HILDA, nyugalomsziget a nyüzsgő fővárosban

Budapestnek nagyon is szüksége volt egy békés vendéglátóhelyre, amely a nyüzsgő főváros nyugalomszigeteként megállít minket egy pillanatra, hogy élvezzük vidám atmoszféráját és egészséges ételeit. A városközpontban, egy történelmi épületben helyet kapó HILDA egy különleges, a francia bisztrók hangulatát idéző étterem, amely nem csupán tudatosan válogatja össze alapanyagait, de könnyed eleganciát, egyszerűséget és kiválóságot hoz a magyar főváros gasztronómiai színterére.

Egy átlagos kedd délutánon, belépve a HILDA-ba, rögtön egy buja zöldekkel teli oázisban találtam magam, ami a falak telt citrusos tónusaival, a sötétkék bársonyszövettel és az árulkodó falfestménnyel – rajta egy nő alakkal, kezében ezüsttálcával, rajta egy egész grillcsirkével – egyedi harmóniát teremt.

Clean Eating

Ahogy leültem az egyik székre, az étterem tulajdonosa és menedzsere – aki gyakran csatlakozik a személyzethez és szolgálja ki maga a vendégeket – felvilágosított, a menü összeállításában nagy szerepet játszott a fenntarthatóság. Különleges hangsúlyt fektetnek a természetes alapanyagokra és igyekszenek minél több helyi termelőt támogatni azáltal, hogy termékeiket hasznosítják. Mivel a hús minősége kiemelten fontos a HILDA számára, kizárólag szabad tartásból származó tojásokkal és szárnyasokkal dolgoznak. Vegetáriánus, laktózmentes és gluténmentes ételeket is kóstolhatunk náluk, így mindenki élvezheti a kulináris utazást a clean eating világába.

Szezonális ízvilág

A nemrégiben debütált ebédmenü és esti kínálatuk egyaránt egyszerű fogásokat kínál, amelyek friss, szezonális alapanyagokból készülnek. Egy ilyen fogás a tejfölös burgonyaleves is, amelyet első fogásként rendeltem. Miközben a pincér ráöntötte a krémes levest a főtt zöldségekre és mangalica-kolbászmorzsára, nem tudtam másra gondolni, csak arra, hogy ezek az ősz igazi ízei. Az enyhén csípős magyaros étel alkalmas nemzetünk gazdag ízvilágának bemutatására, így tökéletes előételként szolgál például egy külföldről idelátogató vendég számára is.

Organikus kerti saláta érkezett következő fogásként remoulade-mártással (majonézalapú francia szósz savanyú uborkadarabokkal) és szárnyas krokettel – utóbbi ismerős lehet a Spanyolországban minden sarkon megtalálható tapasbárokból. A frissességet ünneplő étel szezonális zöldekből áll és a klasszikus Cézár-salátát hivatott helyettesíteni, amelynek hozzávalói mesterséges adalékanyagok nélkül nem beszerezhetők az év ezen szakaszán.

Kísérőm grillezett Manouri-sajtot rendelt – amely egy Görögországból érkező kecske- vagy juhtejből sajtolt termék – magvas zöldsalátával. Olyannyira ínycsiklandozó volt már ránézésre is, hogy muszáj volt megkóstolnom. A karamellizált lilahagyma rózsaszínre festette az ételt, aminek íze mennyei volt: büszkén viselné a szerelmi bájital fantázianevet.

A finom előételek után, alig vártuk, hogy megkóstolhassuk a HILDA híres főfogását, a Rotisserie-csirkét. Ezzel a különleges elkészítési móddal, ahogy megtudtuk, a hús lassabban sül és szaftosabb – a mendemonda igaznak bizonyult. A hús olyan puha, hogy szinte elolvad a szánkban. Köretként választhatunk kevert zöldsalátát, őszi zöldségeket melegen, tejszínes rakott kifliburgonyát vagy – ami mellett mi is döntöttünk – fokhagymás spenótot. Az erdőzöld szósz tökéletesen harmonizált a grillcsirke ízével.

Édes örömök

Habár már eltelítődtünk a friss ízekkel, fel kellett tennünk a pontot az i-re egy máglyarakással. A HILDA-ban kenyér helyett briósból készül a tipikus magyar édesség. Az almás-körtés-habcsókos süteményt egy kedves kis kerámiatálban szolgálták fel, és íze is ehhez hasonló volt: édes és elragadó. Ez volt kulináris utazásunk happy endje a Nádor utcában.