Három utca is lelassul a karácsonyi hajtásban #kultxmas, #slowxmas

Három fővárosi bevásárló és tematikus utca visszatér az ünnep alapértékeihez: arra csábítanak, lassuljunk le, találjunk vissza önmagunkhoz és töltődjünk fel kultúrával, igazi élményekkel. Az utcák egyedi miliőjük mellett hangulatos karácsonyi programokkal hozzák vissza a valódi ünnepi varázslatot.

Budapest bevásárló és tematikus utcái közül három – a Falk Art&Antique Street (Falk Miksa utca), a Ráday Soho (Ráday utca) és a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út) – idén visszatér az ünnep alapértékeihez. Az ilyenkor úton-útfélen előforduló giccsek, a hatalmas tömeg és a nagy pörgés helyett az ízléses, ember közeli ünnepvárásra, a meghitt, nyugodt készülődésre helyezik a hangsúlyt. E három utcában lehetőségünk lesz lelassulni, a saját tempónkban, a saját vágyainknak megfelelően várni a karácsonyt és élvezni az adventi hangulatot. A karácsonyi vásárlás mellett pedig kultúrával, színes programokkal és valódi élményekkel töltődhetünk fel egy pohár forró, téli ital társaságában.

„Budapest tematikus utcái úgy teremtenek dinamikus, pezsgő életteret, hogy közben megőrzik a múlt sajátos hangulatát, örökségét és hagyományát. Ezek a közösségi terek úgy viselik a régi idők báját, hogy szolgáltatásaikkal a ma emberének minden igényét kielégítik. Advent idején pedig éppen erre a lelassulásra, az alapértékekhez való visszatalálásra van szükségünk a nagy hajtás és személytelenség helyett” – mondta az esemény kapcsán a budapesti tematikus utcákat menedzselő BUM Nonprofit Kft. nevében Király Gabriella bevásárlóutca menedzser.

Az ünnepi készülődést és feltöltődést december 8-án hangulatos adventi programokkal teszi teljessé a Falk Miksa utca, a Ráday utca és a Bartók Béla út.

Az utcák „slow” karácsonyi programjai

Falk Miksa utca évtizedek óta a fővárosi műkereskedelem központja. Ezt a kincset szeretné közelebb hozni a művészetektől, műgyűjtéstől távol sodródott új nemzedékekhez a galériákból és kávézókból alakult új közösség, az Art&Antique Street. Adventi tematikus sétájuk során meg lehet tekinteni a galériákban a hónap műtárgyát, de aukciós kiállításokra is be lehet kukkantani. A különleges sétát forró téli italokkal és utcazenével teszik kellemesebbé. Az üzletek egyedi meglepetésekkel és akciókkal készülnek, a helyben vásárolt ajándékokat pedig díszcsomagolásban lehet hazavinni.

Bartók Béla Boulevard-on pop-up designvásárokkal (helyszínek: Pagony, Moha Café, Kelet, Szatyor, BBB iroda, La Nube, Faur Zsófi Galéria, Tranzit, Tinta, Chocofacture), adventi kirakatrendező és kézműves foglalkozásokkal lehet találkozni ezen a napon, az üzletek és galériák itt hosszabb nyitva tartással készülnek. Pénteken és szombaton a Gárdonyi téren egy mobilszaunában pihenhetjük ki a fáradalmakat vagy épp töltődhetünk fel az adventi időszak második felére. Mindezek mellett egy élő karácsonyi kalendáriummá válik a Bartók Béla út, minden nap egy új üzlet kirakatában nyílik ki egy ablak egy helyi kedvességgel.

Ráday Sohoban is kényelmesen belegyalogolhatunk az idei karácsonyba. Szervezett városnéző csoportokat indítanak. Az egyikben az utca kortárs művészeti galériáit, különböző stílusokat és az alkotókat lehet megismerni, beleértve a Ráday utca építészettörténeti nevezetességeit. A Bakáts téri templom 19. századi orgonáját érintés közelből csodálhatjuk meg, sőt az eddig kevesek által látott altemplomba is be lehet jutni. December 8-án több vendéglőben és helyszínen lesznek kulturális és művészeti események: Inka Greill Bisztró, Soul Café, Hallo Hal Fish Bar, Vörös Postakocsi, Wokzilla, Mangacowboy, Rombusz Terasz, Nándori Cukrászda, Kisesti, Jedermann, Balázs Café, Input, Cevap Grill és további helyek-helyszínek. A nyugodt, sétálós programot a Ráday utca hagyományos téli ajánlata, a forralt bor és egyéb ravasz forró italok kötik össze.

A december 8-i programokról bővebben itt lehet tájékozódni.

Ha közel érzed magadhoz a slow-mozgalmat, ne maradj le a FUNZINE következő kerekasztal-beszélgetéséről sem, ahol megtudhatod, hogyan lassulj le az ünnepek előtti hajtásban. 

Részletekért katt ide, regisztrálni pedig itt tudsz.