20 éves a Prodigy leghíresebb albuma

A The Prodigy legfontosabb albuma, a The Fat Of The Land 20 éves a nyáron. A hanganyag nagyszerűségét jelzi, hogy  a hazai fesztiválok idei programsorából sem hiányozhatnak a CD-n felcsendülő számok. 

Keith Flint hátborzongató kinézete és az általa skandált Smack My Bitch Up, valamint a dal 9 társa, melyek helyet kaptak a mára ikonikussá vált CD-n, épp 20 évvel ezelőtt írták át a ’90-es évek elektronikus zenei gondolkodását.

A dalokat összefoglaló The Fat Of The Land album már a harmadik volt, amit a srácok kiadtak. Ez alkalommal igen nagy várakozás övezte az új anyagot, mert  ’96-ban az albumról előzetesként bedobott Firestarter klip eléggé provokatív és figyelemfelkeltő volt ahhoz, hogy többet akarjunk megtudni arról, hogy mi történik a CD  további 9 dalában.

A Firestarter mind zeneileg, mind hangulatilag felkavarta a zenei világot. Gyors, letisztult, intenzív hatást keltő, agresszív, durva, elvadult indusztriális elektronika. Valahogy így lehet jellemezni a Prodigy legsikeresebb albumának legismertebb kislemezét.

A Rollingstone Magazine a 90-es évek egyik alapvető albumának nevezte, míg a Spin 1997-ben beválasztotta a 20 legjobb album közé, majd a Q is nagyot adott a srácoknak, amikor minden idők 9. legjobb albumának választotta.

A punk elemekből építkező album  a közönség és a szakma tiszteletét is kivívta, szinte egy szempillantás alatt, majd a dalok bemásztak a rádiók csatornáiba, melyeket azóta sem tudnak a szerkesztők kitörölni az állandó zenei forgatagból.

A Prodigy megállás nélkül turnézik, album jelent már meg azóta, háromszor is, de sosem tudták überelni azt a monumentális alkotást, ami felemelte őket a világszínpadra a ’90-es évek végén. Mi pedig évről évre visszavárjuk őket, mondhatni már hazajárnak Magyarországra fesztiválozni és nélkülük nem is nyár a nyár, és egy ütős fesztivált sem tudnánk elképzelni nélkülük. Tavaly a VOLT-on találkozhattunk velük, idén a debreceni Campus közönsége kapja meg a még mindig kirobbanó energiával rendelkező zenekart és az örök klasszikus punk-elektro bombáikat. Erre hangolódva hallgassuk is meg a 20 éves album még mindig korszakbontó darabjait!