Az ősszel együtt a levesszezon is beköszöntött. Egy hideg, esős napokon ugyanis mi eshetne jobban egy tál forró levesnél? A borsó a mentával klasszikus párosítás, az belőlük készült leves pedig isteni ízű, melyet a krémsajt selymessége és a parmezán intenzív íze tesz teljessé.
Hozzávalók (4 adaghoz)
- 1 evőkanál vaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 50 dkg fagyasztott zöldborsó
- 1 csokor mentalevél + a díszítéshez
- só, őrölt fekete bors
- 15 dkg tejszínes krémsajt
- 2 csapott evőkanál étkezési keményítő
- 1 dl cukrozatlan habtejszín
- parmezán
- fekete szezámmag
Elkészítés
- Egy lábasban felhevítjük a vajat, majd a megtisztított, finomra vágott hagymákat üvegesre pároljuk rajta. Rátesszük a zöldborsót, alaposan összeforgatjuk, felöntjük annyi vízzel (vagy zöldségalaplével), amennyi ellepi. A megmosott mentát csokorba kötjük, a levesbe dobjuk, sóval, borssal fűszerezzük, felforraljuk, és puhára főzzük a borsót. Ezt követően a mentacsokrot eltávolítjuk, és botmixerrel krémesre törjük a levest.
- Egy kevés levessel simára keverjük a krémsajtot. 1-2 deci hideg vízben csomómentesre keverjük a keményítőt, hozzáöntjük a tejszínt, a krémsajtos keveréket, majd további levest is hozzáadjuk. Végül az egészet a leveshez csorgatjuk, és lassú tűzön, kevergetve besűrítjük. Ha szükséges, közben még utánafűszerezzük.
- Egy vastag aljú serpenyőt zsiradék nélkül felhevítünk. Kis halmokba ráreszeljük a parmezánt (darabonként kb. 2 dkg-ot), elterítjük. Mikor keményedik, óvatosan átfordítjuk, és a másik oldalát is ropogósra sütjük. Chips-szel, valamint fekete szezámmal és mentalevelekkel megszórva tálaljuk a levest.
Csigó Zita receptje. További finom recepteket az Ízes Élet oldalán olvashatsz.