Érdekességek a francia macaronról

Ki ne szeretné az apró, kerek, színes süteménycsodákat, a macaronokat? Az utóbbi években egyre népszerűbbé vált macaronok ma már szerte az országban kaphatók, de ízükön túl keveset tudunk róluk. Íme, egy kis gyorstalpaló!

#1 Nem a franciáktól ered

A köztudattal ellentétben az eredeti macaronok Olaszországhoz köthetők. Amikor az olasz származású Medici Katalin hozzáment II. Henrik francia királyhoz 1553-ban, saját cukrászait is magával vitte Franciaországba, akik macaron receptjeiket sem hagyták hátra. Akkoriban a macaron egy egyszerű kekszre utalt, amit a franciák újragondoltak és megalkották a ma ismeretes édességet, két keksszel és némi krémmel.

#2 A Ladurée Paris több mint 4 millió macaront ad el évente

A négy párizsi Ladurée bolt összesen 12 ezer macaront ad el évente, ami évi 4.3 millió színes minisütit jelent.

#3 A macaron a legnépszerűbb édesség Franciaországban

Olyannyira, hogy kétszer annyi fogy belőle, mint az ezüstérmes Éclair fánkból.

#4 Egy macaron nagyjából 70-100 kalóriát tartalmaz

Ez elsőre soknak tűnhet egy ilyen apró, légies süteményhez, de ha viszonyításképpen belegondolsz, egy cupcake tápertéke 600 kalóriára rúg. Szóval a kérdés: egy cupcake vagy hat macaron?

blank

#5 A macaron elkészítésének titka a hőmérséklet

A mai macaronok elkészítésének legkritikusabb része a sütés, hiszen a süteményeknek tökéletesen simáknak, könnyűeknek, kerekeknek és egységeseknek kell lenniük. A titok pedig a hőmérséklet. Aki jártas a sütésben tudja, hogy a sütő hőfoka a legtöbb édesség elkészítésénél fontos szerepet játszik, de a macaronokra a konyhai szobahőmérséklet is hat. Sőt, egyesek szerint a kinti időjárás is.

#6 Budapest is ünnepli a macaron napot

A macaron napot világszerte március 20-án ünneplik. A jó hír pedig, hogy ezen a napon Budapestet is elárasztják a színes édességek. Kedden a Tesla Budapestben gyűlnek össze a hazai macaronközösség képviselői, ahol megkóstolhatod az ország legfinomabb készítményeit. További infóért kattints IDE.

blank

Összegyűjtöttük a legjobb macaronlelőhelyeket Budapesten, cikkünket ITT olvashatod.