Ma van a meteorológia világnapja

A felhők megismerése a meteorológiai világnap idei témája, mivel fontos szerepet játszanak a Föld energiamérlegében, az időjárás és az éghajlat alakulásában – mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke csütörtökön Budapesten.

 Radics Kornélia a világnapon rendezett ünnepségen arról beszélt, hogy a felhők nélkülözhetetlenek az időjárási helyzetek előrejelzéséhez, az éghajlatváltozás modellezéséhez és a rendelkezésre álló vízkészletek becsléséhez.

Beszámolt arról, hogy a világnap alkalmából a Meteorológiai Világszervezet létrehozta egy először a 19. században megjelent Nemzetközi Felhőatlasznak az internetes változatát, az OMSZ honlapján megújultak az előrejelzések, valamint megjelentettek a felhőkről egy könyvet, amely egyszerűen, érthetően ad válaszokat az ezekkel kapcsolatos kérdésekre.

A szervezet elnöke szólt arról is, hogy Magyarországon háromszáz évvel ezelőtt, 1717. július 1-jén Sopronban kezdődött meg az első műszeres rendszeres meteorológiai mérés. Jelenleg országszerte több mint 250 állomás éves szinten több mint 45 millió adatot szolgáltat az időjárási helyzetről.

Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára köszöntőjében úgy fogalmazott, „az ezerarcú felhők évezredek óta fogva tartják a tudományos gondolkodást”, a felhőfizika eredményei pedig világosan megmutatják, milyen alapvető szerepet töltenek be a felhők a Föld önszabályozásában.

Az államtitkár megköszönte az OMSZ munkatársainak, hogy igyekeznek minél pontosabban előrejelezni az időjárást, és ezzel megkönnyítik az emberek életét.

A világnap alkalmából a rendezvényen átadják a Schenzl Guidó-díjat, a Pro Meteorológia emlékplakettet, a Dévényi Dezső Numerikus Prognosztikai Emlékérmet, valamint miniszteri elismerő okleveleket. Köszöntik az Országos Meteorológiai Szolgálat legkiválóbb társadalmi észlelőit, akik évtizedek óta lelkesen és precízen végzik megfigyeléseiket, és kiosztják az „Év MET-ÉSZ észlelője” címet is.

A meteorológiai világnapot 1960 óta tartják meg annak emlékére, hogy 1950. március 23-án lépett életbe a Meteorológiai Világszervezet (World Meteorological Organization – WMO) alapokmánya. A WMO az ENSZ szakosított szervezete, amelyben a több mint 180 tagország kormányszinten képviselteti magát. Célja, hogy elősegítse a meteorológia felhasználását a legkülönbözőbb területeken, összehangolja a tagországok kutatásait, segítse a képzést.

MTI