5 program, amiért érdemes júliusban felkeresned a Pesti Vigadót

Budapest egyik legimpozánsabb kulturális színhelye, a Pesti Vigadó júliusban is rengeteg érdekes programmal vár. Ezek közül gyűjtöttünk össze ötöt, melyeken mi biztosan részt veszünk, és nektek is csak ezt tudjuk ajánlani.

Szín-Játék: Duncsák Attila festőművész kiállítása – meghosszabbítva július 23-ig

„Tárlatom címe festményeim tartalmi és színvilágára utal: játék a színekkel, színjátszás, de átvitt értelemben az emberi élet – benne az én sorsom – metaforája is.

Akkor születtem (1940) a kárpátaljai Ungváron, amikor a város fölött elzúgott a történelem, és 1945-től a Szovjetunió állampolgára lettem. Idestova 35 éve Kassán élek, de a mai Európa színpadán egy kis nemzet tagjaként csak statisztálhatok. Azonban ha fejembe nyomom a csörgősipkát és komédiázok – nos, akkor igazat mondhatok. Ezt szeretném képeimmel elmondani mindazoknak, akiknek lelkét megérinti a maszkok és maskarák, királyok és bohócok, angyalok, szentek és gonoszok világa.” – Duncsák Attila.

A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának díjazottjai 2016–2017 – július 22-ig

A Magyar Művészeti Akadémia feladatának tekinti a hazai alkotóművészek megbecsülését, támogatását és ösztönzését, mind a már számottevő életművel rendelkező középgeneráció, mind a fiatal, pályájuk elején álló tehetségek körében. Ezért minden tagozat évente egy-egy díjat adományoz saját művészeti ága kiemelkedő képviselőjének, és két-két ösztöndíjat a negyven év feletti és alatti művésznemzedék jeles tagjainak.

A kamaratárlat a 2016-2017. évben az MMA Képzőművészeti Tagozata Művészeti ösztöndíjában részesített Olajos György és Sulyok Gabriella képzőművészek, Rabóczky Judit Rita és Verebics Ágnes Fiatal művészeti ösztöndíjat elnyert alkotóművészek, valamint Kelemen Károly, az MMA Képzőművészeti Tagozat 2016. évi díjazottja munkáit mutatja be.

Téralakítás szabad kézzel – július 29-ig

A kiállításon a magyar építő-művészet olyan részének bemutatását tűztük ki célul, amely a magyar téralkotás eddig még rejtett területe.

A magyar belsőépítészet értékeit szeretnénk a felszínre hozni azért, hogy a belsőépítészek által készített rajzokon keresztül megmutassuk munkájuk szerepét és jelentőségét az ember által használt tér formálásában.

A tárlat áttekintés arról, hogyan változott az elmúlt hetven évben a belsőépítész tervező víziójának, a belső tér kialakításának rajzon keresztüli megragadása és ábrázolása. Szemléltetve ezzel egyben azt is, hogy a tér- és tárgytervezés során az emberi élettér, környezet alakításában mivel, hogyan és milyen minőségben foglalkozik a belsőépítész.

blank

A nyers – július 29-ig

Bogdándy Szultán következesen art brut művésznek nevezi magát, szükséges tehát a fogalmat röviden ismertetnem.  A megnevezés Jean Dubuffet informel  (formátlan, formatagadó) alkotásmódjához köthető, amely szemben a magas művészettel, a spontán önreflexiót állítja az alkotás középpontjába. Bogdándy is ilyenformán dolgozik, célzatosan, sőt környezettudatosan használja fel a fogyasztói társadalom termelte hulladékot asszamblázsai készítésekor, miközben ügyel arra, hogy dobozai még csak véletlenül se tűnjenek esztétikusnak, inkább a társadalmi visszásságokkal szemben legyenek kritikusak.

Toldi Miklós munkássága annyiban rokon Szultánéval, hogy ő is tárgykollázsokat állít össze, viszont az ő plasztikái egyszerre direktek, archaikusak, és azokat az ősidőket idézik, amikor az ember még a természet szerves része volt. E teljesességre elsősorban a paraszti tárgykultúra egyes darabjaival igyekszik utalni. Toldi szinte minden műve fából készült, és teknő (bölcső, koporsó) formájú. Ezekben a falra függeszthető tárhelyekben nemcsak fából néha fémből való tárgyak találhatók, hanem fényképek is. Alkotásainak egy másik típusát az jellemzi, hogy a felállított teknő alá támla nélküli szék kerül posztamensként.

blank

Kulisszatitkok ǀ színház kívül – belül – július 29-ig

Csoportos tárlat és programsorozat 70 színházi iparművész 150 különleges alkotásával. A június 22. és július 29. között látogatható tárlaton és az izgalmas kísérőprogramokon, könyvbemutatókon bárki bepillanthat a színházi iparművészet sokarcú kulisszatitkaiba. A Magyar Művészeti Akadémia öt tagozatának és a fiatal iparművészek munkáinak bemutatásával készült csoportos tárlatában mese- és bábfigurák, plakátok, maszkok, jelmezek, plasztikák, bőr- és üvegműves remekek, textilképek, ékszerek, kellékek, valamint különleges díjak és egyedi látványtervek is helyet kapnak.

blank