódását.

blank

Tensnake /DE/ – Pontoon – 18:00

Óriási örömmel jelentjük be, hogy az underground és a mainstream klubvilág közös kedvence, Tensnake ismét visszatér a Duna-partra! A disco, 80’s funk, house-ban utazó producer tavaly már kirúgta a Pontoon képzeletbeli falait. Egyértelmű volt, hogy ismételni kell! A táncparkettett már elkezdték felkészíteni, groove-ban nem lesz hiány!

blank

Szombat – július 14.

Romantikus Vártúra – Kisvonatos Bory-Vár Látogatás – 10:00

A Bory-vár Székesfehérvár legkülönösebb építménye, a romantika XX. századi fellegvára. A lenyűgöző alkotás egyetlen ember alkotása, az építész-szobrász Bory Jenő maga tervezte és két kezével építette fel álmai várát közel 40 esztendőn keresztül. A Bory-vár azon túl, hogy otthont adott a Bory családnak, komplex műalkotás, amely folyamatosan változott, formálódott, bővült.  Ha kisvonattal utazunk, idegenvezetőnk egyúttal a városról is elmeséli mindazt, amit tudni érdemes, majd a várban is végig kalauzolja a csoportot.

blank

Jazztörténeti időutazás a Belvárosban – Danubius Hotel Astoria – 10:00

A séta a modern jazz egyik hazai bölcsőjétől indul, és feltérképezi a budapesti jazzélet legfontosabb helyszíneit. Betekintést nyerünk nem csak a történelmi korszakokba, de a zenei hangzás jellegzetességeibe, és az irányzat fejlődésébe is. Megismerhetjük a korszakok legfontosabb alakjait, alkotásait, mígnem elérkezünk a jelen korhoz, és a mai jazzélet színtereihez.

blank

Szecesszió és divat – nők fűző nélkül a köztéren – Ferenciek tere 2. – 10:00

A sétán megtudod, mikor dobta le a fűzőt a Centrál Kávéház legismertebb női törzsvendége, és azt is, hol nyílt meg az első nagyáruház. Vajon ki találta ki elsőként az árcédulát, véget vetve ezzel a piacos alkudozásnak? És melyik divatlapban jelent meg először, hogy Párizs és Róma után Budapest számít a kontinens harmadik divatközpontjának?
blank

Pool&Beer – Pool&Beer – 10:00

Válogatott soullal töltött lemezektől egészen a barátságosan forró klubzenékig kanyarog az út az idei harmadik Poolon, aminek a végső kereszteződésében telezöldet kap a relaxált jóhangulat, a jó előre megrendelt napsütés és az olyan kiegészítő szabadfoglalkozások, mint a jóga és a sörrel történő sűrű koccintások. Találkozzunk megint a legrokonszenvesebb dunaparti open air medencés strandon, hogy a naplemente környékén újra felálljunk táncolni!

blank

ExperiDance: Omega Musical – Gyöngyhajú lány balladája – RaM Colosseum – 19:00

A színpadon 24 ExperiDance táncművész, a mikrofonoknál 5 kiváló musicalszínész, a mese erősítésére 21 szenzációs Omega-sláger! Egy történet, amit mindenki átélt, aki volt fiatal és szerelmes. Az Omega együttes és az ExperiDance Production több mint fél év gondos tervezés, aprólékos egyeztetés és lázas alkotómunka után Szomor György, Koós Réka, Fésűs Nelly, Lux Ádám, R. Kárpáti Péter, Simon Panna Bogi és Békefi Viktória főszereplésével állította színpadra új darabját, amelyben világszínvonalú slágerek csendülnek fel.

blank

Love 2000’s – Budapest Park – 17:00

Idén nyáron a főváros visszautazik az időben. A 2000-es évek bulikultúrájának kultikus himnuszai csendülnek fel JÚLIUS 14-én a Park-ban. Az igazi E-klub és Budapest Parádé életérzését 5 külföldi nagyágyú hozza el Nektek, hogy a hangulat a maxon pöröghessen. Tessék időben felkészülni, hiszen ezen az éjszakán mindenki táncra perdül!

blank

Funzine Presents:Majka & Curtis | Horváth Tamás – Plázs Siófok – 19:00

Július 14 -én vár a fehér homok, a magyar tenger és Siófok! Ezen a napon ismét fejest ugrunk az élvezetekbe, hiszen 2 koncert is vár a hazai könnyűzene elitjeinek főszereplésével.A koncertek után hajnalig tartó buli vár a Plázs Music Teraszán.

blank

Vasárnap – július 15.

Kertvárosi történetek – Kós János tér 10 – 10:00

A séta során megismerkedünk Wekerle történelmével és megtekintjük építészeti kincseit. A séta állomásain írók és költők tollából hallgatunk alkotásokat, melyeket a telep ihletett. Megcsodáljuk Wekerle főterét majd bolyongunk egy kicsit a kis, vidékies hangulatú utcákban, valamint megtekintjük a telep templomait belülről is.

blank

Salsa a Hídon 2018 – Baila Budapest! – Szabadsághíd – 19:00

Tánc Pest és Buda közt a lezárt Szabadság hídon! Vasárnap este táncosok lepik el a hidat, ahol többnyire salsa fog szólni, de elhangzanak majd bachaták és kizomba is. Nem lesz táncos parkett, a híd aszfaltján-betonján táncolhatsz, tánccipő tilos, elnyűhető lábbeli ajánlott! Kezdés 19:00 körül, közös animáció 20:00 környékén, vége 21:00 magasságában.

blank

Shakespeare és Térey János – Gyulai Várszínház – 18:00

A Gyulai Várszínház Shakespeare Fesztiválján már hagyománnyá vált, hogy egy Shakespeare-hez köthető kortárs magyar írót, költőt is vendégül látnak. Most korunk egyik legizgalmasabb magyar alkotójával, Térey János József Attila-díjas, Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díjas költővel, drámaíróval, prózaíróval ismerkedhetnek meg a fesztivál utolsó napján az érdeklődők. Az est moderátora, Elek Tibor irodalomtörténész.

blank