Alig vagyunk túl a karácsonyi nagy zabálásokon, mégis kevesen vagyunk rá képesek, hogy megvonjuk magunktól a legfinomabb ételeket, melyek nyilvánvalóan bődületes mennyiségű kalóriát is tartalmaznak. Mutatjuk a recepteket, aztán majd a tavaszi böjti időszaktól kezdve elkezdhetünk diétázni.
Zserbós sajttorta
A Sütit akarok! receptje két isteni finomságot ötvöz magában: a zserbót és a sajttortát.
Hozzávalók (18 cm-es formához):
- 150 g keksz
- 50 g dió durvára vágva, vagy kicsit megdarálva
- 70 g olvasztott vaj
- 250 gr mascarpone
- 1 dl tejföl
- 70 g cukor
- 1 zacskó vanillincukor
- 1 csapott ek. liszt
- 2 db kisebb tojás
- 2+4 ek. baracklekvár
A mázhoz:
- 4 dkg csoki + kb. 2 ek. tejszín
- 50 g durvára vágott dió
Elkészítés:
A süti elkészítésének titkaihoz kattints ide!
Csokicsíkos pavlova
Kedvenc cukrászdánk, az Édesem szakácsa, Márk Szonja csokicsíkos pavlova minden morzsája kincset ér.
Hozzávalók:
Habcsókhoz
- 150 g étcsokoládé
- 3 tojásfehérje
- 150 g kristálycukor
- 2 ek porcukor
- 1/2 tk ecet
A narancsos habhoz
- 1 ek kristálycukor
- 1/2 narancs finomra reszelt héja
- 200 ml habtejszín
- frissen reszelt kókusz a tálaláshoz
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítem 135 fokra (légkeverésest 115-re). Két tepsit kibélelek sütőpapírral.
- A csokit megolvasztom, és hagyom visszahűlni szoba-hőmérsékletűre.
- A tojásfehérjékből lágy habot verek, hozzáadom a kétféle cukrot és az ecetet, és kemény habbá verem az egészet.
- A tetejére csurgatom az olvasztott csoki felét, de nem keverem bele! Egy evőkanálnyi adagokban a tepsire teszem a habot. Ha a tetejéről elfogyott csoki, ráöntöm a maradékot is, és tovább adagolom a habot a kanállal.
- 45 percig sütöm a habcsókokat, aztán hagyom kihűlni.
- A habhoz a narancshéjat az ujjaimmal összemorzsolom a cukorral. A tejszínhez adom, és kemény habbá verem.
- Minden habcsók tetejére teszek egy-egy kanál narancsos habot, a legtetejére pedig egy kis friss kókuszt.
Nutellás cupcake
A Nosaltyn is érdemes szemezni a receptekkel, ez a pofonegyszerű nutellás csoda is onnan származik.
Hozzávalók (8 adag):
A tésztához
- 20 dkg finomliszt
- 20 dkg cukor
- 17.5 dkg vaj
- 2 db tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 150 ml tejföl
- 1 kávéskanál vanília kivonat
- 4 dkg cukrozatlan kakaópor
A krémhez:
- 40 dkg nutella
- 25 dkg mascarpone
Elkészítés:
- A puha vajat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat, azzal is elkeverjük, majd a sütőporral és a szódabikarbónával összekevert lisztet. Belekeverjük a kakaóport, a tejfölt és a vanília kivonatot.
- A muffin sütőt kibéleljük a papírkapszlikkal. Mindegyikbe egy evőkanállal teszünk a masszából.190 fokon kb. 10-15 perc alatt megsütjük tűpróbáig. Nekem ebből a mennyiségből 27 db lett.
- A nutellát kikeverjük a mascarponéval. Csillagcső segítségével a megsült muffinokra adagoljuk a krémet. Tetszés szerint díszítjük.
- sütési hőfok: 190°C
Csokis-epres pite
Az Apróséf honlapján egy sütés nélkül is elkészíthető receptre bukkantunk, ami annyira csábító, hogy veled is muszáj vagyunk megosztani.
Hozzávalók:
- 200 g Oreo keksz
- 60 g vaj (olvasztott)
- 160 g étcsokoládé (45-59%-os)
- 150 ml habtejszín (30-32%-os)
- 7 szem eper (friss)
- 10 g csokoládé – fehér
Elkészítés:
- Az oreo kekszet aprítógépben őröljük finom szemcséjűre, majd öntsük hozzá az olvasztott vajat és keverjük jól el a masszát.
- Egy 20 cm átmérőjű sütőforma aljába vágjunk sütőpapírt (így könnyen kifordíthatjuk majd az alapot a formából), majd nyomkodjuk bele az oreos masszát. Simítsuk el a forma alján, egyenletesen, illetve kb. 1.5 cm magasságban a forma szélén is. Tegyük 30-40 percre hűtőbe, hogy megdermedjen a vajas keksz.
- A tejszínt forraljuk fel és öntsük a csokoládéra. Várjunk 1-2 percet, hogy kicsit olvadjon a csoki, majd keverjük addig amíg homogén állagú lesz a krém.
- Vegyük ki a formát a hűtőből és öntsük a tejszínes csokoládét, az oreos alapra. Egyenletesen simítsuk el a csokit.
- Az epreket vágjuk félbe és nyomkodjuk bele enyhén a csokirétegbe. Szórjuk meg a tetejét apróra vágott fehércsokival és legalább 2 órára tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen.
Eszterházy-torta
A személyes kedvencünket, az Eszterházy-tortát a végére hagytuk. Nemcsak azért, mert szerintünk ez a legfinomabb desszert a világon, de azért is, mert ha el akarod készíteni nem árt, ha van egy kis tapasztalatod a konyhában, amiben segítségedre lehet, hogy az előbbi receptek elkészíted. Az eredeti receptet a Femina árulta el nekünk.
Hozzávalók
Tészta
- 20 dkg darált dió
- 6 tojás
- 6 evőkanál porcukor
- 1 kiskanál őrölt kávé
- 1 kiskanál kakaó
Krém
- 15 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 3 evőkanál liszt
- 3 tojás
- 2 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 dl fekete kávé
Elkészítés
- A tojássárgákat a porcukorral keverd habosra. Add hozzá a kávét és a kakaót. A keményre vert fehérjét óvatosan forgasd bele, majd szintén vigyázva a diót is keverd bele.
- Egy kivajazott, kilisztezett formába öntsd bele, és süsd meg. A tejet a kávéval és a liszttel főzd nagyon sűrűre, majd hagyd kihűlni. A tojássárgákat az olvadt vajjal és a vaníliás cukorral keverd habosra, majd az előző masszába keverd bele.
- A megsütött, kihűtött tésztát vágd ketté, és töltsd meg krémmel, majd a külsejét is kend be krémmel. Ízlés szerint díszítsd dióval a tetejét és az oldalát.