7 lenyűgöző templomrom szerte az országban, amit érdemes felfedezni

A múlt ránk maradt kincsei közül szemezgettünk és az ország számos lenyűgöző templomromja közül ajánlunk a figyelmetekbe hetet, melyet érdemes legalább egyszer felkeresni.

Zsámbéki romtemplom

Budapesttől egy karnyújtásnyira, a környező medence dédelgette Zsámbék egyik felfedezésre váró kincse a település XIII. században épült romtemploma. A többszörös átalakítást és átépítést megélt, eredetileg premontrei kolostor és templom részleges pusztulását egy 1700-as években történt súlyos földrengés okozta. A késő román és korai gótikus stílust magán viselő egykori bazilika mai napig fenséges látványt nyújt, melyet nemcsak kívülről, de belülről is van lehetőség megcsodálni, grandiózus falait és díszítéseit közelebbről is szemügyre venni.

2072 Zsámbék, Corvin János u.

Fotó: Jenes András és a Holló fotói

Cikói romtemplom

A Tolna vármegyében található, ezer lelket számláló Cikó község határában találjuk a település egykori nevét viselő Máriaszéplaki, Vörösmarty Mihály által „a széplaki bús romként” nevezett helyi látványosságot. A sokak által egyszerűen csak cikói romtemplomként hívott kápolna román stílusban épült II. Géza uralkodásának éveiben. Az egykor itt álló kéttornyos és háromhajós templom fénykorában és napjainkra fennmaradt szentélye is nagy tiszteletnek örvend és zarándokhelyként funkcionál.

7161 Cikó, Táncsics Mihály u.

Fotó: Györkő Zsombor

Ecséri templomrom, Kővágóörs

Révfülöp határában, de Kővágóörstől is mindössze egy karnyújtásnyira az Ecséri templomrom személyében csodálhatjuk meg az Árpád-kori építészet egyik ránk maradt, jelentős emlékét. A templom román stílusban és a  Balaton-felvidékre jellemző vöröshomokkőből épült a 12-13. században. A háromhajós kápolna a török hódoltság idején a faluval együtt pusztult el, romjait felfedezni és megcsodálni feltétlenül érdemes az itt tett kirándulás alkalmával.

8254 Kővágóörs

blank
Fotó: Végh Katalin

Avasi templomrom, Szigliget

A szigligeti Avasi templomrom, melyet sokan Csonka-torony néven ismernek,  a település legrégebbi épületei közé tartozik. A római épületmaradványra épült egyhajós templom pusztulása már a 15. században megkezdődött, a török hódoltság alatt pedig tovább romlott az épület állapota. Mivel ezt követően sem állították helyre, köveit a helyiek hordták szét, a templomromhoz kapcsolódó kőkecske legendája azonban máig a köztudatban él.

8264 Szigliget, Réhelyi út 67.

blank
Fotó: Seres László

Ha felfedeznétek a Balaton-felvidék bakancslistás látnivalóit:

Somogyvámosi pusztatorony

A semmihez sem fogható látvánnyal és hangulattal kecsegtető Somogyvámosi pusztatemplom ég felé nyújtózkodó tornya gabonatáblák közt, a település határában várja a kíváncsi látogatókat. A Balaton déli partjának 12. században és román stílusban épült temploma egy mára elfeledett település szentélye volt egykor, melyet az északi parthoz hasonlóan Csopaknak hívtak. A középkori templom később a szomszédos Somogyvámos település nevét örökölte meg és 800 év távlatában is különleges élménnyel szolgál minden idelátogatónak.

8699 Somogyvámos, Ihász dűlő

blank
Fotó: Horváth Zsolt

Nagykeszi templomrom, Gyepűkaján

Minden templomrom a maga nemében páratlan, az alig 400 főt számláló Gyepűkaján községének templomromja azonban nem szűkölködik különlegességekben. A templom születése a 12-13. századra tehető, ablakok hiányában pedig feltehetően védelmi feladatot is ellátott. A kifejezetten nyugodt környezetben található, a természet lágy ölén dédelgetett templomrom báját csak emeli a templomhajóba nőtt, csaknem a torony magasságába nyújtózó vadkörtefa.

8473 Gyepükaján

blank
Fotó: Végh Katalin

Boldogasszony templomrom, Dörgicse

A Balaton-felvidék különleges hangulatú templomromjainak táborát erősíti a Dörgicsén található Boldogasszony templomrom. A műemlék az egyébként templomokban és romokban egyaránt bővelkedő, korábban három településből álló Dörgicse legnagyobbjának és egyben leglátványosabbjának számít. Ahogy a hatalmas kőfalakat, valamint a román kori ikerablakokat szemügyre veszitek, lehetőség nyílik a régmúlt ránk maradt kincsein merengeni, akárcsak pihenni, kikapcsolódni és a táj látványában gyönyörködni.

8244 Dörgicse

blank
Fotó: Czillinger Zsolt

Vannak még régmúlt kincsek, amikben gyönyörködhettek: