Ma van az alvás világnapja: 5 dolog, amit ne csinálj lefekvés előtt

Egy átlagos felnőtt számára napi 7-8 óra alvás az ajánlott. Gyakran előfordul azonban, hogy hiába tartjuk be az előírtakat, mégis élőhalottként kóválygunk másnap. Az alábbi öt pont segíthet abban, hogy ez ne ismétlődjön meg.

#1 Ne igyál alkoholt

Néhány pohár bortól csak jobban alszunk – gondoljuk naivan. Az alkohol tényleg segít gyorsan álomba szenderülni, de meglehetősen sokat ront az alvás minőségén.

#2 Ne telefonozz, vagy használj iPadet

Kutatások bizonyítják, hogy a fénykibocsátó elektronikus eszközök használata lefekvés előtt felboríthatja cirkadián ritmusunkat, és rossz hatással lehet egészségünkre, nem is beszélve másnapi energiaszintünkről. Az olvasás elalvás előtt jó ötlet, hagyományos formában, esetleg ebookon.

#3 Ne igyál koffeintartalmú italokat

Elég egyértelmű pont, ami viszont meglepő, hogy három órával a lefekvés előtt elfogyasztott koffeintartalmú ital negyven perccel késleltetheti az elalvást. Az ideális az lenne, ha lefekvés előtt hat órával már egyáltalán nem kerülne koffein a szervezetünkbe.

#4 Ne görgesd végig még egyszer utoljára a Facebookot/Instagramot

Egy átlagos fiatal felnőtt, aki végiggörgeti lefekvés előtt a különböző social media oldalakat, dupla annyi eséllyel küzd alvászavarokkal, mint azok, akik internetfüggőségüket csak reggel elégítik ki.

#5 Ne fogyassz magas zsír- és/vagy cukortartalmú ételeket

Magas zsír- és cukortartalmú ételek helyett fogyassz rozsban dús ételeket, amik fokozzák az alvás pihentető jellegét.

Forrás: Real Simple