5 + 1 tipp, hogy legyőzd a szorongást

Arról már írtunk, hogy mikor, hogyan és miért jelentkezik a vizsgadrukk, úgyhogy elérkezett az ideje, hogy azt is megtudd, hogyan győzd le a nemkívánatos érzést. Ezúttal is Csehák Hajnalkától tudhatjuk meg, melyek a leghatékonyabb módszerek a stressz kezelésére.

1. Készülj fel!

Ha szóbeli vizsgára készülünk, sokszor gyakoroljuk el otthon a felelést. A belső és a külső hangunk nem azonos, mivel másképp halljuk a hangunkat belülről. Ahhoz, hogy megszokjuk ezt a beszédhangot, és ne zavarjon minket a vizsgán, sokszor kell otthon hangosan beszélnünk.

2. Állj a tükör elé!

Gyakoroljunk tükör előtt, hogy megszokjuk a saját látványunkat, és legyen egy képünk arról, mások hogyan látnak minket. Az is jó megoldás, ha videóra vesszük a gyakorlásunkat. Visszanézve leszűrhetjük, hogy nem is viselkedünk olyan vészesen, mint ahogy korábban lefestettük magunkban.

 3. Programotd be magad!

Neurolingvisztikus programozásnak hívják, amikor fejben előre felkészülünk minden olyan helyzetre, ami az eszünkbe jut, és megtörténhet velünk egy vizsga alkalmával. Így megtalálhatjuk a megoldást is az adott problémára, mert elképzeljük, hogyan fogunk viselkedni egy adott szituációban. Feszültségoldásként akár egy humoros mondattal is előrukkolhatunk.

4. Légy te is tükör!

Ha szóbeli vizsgán ránk tör az izgulás, próbáljuk meg átvenni a tanár testtartását. Ha lazán ül, üljünk mi is úgy, ha előrehajol, tegyük mi is azt. Szóbeli vizsgákon nagy segítség, ha tudunk olvasni a tanár testbeszédéből. Ha összeráncolja a szemöldökét vagy a homlokát, sejthetjük, hogy valamit rosszul mondtunk, ha pedig kisimul az arca és bólogat, valószínűleg helyesen feleltünk.

5. Lassíts le!

Írásbeli vizsgákon szándékosan lassítsuk le a mozdulatainkat, emeljük fel a fejünket, kezdjünk el befelé mosolyogni, és mondogassuk azt magunkban, hogy felkészültek vagyunk, érteni fogjuk a feladatokat. Érdemes néhány légzőgyakorlatot csinálni. Jó mélyen szívjuk be a levegőt, és lassan fújjuk ki, miközben a szánkkal a „fúj” szót formáljuk.

+1 tipp

Önsegítség, ha a vizsgákra viszünk magunkkal vizet, csokit, vagy banánt, hogy plusz energiához jutassuk a szervezetünket