Irodalmi esttől a hajnalig tartó bulikig – Itt a hétvégi programajánlónk

Ismét egy jól megérdemelt hétvége felé közeledünk, ezért ezúttal is összegyűjtöttük az általunk legjobbnak ítélt hétvégi programokat. Ajánlatunkban a kulturális programoktól a gasztronómiai eseményekig mindent megtalálsz. Kezdődjön a hétvége, mutatjuk a programokat.

Csütörtök – június 7.

Urbánus auráink – Képzőművészeti menedzserek vizsgakiállítása – Bartók 1 Galéria – 19:00

Hogyan írhatóak le a létező mégis „nem-helyként” aposztrofált helyek? Lehet, hogy észre sem veszed, ahogy áthaladsz rajtuk szinte minden nap. A sűrű mindennapok monoton tranzitállomásai ezek az identitásuktól megfosztott urbánus kompozíciók. Ezek a területek Marc Augé antropológus szerint a szürmodernitás urbánus képződményeinek tipikus életterei, egyben lenyomatai és attribútumai a felgyorsult világunknak. A természettel nem állnak már szoros kölcsönhatásban, de nem is igazi városnegyedek, valahol a kettő között helyezkednek el konkrét és átvitt értelemben egyaránt, mint egyfajta időtlen átjárók vagy intermediális térszerkezetek.

Japán Filmhét 2018 – Toldi Mozi – 18:30

A bemutatásra kerülő történetek főhősei hétköznapi emberek, akiknek a mindennapi élet drámáival kell szembenézniük. Viszontagságaik és kételyeik ellenére lankadatlan kitartásuk inspiráló példát nyújt, hogy a legmélyebb sötétségből is lehet kiút.

Aurora FolkGlamour divatbemutató, ahol a mesék is életre kelnek – Vigadó – 17:00

A divatbemutató performanszon az autentikus népviseletek és hímzésminták, illetve az ezekből inspirálódott ruhák és ékszerek kerülnek bemutatásra. Előre kiválasztott magyar népmesék, balladák, gyűjtések és operák elevenednek meg a nézők szeme előtt, miközben egy kis szeletet mutatnak meg Magyarország kulturális értékeiből.

22. Duna Karnevál – több helyszín – június 18-ig

A Duna Karnevál csaknem negyedszázada elmaradhatatlan színfolt a budapesti nyár kulturális palettáján. A több műfajt is felölelő programok egyszerre mutatják be hazánk gazdag népzenei és táncos örökségét, hozzák el a nagyvilág legkülönbözőbb pontjain megőrzött néptánchagyományokat, és egyesítik mindezt a közönséget magával ragadó forgataggá.

19. Open Road Fest – Alsóörs Pelso Camping – vasárnapig

Június 6. és 10. között világszár zenészek fokozzák majd a lóerőkben leggazdagabb hazai fesztivál hangulatát. A Harley-Davidson Open Road Fest színpadán tépi majd a húrokat a klasszikus hangszereket metál fegyverekké formáló finnek, az Apocalyptica és a Woodstock-i fesztivált is megjárt blues legendák, a Canned Heat.

Péntek – június 8.

Hegyvidéki Napok 2018 – Gesztenyéskert – vasárnapig

A legkedveltebb programokat idén is megtalálhatjuk a kínálatban, így szombaton például itt lesz a Készenléti Rendőrség Lovas és Kutyás Szolgálati Osztálya, velük együtt nyomozhatunk a Gesztenyéskertben, láthatunk önvédelmi bemutatót és sor kerül a rendőrségi rajzpályázat díjátadójára is. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság mentőkutyás és tűzvizsgáló kutyás bemutatót tart, a nagyszínpadon pedig a koncertek mellett különböző hegyvidéki kötődésű tánccsoportok is fellépnek majd. Szintén szombaton látogatható az Egészséges Hegyvidék Program keretében az egészségügyi szűrőnap a MOMkultban.

Új híd a Dunán – 15+1 híd Budapesten – Ganz Ábráhám Öntödei Gyűjtemény – 10:00

Az „Új híd a Dunán – 15+1 híd Budapesten” című kiállítás az Új Duna-híd nemzetközi tervpályázatának munkáit mutatja be a budapesti hídtörténetek tükrében. A tárlat a 15+1 Duna-híd izgalmas életét infografikákon, animációs- és dokumentumfilmeken, hibrid fotókon és műtárgyakon keresztül tárja fel. Az építészeti, kulturális és városszervezési, illetve történelmi aspektusokat is felölelő tárlat interakítv módon mutatja be az új Duna-híd terveit és egyben rávilágít a budapesti hidak kultúra-, történelem- és identitásképző szerepének mindenkori jelentőségére.

