7 tipp, hogyan spórolhatsz nyaraláskor

A nyár a pihenésről, utazásról szól. Ez mindenkinek ki is jár az egész éves hajtás után, viszont ha nem ügyelünk,  a rosszul megtervezett nyaralások sokkal többe kerülnek, mint ahogyan az terveztük. Éppen ezért mutatunk 7 tippet, melyekkel lefaraghatsz egy kicsit a vakációd költségeiből. 

1. Válassz okosan úti célt!

Lehet, hogy egy kevésbé népszerű desztinációba kétszer annyiért jutsz el, mint a tömegturizmus központjaiba, de ott kevesebb pénzből is kijöhetsz, és nem fogsz a tömegben nyomorogni. Ki tudja, a végén talán egy sokkal szebb helyre jutsz el, mint azok, akik ragaszkodnak a mindenki által ismert nevezetességekhez. Nyugodtan merj kilógni a sorból!

2. Fedezd fel a várost ingyen!

Apropó, úti cél: azt ugye tudod, hogy léteznek ingyenes látványosságok is? Sok nagyvárosban a múzeumokban már egyáltalán nem kérnek belépőt, de egy tengerparti lazítás és városnézés sem kerül semmibe – maximum egy buszjegy árába. Ráadásul ezzel a megoldással akár még inkább felfedezheted a várost.

3. Az autentikus általában olcsóbb is

A fentieken túl plusz egy előnye van annak, ha letérsz a szokványos turistaútvonalakról: olcsóbban étkezhetsz. Kissé ellentmondásosak leszünk, de lehetőleg olyan étkezdébe, büfébe menj, ahol viszonylag sokan vannak. Inkább várd ki azt a hosszú sort – ott nagyobb eséllyel fogsz friss ételt kapni, mint ott, ahol egész nap csak állnak a hozzávalók, mert senki sem megy oda. A drága éttermeket pedig nem is lesz akkora kín elkerülni: az autentikus, helyi sajátosságokból simán összehozhatod a világ legfinomabb szendvicsét.

blank

4. Nem mindegy, mivel mész

Nemcsak akkor spórolhatsz, ha már megérkeztél, hanem az odavezető úton is: a fapados légitársaságok fillérekért eljuttatnak A-ból B-be, feltéve, hogy időben lefoglalod a jegyed. Ha viszont a nyaralás ötlete az utolsó pillanatra maradt, válassz másik alternatívát: célszerű szétnézned a MÁV honlapján a 10-20 eurós jegyekért, vagy ami még jobb, ha a haverokkal autóval mentek (akár sajáttal, akár bérelttel). A stoppolással óvatosan, maximum akkor vállaljátok be, ha legalább ketten vagytok – egyedül semmiképp!

blank

5. Ki mint veti ágyát…

Biztos, hogy szükséges egy négy-öt csillagos szálloda minden luxusa arra a néhány napra? Oda úgyis csak aludni fogsz „hazajárni.” Tudjuk, a kényelem nem megvetendő dolog, de fölösleges drága szállást keresned, valószínűleg az egész napos túráktól úgyis fáradtan fogsz az ágyba dőlni, és pillanatok alatt álomba zuhansz. Nézz utána alaposan az adott szálló értékeléseinek, vagy csekkold az Airbnb-n, kinek van éppen szabad lakása arra az időszakra. Ha pedig végképp megspórolnád a szállodai költségeket, a Hospitality és a Couchsurfing rengeteg ingyenes lehetőséget kínál.

blank

6. Szuvenír-stop!

Határold körbe, mennyi költőpénzt szánsz az útra: már utazás előtt váltsd be az összeget, amit el szeretnél költeni, útközben már ne bővítsd ezt a keretet, csak ha nagyon szükséges. Gondold át nagyjából, kinek milyen ajándékot szeretnél hazavinni, és nézz szét jó alaposan, hol tudod azt a legolcsóbban beszerezni, mielőtt megvennéd az első szembejövő hűtőmágnest. A legköltséghatékonyabb és legkreatívabb megoldás egy saját fotókból összeállított montázs – mégiscsak személyesebb, mint egy tömeggyártott szuvenír.

blank

7. Csapatban az erő!

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban: menjetek minél többen vakációzni! El sem hinnéd, mennyi marad a zsebetekben, ha lecsaptok a csoportos kedvezményekre. Így az útiköltségen és a szálláson egész biztosan tudtok spórolni, utána pedig külön utakon is járhattok, és mindenki azt a részt fedezi fel az adott helyből, amihez a leginkább kedve van.