Top formában a fesztiválszezonra

A nyári bulikra nem csak csinosabban indulhatunk el egy diétát követően, de néhány kiló leadása után jobban bírjuk a táncot és kevésbé visel meg az éjszakázás. A Dr. Rose Magánkórház dietetikusa, Galló Nóra tippeket ad az egészséges fogyókúrához.

Smoothie-k, a Jolly Jokerek

Mivel a diéta sikeréhez kulcsfontosságú a kellő mennyiségű vitamin, ásványi anyag és nyomelem bevitele a szervezetbe, érdemes megnövelni a zöldségek, illetve alacsony cukortartalmú gyümölcsök fogyasztását. Friss turmixokkal könnyebb fedezni napi szükségletünket a változatos főétkezések mellett, mintha mindent salátaként kellene elfogyasztanunk. Azért is jó választás a turmixolás, mert így a frissen facsart levekkel ellentétben az alapanyagok rostjai is benne maradnak az italban.

Kalóriaszegény és tápanyag dús turmixok

  • „Klasszikus”: alma, répa, lenmagpehely, 1 kis teáskanál mandulavaj
  • „Egy pohár frissesség”: banán, bébi spenót, zöldalma, avokádó, útifűmaghéj
  • „Bloody Mary kicsit másképp”: cékla, málna, ribizli, chia mag, 1 kis teáskanál avokádóolaj

Gyorssegély éhségre

A vércukorszint kiegyensúlyozásával elejét vehetjük a farkaséhségnek, az édesség utáni vágynak, és a nem megfelelően összeállított fogyókúra során gyakran fellépő kimerültségnek. Ehhez a főétkezések mellett érdemes tízórait és uzsonnát is beiktatni, vagyis nagyjából 2,5-3,5 óránként enni valamit.

Fantasztikus diétás snackek

Édesség helyett: keverjünk össze egy kevés túrót, natúr joghurtot és néhány szem epret vagy egy marék bogyós gyümölcsöt.

Délelőtt 11-re: az ebéd előtt pár órával fellépő éhséget csillapítsuk zöldség mártogatósakkal. Készíthetünk humuszt, házi lencse-, bab-, avokádó- vagy akár halból tonhalkrémet, amit mártogathatunk szárzellerrel és répával.

Segítség, itt az uzsonnaidő! A zöldfűszerekkel (például petrezselyemmel, kaporral vagy bazsalikommal) ízesített sós túrókrémet kenhetjük teljes kiőrlésű kenyérre, kétszersültre. Mellé együnk uborkát és növényi csírákat.

Elég a vízből?

A fogyókúrát hatékonyabbá teszi a napi 2.5-3 liternyi folyadék bevitele, melybe beletartoznak a levesek és a lédús gyümölcsök is, de a koffeintartalmú italok nem, mivel azok dehidratáló hatásúak. A szénsavmentes ásványvíz és a tévhittel ellentétben gyakran hozzáadott cukrot is tartalmazó „light” üdítők helyett ajánlunk néhány egyszerűen elkészíthető frissítőt.

Egészséges italok a medencepartra

  • Hűvös szilva vagy alma tea jéggel és egy csipet fahéjjal.
  • Narancsos-citromos-uborkás limonádé steviával.
  • Görögdinnyelé jégkockával és mentával.