Világszenzációvá vált Hortobágy

De sajnos ez már nem sokáig marad így. Kitalálod, miért?

Az 1973 óta a világörökségi listán is szereplő Hortobágy sokkal varázslatosabb és sokszínűbb hely, mint gondolnád. Különösképpen ősszel, amikor naponta több tízezernyi daru repül át a síkság felett. A madarak (nemcsak darvak, de kócsagok, ludak és kormoránok is) a Hortobágyi Nemzeti Park területén létrehozott mesterséges tavakhoz érkeznek Észak-Európából, elsősorban Finnországból és Nyugat-Oroszországból, hogy megpihenjenek itt, mielőtt tovább vonulnának Afrikába.

Utazásukra pedig rengeteg belföldi és külföldi turista is kíváncsi.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A daru nem hiába Hortobágy címerállata: akár százezer madár is keresztülrepül a pusztán ősszel. Egy legenda is fűződik az állathoz: amikor a törökök megtámadták és játszi könnyedséggel elfoglaltak egy magyar várat és már a sikerüket ünnepelték, a közelben lévő daruk elkezdtek gágogni. A törökök a zajra azt hitték, hogy egy magyar felmentősereg érkezett, hogy visszafoglalja a várat, így gyorsan menekülőre fogták az útjukat.

MTI fotó: Czeglédi Zsolt

A hortobágyi „daruinvázió” október végéig tart. Ilyenkor hétvégenként a Nemzeti Park túrákat szervez a madárrajongóknak, hogy a daruk nyomát követve jobban megismerhessél a pusztaságot.