Beszámoló a januári FUNZINE TALKS eseményünkről – VIDEÓ!

A január közepén megrendezett FUNZINE TALKS kerekasztal-beszélgetésünk középpontjában a párkapcsolat állt, különös tekintettel arra, hogy hogyan változtak párkapcsolati szokásaink az online világ térhódításával.

A FUNZINE TALKS keretein belül meghallgathattuk számos hazai vállalkozó sikertörténetét az októberi Design Héten; beszélgettünk a paleo, vegán és mindenmentes étrendek elterjedéséről novemberben; míg decemberben arról tanakodtunk, hogy hogyan lassuljunk le az év végi őrületben.

A 2018-as évet megváltozott párkapcsolati szokásaink megvitatásával kezdtük. Január 17-én szerdán este gyűltek össze az érdeklődők az Akvárium NagyHalljában, ahol majd’ ötszázan voltak kíváncsiak arra, hogy milyen konklúzióra jutnak meghívott vendégeink: Hercsel Adél író; Hevesi Krisztina szexuálpszichológus; Keindl Dávid televíziós szerkesztő és modell, illetve Nyáry Krisztián irodalmár. Ahogy az már megszokott, a beszélgetést Krajnyik Cintia, a FUNZINE főszerkesztője moderálta.

A téma nagyon összetett, így megfért mellette a humor, a szabadszájúság, de olykor egy-két komolyabb gondolatfoszlány is kifejezésre került. Remek gondolatok hangzottak el többek között az online ismerkedésről, a hűség eszményéről régen és most, az elköteleződésről, az egyéjszakás kalandokról, a párkapcsolaton belüli lelki és testi bántalmazásról és a női-férfi szerepek megváltozásáról.

Krajnyik Cintia egyik kérdésére, ami úgy hangzott, hogy „Miért ragaszkodunk ennyire a hűség eszményéhez?”, Hevesi Krisztina például így válaszolt:

Kicsit olyan ez, mint az egyéjszakás kaland. Szeretünk hinni. Vannak illúziók, amikre szükségünk van. A pszichológia pozitív illúzió kifejezése például arra vonatkozik, hogy szeretjük azt hinni, hogy jobbak, sikeresebbek vagyunk az átlagnál, hogy kevésbé leszünk betegek, stb. Enélkül szinte nem is lenne kedvünk felkelni. Azt szoktuk mondani, hogy a depressziós az, aki reálisan látja a világot. […] Húsunkba vág az, hogyha minket csalnak. Biológiailag egyfajta sorozatos monogámiára vagyunk predesztinálva.

A közel két és félórásra nyúlt beszélgetés a közönség kérdéseivel zárult. A teljes diskurzus megtekinthető az alábbi videóban.

Köszönjük, hogy ennyi eljöttetek, találkozunk februárban!

A februári FUNZINE TALKS témája a „Disztópikus jövő a Black Mirrorban: Képzelet vagy valóság?” További részletek hamarosan.