A Márton-napi menüd fénypontja: Fantasztikus libaleves – RECEPT

Ma van Márton napja, ami természetesen nem múlhat el libás finomság nélkül. Mi egy libás levessel készültünk erre az alkalomra, egy kis macesszal, amit még akkor is meg tudsz csinálni, ha nem vagy okleveles konyhatündér. 

Hozzávalók 4 személyre

A leveshez: 

  • 1 kg hízott liba szárnytő
  • 2 fej vöröshagyma
  • 30 dkg sárgarépa
  • 1 db nagyobb fehérrépa
  • 4 ág kakukkfű
  • só, szemes fekete bors
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 25 dkg (sárga) laskagomba
  • 4 evőkanál bazsalikompesztó
  • bazsalikomlevelek a díszítéshez

A maceszhez: 

  • 10 dkg liszt
  • fél dl víz

Elkészítés

  1. A libaszárnyról eltávolítjuk a zsíros részeket, egy nagyobb fazékba tesszük, felöntjük hideg vízzel, feltesszük főni, majd a forrást követően lekanalazzuk róla a habot. Amikor a hús már puhul, hozzáadjuk a megtisztított, kettévágott hagymákat, a felkarikázott sárgarépát, a nagyobb darabokra vágott fehérrépát és a csokorba kötött kakukkfüvet. Sóval, szemes borssal fűszerezzük, majd gyöngyöztetve addig főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul, leválik a csontról.
  2. Közben elkészítjük a maceszt. A sütőt előmelegítjük 220 fokra, a lisztből és a vízből tésztát gyúrunk, és tésztanyújtó géppel egészen vékonyra nyújtjuk. Tetszőleges darabokra vágjuk, sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük, alaposan megszurkáljuk villával, majd egyenletesen megszórjuk sóval. Betoljuk a sütőbe, és kb. 15 perc alatt ropogósra sütjük.
  3. Leszűrjük a levesalapot (a léből 1 liternyit megtartva), a hagymát, a fehérrépát, a kakukkfüvet és a borsot kidobjuk, a csontokról lefejtjük a húst. A levet sűrű szövésű gézen átengedjük, ha marad a tetején zsír, leszedjük.
  4. Tálalás előtt felforrósítjuk a levest a répával és a hússal, ha szükséges, még sóval, borssal utánafűszerezzük. Közben egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és a megtisztított laskát átpirítjuk rajta. A leveshez tálaljuk a pesztóval és a macesszel együtt, bazsalikomlevelekkel díszítjük.

A receptért köszönet Csigó Zitának. Még több remek receptet az Ízes Élet honlapján találsz.