Számít, mit eszel: 3 étel, ami öregít

Csupán a betegségek 10%-a genetikai eredetű, a maradék 90%-nak a hátterében az életmódunk és különféle környezeti tényezők állnak. Ez pedig azt jelenti, hogy életmódváltással az idő előtti öregedés is megelőzhető, sőt visszafordítható. Más szavakkal, tényleg az vagy, amit megeszel.

Az alábbi három étel meggyorsítja az öregedés folyamatát. Elmondjuk, miért.

Fotó: Leon Ephraim/Unsplash

Cukor

Bárhol olvasunk listát olyan ételekről, melyeket tanácsos elkerülni, a cukor biztos, hogy minden esetben aranyérmes. Ha egy termék hat fő összetevőjének egyike a cukor, akkor mindenképp kerülni kell, mivel a cukor roncsolja az agy hippokampuszát, ami többek között a memóriáért és az érzelmek szabályozásáért is felelős. A legegészségesebb cukorpótló szer a Stevia nulla közeli glikémiás indexével.

Gyulladáskeltő ételek

A gyulladást okozó ételek listája mindenki esetében más és más, a glükóz- és tejtermékek azonban általában megtalálhatók az összesen. A gyulladás a test természetes katasztrófaelhárító folyamata, ami alkalmanként normál esetben maximum 72 órát ölel fel. Ha ennél hosszabbra nyúlik, annak akár halálos kimenetele is lehet. A gyulladás ellen legegyszerűbben gyulladáscsökkentő hatású ételekkel lehet védekezni, ilyen például a kurkuma, a friss idényzöldségek, azok közül is leghatékonyabb a kelkáposzta, a spenót, a római saláta, és más zöld levelű zöldségek.

Fotó: Paul Morris/Unsplash

Feldolgozott húsok

A kolbász, a szalonna vagy a virslis hotdog csak néhány a feketelista szereplői közül. A túlzott húsfogyasztás megnövekedett testtömeg-indexet eredményez, ami pedig megemeli az ösztrogénszintet. Utóbbi okozója lehet diabétesznek, de a mell-, a petefészek- és a méhnyálkahártya-rák bizonyos típusainak is. Megéri tehát organikus húsokat fogyasztani, és abból is csak keveset.

Forrás: My Domain