VII. GERE Jazz Fesztivál – Gere Birtok, Villány – 17:30

7. alkalommal rendezik meg a GERE Jazz Fesztivált. Az évente megújuló tematikának köszönhetően idén a villányi szőlők között igazi olasz hangulatban és dolce vita életérzésben lehet része a borok és a jazz zene szerelmeseinek. A fesztiválra érkezők végigkóstolhatják a Gere Attila Pincészet teljes portfólióját és élvezhetik a Mandula Étterem gasztronómiai fogásait, valamint a fesztivál fő fókuszát adó jazz zenei koncerteket.

Wellhello, vendég: Hősök – Budapest Park – 17:00

2014 és a Rakpart óta sok víz lefolyt a Dunán, a Wellhello elnöki ügy lett, a srácok a Budapest Parkot pedig bevették már helikopterrel, vonattal, sárkánnyal. Azt hiszitek, ezt már nem lehet fokozni? Csak figyeljetek! A koncertek általában 19 óra körül kezdődnek és 22 óráig tartanak. A koncertek után hajnalig tartó bulik várnak több helyszínen.

Pesti Estek: yesyes // Nyárindító koncert, vendég: Rosalie (PL) – A38 – 19:00

A yesyes 2015-ben alakult két vérbeli igenemberből. Szabó Ádám (ének, harmonika) és Katona Tamás (dob) együttese egy új elektroakusztikus hangzásvilágot épít, amit állandó megújulás jellemez. Közel egy éves stúdiózás után kialakult a downtempo és drum and bass stílusokat ötvöző hangzásviláguk. Az elektronikus zenei vonalat élő hangszerek, harmonika, hegedű, és klasszikus dob színesíti.

Szombat – június 9.

A szecesszió világnapja 2018  – Fuga – 10:00

Ezen a napon a világ minden tájáról számos intézmény csatlakozik a századforduló egyedülálló művészeti irányzatát bemutató programsorozathoz. Az idei évben a szecesszió népszerűsítésével foglalkozó szervezet, a Réseau Art Nouveau Network által ajánlott téma, „A kedvenc szecessziós építészem” kerül fókuszba a világnapon. A programsorozat kiemelt eseménye a régió szecessziós építőművészetét bemutató nemzetközi tablókiállítás, melyet a Transznacionális Duna Együttműködési Program tagvárosaiban (Belgrád, Bécs, Budapest, Bukarest, Ljubljana, Nagyvárad, Szabadka, Szeged, Szófia és Zágráb) egy időpontban tekinthet meg a közönség.

Wellness Világnapja –  Széchenyi és Gellért fürdő

A jeles nap alkalmából a Széchenyi és Gellért fürdők ingyenes épületlátogatást biztosítanak a vendégeknek, melyre azonban előzetes regisztráció szükséges e-mailen. A Gellért fürdőben ezen a napon a vendégeknek ingyenes állapotfelmérésre, biológiai életkor mérésre és testösszetétel mérésre is lehetőségük nyílik.

24 órás, világkörüli ünneplésr a Moët & Chandonnal –  világszerte

Harmadjára kezdi nagyszabású, globális pezsgőzéssel a nyarat a Moët & Chandon. A Grand Day alkalmából mintegy 80 országban, több mint egymillió vendégre számítanak Hong Kongtól Montreálig. A ház, mint a francia art de vivre képviselője, szeretné megosztani, miért olyan varázslatosak a francia Champagne régió pezsgői, és minél többekkel együtt ünnepelni az élet örömeit. Legyen az egy gourmet brunch, egy medenceparti, egy különleges vacsora, vagy épp a rooftop bárok és a táncparkett nyüzsgő hangulata – ezen a napon jégbe hűtött pezsgő kíséri az emlékezetes pillanatokat és élményeket.

Kolorádó Pre-Party – Pontoon -19:00

Időszámításunk előtt egy héttel még csapnak a fiúk egy utolsó bemelegítő bulit a város legnyáriasabb helyszínén. Ugyanis már alig bírjuk nélkülünk! Gyertek hangolódni a Duna-partra, ahol Kolorádós koncertekkel, DJ-kel és egy különleges meglepetéssel várunk titeket.

Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem – Petőfi Irodalmi Múzeum – 20:00

1990-ben Iowa City határában egy férfi halálos autóbalesetet szenved. 2013-ban egy fiatalember hirtelen felindulásból elindul kamaszkora kisvárosa felé. 1986-ban egy tüdőbénult beteg és ápolója magnóra veszi a férfi vallomását gyerekkora sorsdöntő pillanatáról. 1956. október 26-án egy kisváros forradalmi tüntetése pogromba fordul. 2013 nyarán egy lakodalmi éjszaka különös fordulatot vesz, 2017-ben pedig a mozaikkockák mintha összeállni látszanának. A generációkon és országhatárokon átívelő történet nemcsak a személyes és a társadalmi emlékezetről, de a továbbélésről is szól.

