Te vagy az életed kapitánya? – Interjú Karafiáth Balázzsal, tudatállapot coach-csal

Dr. Karafiáth Balázs a ‘90-es években a hazai kommunikációs szakma egyik legismertebb alakja volt. Nevéhez fűződik a Sziget Fesztivál alapítása, és a Tilos Rádió műsorvezetőjeként is tevékenykedett többek között, mostanra azonban tudatállapot coach, és purpose guide a titulusa. De hogy ez mit is jelent pontosan? Erről beszélgettünk.

Mit tartasz a legfontosabbnak elmondani magadról? Mi szerepel a megújult honlapod Rólam részénél?

Saját önismereti utam egyik legnagyobb felismerése, eredménye az volt, hogy igen, „én vagyok a saját lelkem kapitánya”, csak én lehetek. Az ehhez pedig az önreflexió, a mindfulness, a megfigyelő üzemmód vezetett. Ez a rálátás segített abban, hogy felismerjem és elhiggyem: meg tudom ragadni a kormányt, az irányítást a saját életemben. Nem sodródom, hanem hajózom.

A munkámban ezt tudom átadni, amit magam is nagyon mélyen megtapasztaltam. Aki hozzám jön, az vagy már éli, hogy ő az élete kapitánya, és szeretne még jobb kapitány lenni, vagy már sejti, érzi, hogy erre van az előre, és arra vágyik, hogy felelősen irányítsa élete hajóját.

De hogyan érhető el ez a tudatossági szint, állapot?

Amikor valaki hozzám fordul, a legfontosabb részét már megtette az útnak, elérte ennek a tudatossági állapotnak a belépési szintjét. Ő akar lenni a kapitány, vagy egy jobbá akar válni. Én tulajdonképpen térképeket adok a kapitányok kezébe, amelyek segítségével egyre biztosabban tudnak navigálni.

A munkámat három nagyobb területre lehet felosztani: az első a tudatos tudatalatti integráció. Az elakadásaink gyökere többnyire a tudatalattiban van. Különböző módszerekkel, jungi archetípusokkal, meditatív utazásokkal, különböző énrészek azonosításával, a velük való beszélgetésekkel és kiegyensúlyozásukkal elérjük, hogy ezek az akadályok elháruljanak, és új erőforrások nyíljanak meg.

A második az úgynevezett sztoriújraírás, a narratív rekonstrukció. Itt az önkép felülvizsgálata zajlik, hogy miként látjuk önmagunkat, hogy értelmezzük a körülöttünk zajló eseményeket, milyen direkciókat látunk magunk előtt és mi mennyire fontos.

A harmadik az életünk személyes értelméről, a küldetésünkről szól. Segítek a klienseimnek, de akár csoportoknak és nagy cégeknek is megtalálni a ‘purpose’-t az életükben vagy a munkájukban. A purpose keresésének és megtalálásának folyamatát, egy program kialakítása követi, aminek mentén megvalósíthatjuk ezt a magasabb rendű célt a saját életünkben.

Én nem orvosként vagy pszichológusként, hanem kommunikációkutatóként és üzletemberként érkezem ebbe a segítő szakmába, ami egy nagyon jó kombináció, hiszen úgy tudok együtt dolgozni például céges vezetőkkel vagy startupperekkel, hogy mindketten elég pontosan értjük, miről beszélünk. Nekik is hasznos, hogy nem tudnak akarva-akaratlan megvezetni. Globálisan értem, átlátom, mit jelent, ha egy cég sikeres, vagy épp nem sikeres. Főként jó kérdésekkel, a felelősségtudat kialakításával segítek a hozzám fordulóknak, ráadásul ezt magyarul és angolul is, amerikai klienseimmel például egy Zoom nevű online video chaten keresztül.

A segítségnyújtásod kizárólag szakmai, munkahelyi problémák megoldására irányul, vagy magánéleti nehézségekkel is fordulhatnak hozzád a kliensek?

Persze, valójában minden mindennel összefügg. Egy-egy coaching session alatt nem bontjuk fel az egyén életét területekre, azzal foglalkozunk, ami a legnagyobb problémát jelenti számára. Egy kapitány egész életével példát mutat a követőinek, legyenek ezek a gyermekei, a céges legénysége vagy az Instagram-követői.

Hipnózist is tanultál Kaliforniában. Ez is megvalósítható video chaten keresztül?

Minden hipnózis önhipnózis, a te fejedben zajlik. Én abban tudok segíteni, hogy hozzáférj egy új területhez a saját pszichédben. Nem szeretem egyébként ezt a szót, hogy hipnózis, mert mást jelent, mint amiről valójában szó van. Nincs például akaratátvitel, ami a hipnózist körülölelő illúzió. Valójában az történik, hogy megvan az agynak az a csodálatos képessége, hogy „egy szinttel lejjebb”, elképesztően fókuszált módon vagyunk képesek gondolkodni. A hipnózissal ebbe az állapotba tudsz megérkezni.

Hogyan induljon el, aki úgy gondolja, hogy hozzád szeretne segítségért fordulni? Mi a menete?

Először beszélgetünk egy keveset, hiszen ki kell derülnie, hogy tudunk-e együtt dolgozni. Ideális esetben, én vagyok a klienseim legnagyobb rajongója, támogatója. Nem tudok például egy bankrablónak segíteni, hogy még jobban tudjon bankot rabolni, mert nem tudok mellé állni. Ez nyilván egy sarkított példa, de én azon dolgozom, hogy te a legjobbat hozd ki magadból, és a lehető legsikeresebbé válj. Ehhez tisztában kell lennem azzal, hogy mit csinálsz, és azzal nekem közösséget kell tudni vállalni. Szóval első körben érdemes leülnünk beszélgetni, hogy kölcsönösen eldönthessünk, szeretnénk-e, tudunk-e együtt dolgozni. Fontos tudni, hogy a munkát nem én végzem, én csak megteremtem a körülményeket és segítséget nyújtok ahhoz, amit te el szeretnél érni. Tehát nekem azt is látnom kell az induláskor, hogy erre valóban elszántad magad. Ezután általában egy 5 alkalmas programot szoktam javasolni.

Milyen vonzata van ennek anyagilag?

Egy 2 órás alkalom 25 ezer forintba kerül, öt pedig 111 ezerbe, arra sarkallva a klienseket, hogy valóban vigyenek végig egy teljes programot. Cégekkel is dolgozom, ott 50 ezer + ÁFA az óradíjam.

Fordulnak hozzád olyan emberek, akik szkeptikusak, és nem hisznek a módszeredben, mégis kíváncsiak? Vállalsz velük közös munkát?

Én magam is nagyon szkeptikus vagyok, könnyen azonosulok a bizalmatlan emberekkel. Én ahhoz tudok eszközt adni, hogy fel tudd használni az agyadnak egy alaphelyzetben nem hozzáférhető kreatív kapacitását. Ez azt is jelenti, ha te nem csinálod, amit kell, semmi nem fog történni. Egyetlen alkalomra emlékszem, amikor végül valaki úgy döntött, hogy nem szeretné végigcsinálni a programot. Ha valaki jó szkeptikus, akkor hinni fog az eredményeknek.