Budapest és a mai Osztrák-Magyar Monarchia

Nem, nem buktunk meg történelemből, tudjuk, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia 1918-ban felbomlott, ám lelkes (hobbi)történészek összefoglalták egy videóban, mi történt volna akkor, ha nem hullott volna darabjaira a 19. századi Európa egyik legfontosabb állama.

Mielőtt belemennék a „Mi lett volna, ha…?” játékba, emlékeztetőül eláruljuk, az Osztrák-Magyar Monarchia valószínűleg a világháború nélkül is darabjaira hullott volna, ugyanis rengeteg nép (cseh, szlovák, román, német, szerb, turén, osztrák na és persze magyar) lakta, akik mind-mind önálló államiságot akartak, ám Ferenc József csak az osztrákoknak és a magyaroknak adott politikai jogokat.

A mesterségesen „életben tartott” állam nemcsak etnikailag, de gazdaságilag is megosztott volt, melyet egyedül az idős és konzervatív uralkodó, Ferenc József személye tudott összetartani.

Az első világháborút lezáró békék megpecsételték a Monarchia sorsát: törvénybe foglalták, hogy Magyarország és Ausztria soha nem egyesülhet ezután, a Habsburg uralkodóháznak pedig távoznia kellett mindkét trónról, és az egész családnak száműzetésbe kellett vonulnia.

A közép-európai birodalomnak két fővárosa is volt: Bécs és Budapest. Ha nem oszlott volna fel az állam, ma több mint 68 millió lakosa lenne, amivel  Európa 3. legnépesebb országának számítana. A GDP/ fő elérné a 17,160 dollárt, ezzel a számmal pedig a világ 39. legerősebb gazdasága lehetne.

Ha kíváncsi vagy, milyen szerepet kapna Budapest a birodalomban, ha még ma is létezne, nézd meg a videót!