Bio-, natúr- és organikus kozmetikumok – Mi a különbség?

Évről évre egyre nagyobb teret hódítanak a fenti címkékkel ellátott kozmetikumok. Na de mi a különbség közöttük? Hogyan és miért válasszuk ezeket?

Mivel az organikus és a bio jelentése megegyezik, így elég a biokozmetikumokat és a natúr társaikat definiálnunk. A natúr „minősítéshez” elegendő, ha a gyártó cég nem használt bizonyos kozmetikai alapanyagokat (például állati eredetű zsírokat és hidrogénezett növényi olajokat) vagy bizonyos eljárásokat került (mint például a génmódosítás, amely jelen esetben alapanyagokra vonatkozhat). Így egy kevés mesterséges anyaggal még lehet valami natúrkozmetikum. A bio esetében meghatározott arányban ellenőrzött ökológiai termelésből származó mezőgazdasági alapanyagot kell tartalmaznia a kozmetikumnak. Így a natúrkozmetikumok egy része, kisebb halmaza számít biónak. Tehát minden biokozmetikum natúr, de nem minden natúr bio.

Mi a gond natúrkozmetikumokkal?

Ez egyszerű: a nem egységes szabályozás. Országonként eltérő minősítési kritériumoknak kell megfelelniük a termékeknek – amelyek hol szigorúbbak, hol lazábbak. Kétségkívül pont az alapanyagok természetes mivolta miatt a termesztés helye és körülményei, azok tárolása, feldolgozása befolyásolják a hatóanyagok mennyiségét, így ugyanolyan termékeket képtelenség előállítani – szemben a laboratóriumi körülmények között előállított termékekkel. Mint a borok és az évjáratok. Nem csak Magyarországon, de az Európai Unióban sem létezik egységes natúr-, és biokozmetikumokra vonatkozó szabvány, a jogi szabályozás is hiányzik. Ez pedig visszaélésre ad(hat) okot. Hívogató, csalogató címkék özönlik el a piacot, melyekkel könnyű megtéveszteni a jóhiszemű vásárlókat. A BDIH tanúsítványa például biztos pont – ráadásul a gyártók felé környezetvédelmi „elvárásokat” is megfogalmaznak: így előtérbe kerülnek a visszaváltható és/vagy újrahasznosított csomagolások az ellenőrzött, bevizsgált termékeknél.

Miért válasszuk mégis őket?

Kevesebb esetleges irritációt okozhatnak ezek a termékek, intenzívebb lehet a hatásuk. A különböző tartósítószerek, illatanyagok nem csak a bőrt, de az egész szervezetet veszélyeztethetik. A bio- és natúrkozmetikumok kevesebb mellékhatással rendelkeznek, mint a laboratóriumokban előállított termékek, érzékeny bőrűeknek, allergiásoknak kifejezetten ajánlottak.

A szintetikusan előállított szépségápolási termékek védelmére

Nem minden szintetikus alapanyag káros. Tévhit, hogy ami mesterséges, az már az ellenségünk. Növényi összetevők is okozhatnak irritációt, érzékenységet, allergiás reakciókat. A korlátolt alapanyagok és engedélyezett eljárások miatt maga a bio- és natúrkozmetikumok alkotta termékpaletta sem olyan határtalan, mint a „sima” kozmetikumoké: kifejezett problémákat megcélzó natúrkozmetikumok (még) nincsenek, így az ember kénytelen például pattanások vagy pigmentprobléma esetén a szintetikushoz fordulni. A forgalmazott szintetikus anyagokat is tartalmazó kozmetikumok ellenőrzöttek, ha mérgeznénk magunkat vele – egyszerűen nem kerülhettek volna a polcokra. Áltudományos keresztes hadjáratokhoz sem szabad csatlakozni – bizonyítatlan hatásokkal, eredményekkel bárki reklámozhatja termékét, amire láttunk is a közelmúltban magyar példát. Ezeket pedig az átlagos fogyasztó nem tudja, hogy ellenőrizni – mi az alapja a cég reklámbeli állításának?

Összegzésképpen nem tenném le a voksomat egyértelműen egyik oldal mellett sem: érdemes tesztelni és tapasztalni. Amelyik márka kiválasztott terméke a legmegfelelőbb Számodra, azt használd.

Szerző: Dobos Emese