A nagy nyelvvizsgaválasztás

Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy ne legyen legalább egy nyelvvizsgánk – de az sem meglepő, ha valaki ennél jóval többel rendelkezik. Mielőtt nekivágnánk egy (újabb) nyelvvizsga megszerzésének, nem árt, ha tudjuk, hogy milyen nyelvvizsgatípusok léteznek, és tisztában vagyunk azzal, melyik fajtáját érdemes választanunk.

Elsőként fontos eldönteni, milyen szinten akarunk teljesíteni. Nem mindegy, hogy B1, B2 vagy C1 fokozatban akarjuk letenni a vizsgát. A másik meghatározó döntés, hogy komplex vizsgát tegyünk-e, vagy különítsük el az írásbelit a szóbelitől.

Miért szeretnél nyelvvizsgázni?

Ha kezdő vagy még nyelvek terén, akkor ajánlott egy B1-es szinttel kezdened. Ez egy alapfokú nyelvvizsga, ami kiváló mindazoknak, akik még csak ismerkednek, gyakorolják a vizsgatechnikákat. A középfokú, B2-es szintű tudás sok esetben elengedhetetlen a sikeres felvételihez vagy a diplomához. A C1 felső haladó szint, ami azoknak ajánlott, akik nagyon profi szinten beszélik az adott nyelvet. A felsőfokú nyelvvizsga maximális pontszámot jelent az egyetemi felvételiken, de többnyire ezt a szintet követelik meg a külföldi tanulmányokhoz is.

Milyen feladatokra számíts a különböző nyelvvizsgáknál?

A nyelvvizsgafajták között válogatva hamar rájövünk: széles választékból szemezgethetünk. Az Euroexam az egyik legkönnyebb lehetőség, mivel itt bármelyik választott szintnél használható szótár, ezzel ellentétben a BME-nél az írásbeli bármely feladatában, az ECL-nél pedig csak a fogalmazásnál alkalmazható. A TELC ennél már jóval nehezebb, itt ugyanis egyik szinten, egyik feladatnál sem használható szótár. Nem meglepő, ugyanis a TELC az egyik legnehezebb nyelvvizsgaközpont, ám a náluk megszerzett vizsga nemzetközileg és államilag is elismert.

Euroexam

Az Euroexam szóbelijét és írásbelijét tekintve is viszonylag könnyűnek mondható. A szóbeli a szokásos szituációs feladatot, interjút és bemutatkozást tartalmazza. Szintektől eltérően a feladatok ugyanazok, mindössze a nehézség és a vizsgaidő változik. Az írásbeli feladatai sem túlkomplikáltak: a szokásos levélírással, a readingben részben pedig könnyedebb szövegek összerendelésével találkozhatunk.

ECL

Az Euroexamhez hasonlóan az ECL is a könnyebb vizsgarendszerek egyikéhez tartozik. A szóbeli résznél felmérik a beszédkészséget néhány egyszerű témakifejtéssel, ahol arra kíváncsiak, hogy a vizsgázó mennyire tudja kifejezni magát, lehetőleg a vizsgáztató segítsége nélkül. Az ezt követő írásbeli vizsgán két fogalmazást kell meghatározott szempontok alapján írni, majd a szövegértési feladat során szótár nélkül kell igazolni, hogy a vizsgázó megérti a követelményeknek megfelelő nehézségű szövegeket.

BME

Ahogy a több nyelvvizsgánál, úgy a BME-nél is külön letehető a szóbeli- és az írásbeli vizsga. Az általános nyelvvizsga megszerzése mellett lehetőség van gazdasági és műszaki szaknyelvi vizsgaválasztásra. A BME-s feladatok leginkább szövegközpontúak, a feladattípusok állandóak, a szótár használata engedélyezett, valamint három szinten, hét nyelvből van mód vizsgázni. Ami a szóbelijét illeti, a vizsgázónak nem lesz nehéz dolga, mivel itt is a szokásos témakifejtés és szituációs feladatok vannak.

TELC

Végezetül a TELC, mely az a vizsgarendszer, ahol a többihez képest a feladatok nagyon is eltérőek, sőt a feladatok mennyisége is, de talán könnyítésnek jelenthet az, hogy megoldásukra sokkal több idő áll rendelkezésünkre. A TELC nyelvvizsgákat rendszerint azoknak ajánlják, akik valamilyen céljuk (például külföldi ösztöndíj elnyerése) miatt akarnak nyelvvizsgázni, és erős nyelvtudással rendelkeznek.

Felkészültél?

A sikeres nyelvvizsga egyik kulcsa, hogy időben el kell kezdened a felkészülést. A vizsgaidőpont kiválasztásánál nagyon megfontoltan döntsd! Sokan a korábbi időpontot választják, hogy hamarabb túl legyenek a megmérettetésen, de a kapkodás miatt nem marad idejük tisztességesen felkészülni.

szerző: Pipoly Beatrix