A rohanós reggelek megmentője: házi mogyorós-almás csiga – RECEPT

A leveles tészta a váratlan helyzetek egyik legklasszabb megmentője, főleg, ha pár perc alatt akarunk összeütni egy finom reggelit. Ha a „Gyorsan és nagyon finomat!”  a jelszó, csak kapjuk elő a fagyasztóból a leveles tésztánkat, és már indulhat is a villámgyors sütés!

Hozzávalók 30 kis csigához

  • 4 db nagyobb alma (kb. 65 dkg)
  • 10 dkg nádcukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 5 dkg mazsola
  • 20 dkg finomra őrölt török mogyoró
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 50 dkg konyhakész, kinyújtott leveles tészta
  • 1 tojás a kenéshez
  • mandula- vagy földimogyoró-szirom a tálaláshoz

Elkészítés

  1. Az almákat meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Egy lábasba tesszük a cukorral, a citromlével és a mazsolával, és kevergetve puhára főzzük. Mikor megpuhult és levet eresztett, hozzáforgatjuk az őrölt mogyorót és a fahéjat. Elkeverjük, még 1-2 percig főzzük, majd félretesszük hűlni.
  2. A leveles tésztát lisztezett felületre helyezzük (ha szükséges, még nyújtunk rajta), és 6 egyforma téglalapra vágjuk. Mindet megkenjük a sűrű mogyorós krémmel (az egyik rövidebb oldalon 1 cm-nyi csíkban üresen hagyjuk a tésztát), és feltekerjük. Az üresen hagyott csíkot tekerés előtt beecseteljük az elhabart tojással, hogy a végek jobban összetapadjanak. A tekercseket egyenként, éles késsel 5 darabra vágjuk.
  3. A csigákat oldalukra fordítva, sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük, és a tetejüket is lekenjük tojással. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. (Ha nagyobb csigákat készítenénk, egyszerűen hagyjuk el a tészta feldarabolását, kenjük meg egyenletesen a töltelékkel, tekerjük fel, majd hasonlóan vágjuk darabokra.)
  4. Mandula- vagy mogyorószirommal meghintve tálaljuk.

A receptért köszönet Csigó Zitának. További finom recepteket az Ízes Élet oldalán olvashatsz.