Így viszik át – Petőfi Irodalmi Múzeum – 20:30

Az előadás Nyáry Krisztián Így szerettek ők köteteiből merít: nagy íróink elfeledett naplóiból és levelezéseiből rekonstruált szerelmeit forgatja a dráma élő szövetébe, szilánkokból villant tükröt saját kapcsolatainknak. Azoknak, akik csaltak és azoknak, akik megcsalattak. Azokkal akik imádtak. Gyűlöltek. Cseréltek férjet, feleséget, nemet, ágyneműt, rímképletet. De egy valamit soha: a kiolthatatlan szerelmet, amelyet ha kellett, a szájukban vittek át. A túlsó partra.

Disney Trash Party by Rock The City – Fröccsterasz – 22:00

Egy buli,ahol a Disney dalok lesznek a főszerepben, a szokásos Fröccs Szombatos zenék mellett! Mi várható?
Mickey Egér a házigazda, Simba rappel, Djinn beatboxol , Aladdin breakel, Belle, Elza, Hamupipőke vokàloznak, Timon és Pumba húzogatja a lemezeket, Herkules a hangulatfelelős.

Vasárnap – június 10.

Provence Sunday Brunch – Araz – 12:00

Hogy mi jut eszünkbe Provence-ról? A napérlelte zöldségek, gazdag mediterrán fűszerek, végeláthatatlan levendulamezők, a tenger ajándékai, mennyei desszertek és a májusi Sunday Brunch az ARAZ étteremben. Amire számíthatsz: egy pohár gyöngyöző pezsgőre, korlátlan ételfogyasztásra és korlátlan italfogyasztásra ásványvízből, rostos gyümölcslevekből, szénsavas üdítőkből, házi limonádénkból, a ház boraiból, csapolt sörből, valamint egy csésze habos kávéra. A gyerekek számára gyereksarok is lesz, animátorral.

Jógapiac – Akvárium – 9:00

Június 10-én vasárnap a jógások hivatalosan is elfoglalják az Akvárium Klubot: ekkor lesz a Yoga Connection Budapest, az első magyar new-wave jógafesztivál nemzetközi sztárfellépőkkel, és ezen a napon rendezzük meg ingyenes vasárnapi jógapiacunkat is, izgalmas kiállítókkal, és jógabemutatókkal egész nap. Lesz minden, ami egy jógás szívét megdobogtatja.

John Williams Filmharmonikusok – Budapest Aréna -19:00

John Williams pályája során több mint száz film zenéjét írta, munkásságát számos díjjal elismerték, öt Oscar-, húsz Grammy-, négy Golden Globe- és négy Emmy-díjat nyert. Az amerikai zeneszerző negyven éve dolgozik együtt Steven Spielberg rendezővel, így a koncerten a közös munkásságukat fémjelző filmek közül is felcsendülnek az ismert dallamok.

Wagner: A bolygó hollandi – Müpa – 18:00

Irodalom és élet kivételes erejű, párhuzamos hatása a zenére: a hitelezői elől menekülő komponista egy vitorlás fedélzetén szörnyű tengeri vihart él át, s ez idézi emlékezetébe nem sokkal korábbi olvasmányélményét az átok sújtotta kísértethajósról, akinek bűnéért vezekelve ítéletnapig kell a tengeren bolyongania. Mindebből természetesen romantikus opera lesz.

A bárányok hallgatnak  – Bem Mozi – 19:00

Dr. Hannibal „Kannibál” Lecter az egyik legveszedelmesebb pszichopata gyilkos. Évek óta szigorúan őrzött börtönben ül, de az FBI-nak most a segítségére van szüksége. Valaki ugyanis a módszereit utánozza, és remélik, hogy az őrült orvos segítségükre tud lenni. Clarice Starling különleges ügynök kapja a feladatot, hogy férkőzzön Dr. Lecter bizalmába, és próbálja meg rávenni a segítségre. Ám a dolog nem ilyen egyszerű: Dr. Lecter nem csak őrült, de hihetetlenül intelligens is, így Clarice-nek nincs könnyű dolga.

Nagy Gatsby minifesztivál – Kobuci – 19:00

Koncertek a Nagy Gatsby stílusában: különleges találkozások, tánc, dj, egy varázslatos esten. Terítéken az 1920-as évek dekadens világa, két csodás zenekarral, swing-táncosokkal, Dj-vel. Első alkalommal találkozik a hazai zenei élet két „swing” mestere ezen az egyedülálló esten: Gájer Bálint és zenekara elegáns, virtuóz programmal, Szűcs Gabi és a Stereo Swing elektronikus swing zenével készül, Parov Stelar stílusban.