Budapest különleges órái képekben

Tudjuk, az idő mindig rohan és vele mi is rohanunk, most viszont megállunk egy pillanatra és felnézünk!

Még pedig fővárosunk időmutatóira, melyek néha olyan fontos helyen rejtőzködnek el, mint az Astoria egyik épületének tetején, a Nemzeti Múzeum mögötti Magyar Rádió épülete előtt, vagy az Almássy tér és a Csengery utca sarkán álló házból kinőve.

Ha a modern kort tekintjük, akkor joggal tesszük fel a kérdést: Erre mégis mi szükség van? Hiszen ott van a karunkon, és még kézenfekvőbben a telefonunkban is az idő. De álljunk meg egy pillanatra! Minden percben a mások által teremtett virtuális valóságban akarunk élni, miközben olyan építészeti megoldásokban is megnézhetjük – legalább – az időt, mint a fenti sarki órán, vagy az Astoria tetején található, robosztus óraépítményen?

Emelt fővel járni minden értelemben jó dolog. Miért is ne néznénk meg az időt olyan csodálatos megoldások környezetében, mint a tereken felállított oszlopórákon, a templomok tornyain, a pályaudvarok bejárata fölött, vagy a Dózsa György út és Váci út kereszteződésnél kimagasló Elektromos Művek homlokzatán?

Rengeteg ilyen órát rejt Budapest. Ott van például az Akvárium bejáratánál kimagasló reklám óra, a Nyugati téren található, futurisztikus köróra, vagy a Fröccsterasz épületének mindkét sarkán található tér-idő falkinövés. Bár utóbbi kettő nem működött, amikor ott jártunk és néhány reklám óra sem mutat pontos időt, azért érdemes ezeket keresni és beégetni a memóriánkba, hogy azokon a pontokon ne kelljen a telefonunkért nyúlkálni, arról nem is beszélve, hogy nagyon jó érzéssel helyeznek minket valós időben, az igazi valóságba!

Az Erzsébet téren több álló óra is van, ott szinte biztos, hogy nem veszünk el az idő forgatagában, de még számos ilyen pontja van csodás fővárosunknak, melyek közül mi az alábbi képeken láthatókat találtuk meg. Ha te is találsz ilyen különlegességeket, akkor fotózd le és küldd el nekünk a budapestorai@gmail.com címre, megjelölve, hogy hol is van pontosan, mi pedig egy új cikkben megosztjuk majd a nagyközönséggel.