Az irodalom 5 leghíresebb detektívje

A világ leghíresebb detektívje, Sherlock Holmes ma lenne 163 éves. A nyomozó születésnapjának tiszteletére összegyűjtöttük a bűnügyi regények 5 leghíresebb nyomozóját.

Sherlock Holmes

A listát természetesen a szülinapossal kezdjük. Sherlock Holmes Az utolsó meghajlás című könyvben utal születésnapja pontos időpontjára, így a könyvmolyok január 6-án emlékezhetnek meg róla. Sir Arthur Conan Doyle karaktere 4 könyvben és 56 novellában szerepelt, melyek 1880 és 1914 között jelentek meg. Leghíresebb kalandja A sátán kutyája című könyv, melyben egy tipikusan ködös, kihalt angol vidéken kell elkapni az ördögi ebet és gyilkos gazdáját. Kevesen tudják, hogy Doyle kevésbé zárta a szívébe a mogorva nyomozót, ezért egyik történetében halálba is küldte, ám a rajongók nyomására fel kellett támasztania. Holmes első tévés szereplésére 1900-ban volt, a karaktert modernizálva  újragondoló Sherlock című sorozat pedig idén jelentkezik legújabb évadával.

sk

Hercule Poirot

Úgy látszik, a legnagyobb mesterdetektíveket utálták a szülőatyjuk! Agatha Christie-t az első világháború idején a belga menekültek ihlették Poirot megalkotásában, ám a piperkőc, okoskodó férfi hamar az idegeire ment, és szívesen megölte volna a könyveiben, ám kiadója megtiltotta neki a gyilkos tollvonást. Rengeteg népszerű Poirot történet van, melyek közül mi a Halál a Níluson, Mrs. McGinty halott és Az ABC gyilkosságok könyveket ajánljuk.

abc

Maigret

A krimi rajongók 76 regényben és 28 novellában izgulhatják végig a francia detektív kalandjait. A figura megalkotása Georges Simenon nevéhez fűződik, akiről kevesen tudják, hogy nemcsak krimiket, hanem szépirodalmi műveket is (bár ezekre szinte senki nem volt kíváncsi.)  Érdekes, de Maigretnek nincs semmilyen hóbortja, mintaférj, aki szeret jókat étkezni, pipázni, na és bűnügyeket kinyomozni. Talán pont ebben az egyszerűségében rejlik a titka, amiért annyi olvasó falja a könyveit. Történeteit évről-évre filmként is feldolgozzák, legutóbb például az angol ITV tűzte műsorára tavaly karácsonykor az egyik Maigret sztorit, főszerepben Rowan Atkinsonnal, az egykori Mr. Beannel.

mai

Ellery Queen

Az Egyesült Államokban is szeretik a jó krimiket, még akkor is, ha nem is rendelkeznek annyi krimi íróval, mint Európa. A New York-i születésű Daniel Nathan Ellery Queen néven írt bűnügyi regényeket, melyekben a nyomozót saját magáról mintázta, olyannyira, hogy a karakterének is a saját művésznevét adta. Ellery írói tehetségét először magazinokban bizonyította be, majd amikor az olvasók rákaptak a gyilkosságaira, könyv formájában is találkozhattak vele. Az író hollywoodi filmek szövegírójaként is tevékenykedett, így képzelhetjük, mennyire drámai és fordulatokban gazdag krimik kerültek ki a kezei közül, melyben minden Ellery Queen minden rejtélyt megold – és még a női szíveket is megdobogtatja.

bun

Carl Morck

Zárjuk a sort napjaink egyik leghíresebb nyomozójával, Carl Morckkal, akit Jussi Adler-Olson keltett életre.  A dán szerző a skandináv irodalom egyik legnagyobb neve, aki évről-vére újabb könyvvel rukkol elő, melyben a főszereplő a régi, megoldatlan ügyeket kibogozó mogorva és kialvatlan Carl Morck. A nyomozónak a munkája megszállottja, magánélete szinte nincs is, feleségétől elvált, kamasz fiával pedig csak a gondja van. Jussi 3 könyvéből is készítettek már filmet, melyből a legutóbbit, a Palackpostát tavaly vetítették a mozikban.

pala